Met het cultuurfestival Spectaculo Geleen keert toneel, muziek, dans, spoken word, cabaret en nog veel meer terug in de straten van het centrum van Geleen! Het gratis toegankelijk festival zal op 16, 17 en 18 juni plaatsvinden. Spectaculo Geleen presenteert een mix van voorstellingen op wisselende locaties samen met internationale, nationale en regionale talenten.

Aan het cultuurfestival nemen veel lokale toneelverenigingen, harmonieën, fanfares, dansgroepen, schrijvers en cabaretiers deel aan het festival. Dit onder andere in samenwerking met Geleen on stage. Wethouder Andries Houtakkers- (Cultuur) is daar enthousiast over: “Zo worden er voorstellingen aangeboden op verrassende locaties met veel bekende gezichten. Dat is zowel voor de bezoeker als deelnemer een onvergetelijke ervaring.”

Opening

De opening van het cultuurfestival zal door Theater Tol op 16 juni vanaf 21.00 uur worden gefaciliteerd. Theater Tol is een Internationaal Muziektheater gezelschap uit Antwerpen (België). Het gezelschap gebruikt beelden, spel en muziek, nauwelijks gesproken tekst. De locatie is meestal de basis voor hun voorstellingen. De fysieke mogelijkheden van een locatie, maar ook de geschiedenis en sociale context zijn de inspiratiebronnen die Theater Tol gebruikt bij het creëren van een voorstelling.

Programma

De eerste namen zijn inmiddels bekend. Het programma wordt de komende periode aangevuld met meer lokale en regionale deelnemers aan het festival. Informatie over het programma wordt vanaf 10 april gepubliceerd op www.spectaculo.nl.

Kom je uit de regio en lijkt het je leuk om mee te doen aan het festival als vereniging, toneelgroep, dansgroep etc. dan kan dit doorgegeven worden aan de organisatie van het festival.

Pilot

Naar aanleiding van een motie van de gemeenteraad is in 2022 onderzocht of de organisatie van een straattheaterfestival in Geleen haalbaar is. De uitkomsten van het onderzoek waren positief. Als vervolg op dat onderzoek wordt nu in de vorm van een pilot het cultuurfestival Spectaculo Geleen georganiseerd. Sander van Egmond (Artistiek Leider): “Deze opdracht hebben wij met beide handen en met veel plezier aangenomen. We merken dat de deelnemers en de mensen die we spreken, enthousiast zijn over onze plannen. Daarom kijken we vol ongeduld uit naar de start van het festival!”

 

Foto: Theater Tol.