Bert Wassenberg woont in Urmond en is sinds maart 2021 waarnemend voorzitter van Gilde De Graven, een vrijwilligersorganisatie die sinds 1995 actief is in de regio en nu gevestigd is in Munstergeleen. “Tegen aantrekkelijke tarieven combineren we kennisoverdracht en gezelligheid in onze cursussen, workshops, lezingen, excursie, leesclubs, wandeltochten en reizen.” 

Jullie naam is Gilde De Graven. Hoe is deze naam ontstaan? 

Stichting Gilde De Graven is aangesloten bij de Stichting Gilde Nederland: een koepelorganisatie van circa 50 zeer actieve Gilden, verspreid over heel Nederland, waarbij vrijwilligers belangeloos hun kennis, kunde en ervaring delen met anderen. In 2018 hebben we als naam Gilde De Graven gekozen (voorheen Gilde Westelijke Mijnstreek), omdat onze deelnemers vooral afkomstig zijn uit de gemeenten die in en om het Landschapspark De Graven liggen met als verbindend landschapselement de Geleenbeek.

Hoeveel vrijwilligers zijn actief bij het Gilde? En aan hoeveel mensen bieden jullie de cursussen/activiteiten gemiddeld aan?

Bij Gilde zijn we met een kleine 60 vrijwilligers en we hebben in coronatijden alleen maar meer aanmeldingen gekregen, waar we hartstikke blij mee zijn. We hebben zoveel verschillende functies, dat vrijwel iedereen iets van zijn/haar gading daarbij aantreft. Of je bestuurlijk actief wilt zijn of graag coördineert, administratief bezig bent of in de ICT. Wil je zelf een cursus, workshop of lezing geven, het kan allemaal. Ondersteunen als gastvrouw/ gastheer heel graag! Neem gerust eens contact op via info@gildedegraven.nl. 

De laatste 2 jaar zijn vanwege corona niet maatgevend geweest voor het aantal betrokkenen, maar gemiddeld hebben we op jaarbasis 1.000 à 1.500 deelnemers aan plezierige momenten geholpen tijdens de verschillende activiteiten.

Waarmee houden jullie je bezig? Jullie vinden Gilde De Graven dé plek voor vrijetijdsbesteding?

Jazeker, zowel voor de deelnemers en cursisten maar ook voor al onze vrijwilligers! Ons aanbod is zeer divers: talen-, computer en creatieve cursussen, te veel om op te sommen, dus kijk vooral eens op onze website www.gildedegraven.nl. Eendaagse creatieve workshops staan op het programma, wandelingen (korte en langere), lezingen, leesclubs, reizen en excursies. Met andere woorden: tegen aantrekkelijke tarieven combineren we kennisoverdracht en gezelligheid in al onze activiteiten. Je hoeft geen lid te worden, maar je kunt je voor iedere cursus of activiteit apart aanmelden: bevalt het, dan hopen we dat je het verder vertelt en bevalt het niet, vertel ons wat we kunnen verbeteren of anders doen.

Wie zich inschrijft voor de Nieuwsbrief (via de homepage van onze website) krijgt iedere eerste dag van de maand automatisch een update van alle nieuwigheden.

Voor wie zijn de activiteiten geschikt?

We richten ons op volwassenen in elke leeftijdscategorie en in de praktijk zien we dat de 50-plusser wat oververtegenwoordigd is, maar dat is sterk afhankelijk van het aanbod. Bij onze naaicursussen zie je bijvoorbeeld dat daaraan ook nogal wat jongeren deelnemen.

Je bent interim-voorzitter. Jullie zoeken dus een nieuwe voorzitter, wat is het profiel?

We hebben een klein stichtingsbestuur van 3 personen met daarbij een team van een zestal specialisten/coördinatoren, waarmee we regelmatig sparren. Ondersteuning in beide gremia kunnen we altijd gebruiken. Een voorzittersprofiel waarmee we onder de voeten uit kunnen is het volgende: De voorzitter is vanzelfsprekend het gezicht van de stichting. De rol omhelst voornamelijk de dagelijkse leiding van het bestuur. Hieronder vallen o.a. de volgende taken: het leiden van vergaderingen, het coördineren van de verschillende bestuurstaken alsmede het controleren van de uitvoering daarvan. En de voorzitter geeft uiteraard zijn eigen kleur aan de invulling. Wie belangstelling heeft schrijft een mailtje aan bertwassenberg@gildedegraven.nl en ik neem altijd contact op.

Het afgelopen seizoen viel bijna geheel in het water door corona. Nu ziet het er beter uit met op 4 september een open dag. Wat valt er te verwachten op deze dag?

Uiteraard is er algemene informatie te verkrijgen en bestaat er de mogelijkheid om zich meteen in te schrijven voor cursussen of andere activiteiten. Voor zover het nu reeds te zeggen valt zijn de navolgende aanbieders/organisatoren te spreken c.q. geven zij een presentatie of demonstratie: fotobewerking, computercursussen (Apple, Windows 10, tablet, enz.), fotografie, talen (Frans, Engels, Spaans, Italiaans), schilderen, bloemschikken, stippen op porselein, wijnproefcursus, imkercursus, beeldende kunst, wandelingen, reizen en excursies, pianoles.

Wat zijn de highlights van komend seizoen? Wat is nieuw en wat is bijvoorbeeld extra interessant? 

Ik zou geen highlights willen noemen, want dat is voor iedereen weer wat anders. Smaken verschillen immers. Nieuw in het aanbod de Franse conversatiegroep: Tables de Conversation, lekker met mekaar praten in het frans, voor wie de taal redelijk machtig is. Verder gaat begin 2022 een echte Imkercursus van start: Heb je wel eens met het idee rondgelopen om bijen te gaan houden? Tegenwoordig is imkeren populair onder alle leeftijdsgroepen. Vrouwen, mannen en steeds meer jongeren voelen zich aangetrokken tot de fascinerende wereld van de bijen. Bezig zijn met de natuur, is rustgevend en nuttig. 

Extra interessant zijn de reizen en excursies die hopelijk in het komende jaar weer volop uitgevoerd kunnen worden. In het najaar staat een stedentrip naar Praag op de rol en een bezoek aan een bijzondere Kerstmarkt in Schloss Moyland (D). Hou ook de lezingen in de gaten, zeer gevarieerd en voor elk wat wils. Ze worden trouwens gehouden in de Hanenhof in Geleen.

Maken jullie als Gilde gebruik van social media? Is dit geschikt voor de doelgroep?

Naast onze website en de meermaals genoemde Nieuwsbrief gebruiken we ook Facebook om onze activiteiten onder de aandacht te brengen. We zitten dichtbij de 1.000ste volger als we die niet al hebben tegen de tijd dat dit interview gepubliceerd wordt en we merken dat onze berichten regelmatig gevolgd worden. Graag zouden we ook een Instagram-account aanmaken, waarvoor we een beheerder zoeken. Wie heeft interesse?

Hoe heeft het Gilde zich de afgelopen jaren ontwikkeld, wat is veranderd ten opzichte van pakweg tien jaar geleden; als er tenminste iets veranderd is?

Samen met de penningmeester heb ik de meeste bestuursjaren bij Gilde op de teller, maar die blijven steken op zo’n 7 jaar. Wat zeer sterk veranderd is, is de enorme variëteit in het aanbod en de groei van de stichting. Met name de vorige voorzitter heeft met zijn ideeën-rijkdom en contacten voor veel nieuwe impulsen gezorgd én in de loop der jaren is het aantal vrijwilligers meer dan verdubbeld. Iedereen die iets van zijn eigen kennis, kunde en ervaring wil beschikbaar stellen aan anderen is welkom én de vorm waarin het aanbod tot stand komt is individueel bespreekbaar. Wij als Gilde-organisatie zorgen voor faciliteiten, ondersteuning en deelnemers.

Wil je nog iets toevoegen dat nog niet aan de orde is geweest, maar wel belangrijk is?

Gilde De Graven heeft haar hoofdlocatie in Munstergeleen, Pancratiusstraat 24, maar is ook actief in de Hanenhof in Geleen en in Punt 39 in Elsloo.

U bent van harte uitgenodigd voor de open dag op 4 september a.s. van 11.00 tot 15.00 uur in Munstergeleen, maar hou s.v.p. rekening met de volgende beperking:

Gilde De Graven houdt het graag veilig voor iedereen en vraagt u bij binnenkomst om uw QR-code of vaccinatiebewijs te laten zien. Ook mensen die aantoonbaar genezen zijn van corona of een recent sneltest-resultaat kunnen overleggen laten we graag toe. 

Tevens verzoeken we u de basismaatregelen i.v.m. corona te respecteren. Zelf zorgen we voor ventilatie en CO2-metingen om het optimale te doen en besmettingen te voorkomen.