Overal kom je ze tegen, in steden, in dorpen, bij boerderijen en bij campings. Met een terras ervoor en vaak ook nog met een speeltuintje erbij. Ijssalons, ze zijn tegenwoordig erg trendy en populair. Timmerman Kenny en schoonheidsspecialiste Yvonne Heuvelmans begonnen zes jaar geleden ijs te maken in De Kleine Haan in Limbricht. ,,Ijs is meer dan een hoorntje met een bolletje verkopen, je schept ook een feel good beleving,”
Pistache ijs is zijn favoriete smaak. En als het wat kouder is heeft hij liever een koffie ijsje. Maar helemaal top vindt hij zijn bananenijs wanneer dat net uit de machine komt. ,,Ach, voor elk moment en elk weertype is er wel een ijsje”, zegt Kenny Heuvelmans (41) in de keuken achter ijssalon De Kleine Haan aan de Bovenstraat in Limbricht. Hij serveert en kop koffie en neemt zelf een glas thee. De veertiger oogt ontspannen en zelfbewust: Iemand, die zich niet snel gek laat maken en zijn weg zelf uitstippelt maar daarbij scherp de wensen van zijn vrouw Yvonne (40) in het oog houdt. Samen besloten ze zo’n kleine tien jaar geleden om ‘iets anders’ te beginnen. ,,Nadat ik na mijn schooltijd meteen was beginnen te werken, ben ik al snel een eenmanstimmerbedrijfje gestart. Yvonne heeft ook veel werkervaring onder meer als schoonheidsspecialiste in het buitenland. Maar na een tijdje wilde ze dichter bij Sittard, haar geboortestad gaan wonen. Zo kwamen we terecht in Limbricht. Een mooi, oud pand met een grote opslagplek erbij. Yvonne kwam toen op het idee om een ijssalon te beginnen.”
Controle
De timmerman wordt na een cursus van acht weken ijsman. ,,Je kent dan enkel de basis van het ijs bereiden. Maar ik mocht bij meester ijsmaker Theo Clevers in de leer komen. Van hem heb ik erg veel geleerd. Ijs maken lijkt makkelijker dan het is. Je bent acht uur per dag open maar je werkt er 14 uur. Vandaar dat er ook zo veel beginnen, en ook weer ophouden. Bovendien moet je al die HACCP hygiëne regels stipt kennen en naleven, de controle is uiterst scherp.” Zwaar is het begin, erkent hij. ,,We begonnen met een ijsmachine, die 60 jaar oud was, en ik moet steeds met zo’n grote houten spatel werken.” Bovendien is er steeds de openlijke twijfel of ze aan een straatje in het kleine Limbricht wel op een goede plek zaten voor een ijssalon. ,,Het gaat om het ijs,” klinkt het beslist. ,,En dat niet alleen, je moet met je ijsje ook een feel good beleving een ‘smile’ weten te verkopen. Mensen vinden het fijn om herkend te worden en waarderen het erg als je weet welke smaak ijs ze graag hebben. Yvonne kan dat alles perfect. Ik ben meer de ijsmaker.”
Likken
De overgang van hamer naar ijsschep verloopt erg soepel, zo geeft hij aan. ,,Timmeren en ijs maken zijn beiden een vak, het komt op precisie aan. We werken zonder smaak- en kleurstoffen. We willen ijs maken dat niet enkel zoet en niet opvalt door zijn felle kleuren.” Ook over de naam van de ijssalon is nagedacht. ,, We zijn geen Italianen dus Venezia of La Spezia werd het niet. We hebben tussen de kippen hierachter een haantje lopen. Dus werd het De Kleine Haan, een naam, die ook makkelijk is te onthouden.” Alles tip top in orde maar of het publiek dat ook zou waarderen, is de grote vraag wanneer ze op 15 mei 2014 hun ijssalon openen. Het weer is prima om aan een ijsje te gaan likken. En het publiek raakt al vlot in de stemming om naar Limbricht te reizen voor een ijsje bij de Kleine Haan. ,,Bij de start stonden Yvonne en ik alleen, na een paar maanden kwam er een meisje bij om te helpen. Uiteindelijk hadden we vier meisjes om ijs te verkopen en vier vrieskasten met ijs in allerlei smaken. We stonden versteld en vroegen ons af waar dit zou eindigen, zeker toen buurtbewoners kwamen helpen om het verkeer naar de salon te regelen en er rijen klanten voor onze salon stonden.” Succes is welkom en smaakt vaak naar meer. Niet bij Kenny en Yvonne Heuvelmans. ,,Het is niet prettig om er alleen maar voor te zorgen dat de vrieskisten vol verkoopbaar ijs zaten. Ik kon niet meer creatief bezig zijn om nieuwe ijssmaken uit te proberen en voor Yvonne dreigde de zin in de salon te verliezen.”
Kwaaltje
Ze besluiten de salon te verkopen en zich hoofdzakelijk te richten op het bereiden van ijs voor het oudere echtpaar, dat hun ijssalon overneemt. ,,Yvonne is nu meer bezig met het maken van ijs in plaats van het verkopen ervan. Ik kan nu lekker mijn ideeën voor nieuwe smaken uitwerken. Voor Koningsdag bijvoorbeeld een oranje ijsje met de smaak van sinaasappelen” , zegt hij opgewekt. Het vooruitzicht van ‘effe rust’ maakt hem blij. En erna? ,,Misschien ga ik misschien weer twee dagen in de week timmeren.” Nee, zorgen om de toekomst maakt hij zich niet, zegt hij terwijl hij zichzelf nog een glas thee inschenkt. ,,Mijn vrouw en ik hebben ‘een kwaaltje’. Als wij ergens aan beginnen, dan wordt het een succes. Daarom doen we het nu effe rustig aan.”
Tekst Ray Simoen