Wat hebben een slecht verzorgde gatenplant (‘Monstera deliciose) uit de aronskelkfamilie, een bijna uitgedroogde lepelplant (Spathiphyllum), een drakenklimop (Epipremnum aureum) met slaphangende bladeren en een pannenkoekenplant (Pilea peperomiodes), die veel te veel water heeft gekregen met elkaar gemeen? Antwoord: deze kamerplanten in slechte staat krijgen na een grondige en liefdevolle verzorging een nieuwe kans voor een mooi tweede leven. Hoe slecht de bovengenoemde planten er op het eerste gezicht mogen uitzien, er breekt een dag aan dat ze weer net als vroeger ergens anders in huiskamer zullen pronken. 

Tekst Koos Snijders

Dat hebben ze dan te danken aan Birke Salden uit Einighausen. Met haar plantenopvang ‘Plantjes van Birke’ in het woonhuis van haar ouders aan de Bergerweg wil zij haar liefde voor planten met anderen delen en mensen kennis laten maken met kamerplanten, recyclen en tweedehands producten. Plantjes van Birke heeft oog voor een duurzaam en milieubewust leven. Birke: “De geadopteerde planten worden gerecycled, mijn kweek- en sierpotten worden hergebruikt en niet nieuw gekocht. Ik stoor me eraan hoe slordig mensen soms met planten en ook dieren omgaan. Een plant is een levend iets.”

Alvorens zelf serieus aan de slag te gaan met het oppimpen van slecht verzorgde planten, was de jongedame een veel geziene gast in tuincentra. “Daar zocht ik naar de planten die er het slechtst aan toe waren. Eenmaal thuis ging ik ze met liefde verzorgen, zette ze op een mooie plek en kreeg hier steeds meer plezier in. Na een tijdje stond mijn slaapkamer al vol en zo is het nog steeds. Na overleg met mijn ouders staan de grotere exemplaren in de woonkamer. Dat zijn ongeveer tien stuks. Meer mogen het er niet worden. De woonkamer hoeft geen plantenkas te worden, zegt mijn moeder. En daar heeft zij gelijk in. Ik ben al lang blij dat mijn vader en moeder achter mijn plannen staan en me helpen waar ze kunnen.”

Bij Plantjes van Birke zijn alle soorten kamerplant welkom voor een tweede kans. De planten worden geadopteerd. Van groot tot middelgroot of klein en zelfs inclusief stekjes. Birke: “Mensen doneren hun kamerplanten omdat ze te groot worden, of omdat er iets veranderd is in hun woonsituatie. Of omdat ze vinden dat de zorg voor een plant te veel wordt. En het komt voor dat mensen na enige tijd gewoon op hun plant uitgekeken zijn en een nieuwe willen kopen. Na een afspraak beoordeel ik de staat en schat in welke aandacht de plant nodig heeft. Wanneer een plant eenmaal in orde is wordt hij via een foto op de website gezet en kunnen mensen hem via mijn webshop bestellen. Voor iedere plant vraag ik een kleine vergoeding. Dat doe ik omdat ik nou eenmaal onkosten heb. Een plant krijgt nieuwe aarde, een mooie sierpot en wat heel belangrijk is: liefde. Na de adoptie is de koper eigenaar van een sterke, goed verzorgde plant. Daar mag hij gerust heel blij mee zijn, want bij mij heeft zijn nieuwe sterke plant een mooi tweede leven gehad. Ik koester ze allemaal. Ik vind het leuk om de geadopteerde plant nog een keer terug te zien op een foto. Trouwens, het gebeurt steeds meer dat mensen hun plant zomaar spontaan naar mij brengen, door ze op een plekje naast de poort van het hekwerk bij mij thuis neer te zetten en daar achter te laten.”

Birke Salden in haar eigen omgeving interviewen was een aangename gebeurtenis. De schrijver raakte onder de indruk van de ambiance waarin het interview plaatsvond; de pittige aanpak van de jongedame met haar groene vingers verraste hem evenzeer. Het slotwoord is voor Birke: “Planten hebben geen haast en maken zich niet druk over hoe snel ze moeten opknappen en weer groeien. Ze stralen rust uit. Niks moet. Hierom ben ik zo veel van planten gaan houden. In ons drukke leven zijn we veel te vaak bezig met hoe anderen over ons denken en met presteren, status, economische groei. Maar hoe kun je economisch groeien als er straks geen aarde meer is. We moeten zuiniger zijn op onze aarde, onze o-zo mooie aarde. Onze aarde schoon, groen en koel houden.” 

Zie ook www.plantjesvanbirke.nl 

Na de adoptie is de koper eigenaar van een sterke, goed verzorgde plant. Foto: MIJNGazet/KS