Bij de tachtigste verjaardag van Armada in 2016 stelde clubarchivaris Harrie Claessen een overzicht samen van het wel en wee van de inmiddels verdwenen voetbalvereniging, die na de fusie met RKVV Obbicht SV Argo is gaan heten. Kampioenschappen en promoties lopen als een rode draad door historie van de voormalige club uit Grevenbicht. Inderdaad, vallen en opstaan. Een korte terugblik aan de hand van de informatie die de clubarchivaris heeft uitgezocht.  

Een van de spelers van het eerste uur was de latere sportjournalist Will Poulissen. Over de oprichting van Armada schreef hij dat zondagmiddagen in de dertiger jaren spectaculair waren. Onder aanvoering van kapelaan H. Vercoulen trokken de voetballers na het lof naar Den Dreesj voor een pittige partij voetbal. Het was voor de mannelijke jeugd een prachtige uitlaatklep. In 1935 formeerde kapelaan Vercoulen uit de bestaande patronaatselftallen een team, dat zou meedoen aan de jeugdcompetitie in de kring Sittard van de RKLVB. Na afloop van de competitie kon het elftal meteen de kampioensvlag hijsen. De spelers van het jeugdig patronaatselftal voelden aan, dat zij speltechnisch genoeg in hun mars hadden om het hogerop te zoeken. Op 16 juli 1936 vond dan ook de officiële oprichting plaats van de voetbalvereniging Armada. 

In het eerste seizoen stoomde Armada zonder verlies naar het kampioenschap. Een mooie prestatie die voor een belangrijk deel te danken was aan voorzitter/trainer M. Vencken. Het seizoen erop promoveerde Armada zelfs naar de eerste klasse. Het werd drukker langs de lijnen: 450 supporters volgden Armada contra Guttecoven. De club hield de ‘winning mood’ stevig vast en veroverde de volgende titel wederom ongeslagen. De successen inspireerden de vereniging tot het aanleggen van een nieuw terrein. Om de kosten hiervoor te dekken hield de club een kermis. De opbrengst bleek niet genoeg om de aanleg te bekostigen. De familie Vencken hielp Armada met een lening zodat de grasmat kon worden aangelegd.

Onder leiding van Tjeu Vencken deelde Armada in 1938-1939 opnieuw de lakens uit. Op 30 april speelde de club de beslissende wedstrijd tegen Wilskracht uit Lindenheuvel. H. Michels zorgde na tien minuten voor een voorsprong. In de tweede helft kreeg Wilskracht een strafschop toegewezen. Met een formidabele duik keerde Harry ‘De Zamp’ Savelkoul het gevaar. J. Michiels scoorde 2-0 en Armada was kampioen. Het feit dat Armada nu een grote sprong had gemaakt door de tweede klasse van de I.V.C.B te bereiken werd overal in Limburg met gejuich ontvangen. Voor het volgende grote succes moest Armada wachten tot 1964. Als opvolger van trainer L. Pernot werd W. Beckers voor deze functie aangesteld. Onder zijn leiding werd Armada kampioen en keerde de club terug in de vierde klasse van de KNVB. 

In 1969 ging de kampioensvlag boven het Armada-bastion in top en keerde de club na vijftien jaar terug in de 3e klasse KNVB. In de annalen van Armada blijft dit succes geboekstaafd als een geweldige prestatie. Drie wedstrijden voor het einde van de competitie deelden Armada en Linne de eerste plaats. Op de laatste competitiedag moest vallen in het onderlinge duel. Kort voor wedstrijd strafte de KNVB twee spelers van Armada voor enkele wedstrijden. Paniek! Liefst 1500 toeschouwers omzoomden de lijnen. Na negentig minuten was het duel nog steeds onbeslist. In Grevenbicht was men benieuwd op welke dag en op welk terrein de beslissingswedstrijd moest plaatsvinden. Wie beschrijft de teleurstelling toen de KNVB besloot dat de match in Pey-Echt gespeeld moest worden. Nog wel op de tweede pinksterdag. Dan draait immers in Beeg sinds mensenheugenis de kermis op volle toeren. 3500 toeschouwers keken toe hoe Armada de rivaal met 2-1 versloeg. Voor de meeste spelers duurde de pinksterkermis geen drie maar veertien dagen. 

De oude geest van weleer kwam weer om de hoek kijken. In het seizoen 1981-1982 viel de beslissing in de uitwedstrijd tegen St. Joost, waar de thuisclub met 5-0 werd afgestraft. De titel in de eerste klasse Afdeling Limburg en promotie naar de vierde klasse KNVB waren een feit. Onder leiding van trainer Maan van Neer luidde het parool in het seizoen 1981-1982 de plaats in de vierde klasse te behouden. Armada startte met een 2-0 zege tegen GVCG en veroverde direct de leiding. Met de gewonnen wedstrijd tegen RIOS werd de promotie naar de derde klasse bezegeld. Het winnen van de extra “Trompetterbal competitie” die weekblad De Trompetter dat seizoen had georganiseerd was de kers op de taart. Na 1982 volgden degradaties en moest de club lang wachten op succes. Het wachten werd beloond met promoties in 2007 en 2008. De kampioensvlag werd voor het laatst gehesen in het seizoen 2013. In 2016 promoveerde de club via promotiewedstrijden naar de 4e klasse. 

In 2019 is de voetbaltrots van Grevenbicht gefuseerd met VV Obbicht. De fusieclub SV Argo wordt nu getraind door oud-prof Eric van der Leur. Argo is het nieuwe seizoen in de derde klasse B teleurstellend gestart: 3-1 verlies bij SHH.

Bron: “Feestelingen en Historische Mijlpalen 2016”, een uitgave van Schug. 

Tekst: Harrie Claessen & Koos Snijders 

Een succesvol elftal in de jaren zestig. Staand van links naar rechts grensrechter Ger van Es, Jos Hermans, Jan Kitzen, Leen Kiers, Jack Theunissen, Hennie Roulofs, Ger Mosterd, Wil Beckers. Zittend Harrie Kitzen, Wil Nakken, Ad Deuss, Vic Smeets en Harrie Verhaag.