Door Ray Simoen

Met een ongekend groot aantal vrouwen als fractieleider is de gemeenteraad van Sittard-Geleen verrijkt sinds de recente verkiezingen. Pure winst, als je het verleden van de raad bekijkt: mannen trokken altijd aan de touwtjes.Vrouwen dienden als stemmenlokkers en meestemmers met de door mannen bekokstoofde plannen. Het rook in de raadzaal vaak naar testosteron, dat bij de politieke mannetjesputters uit alle denkbare poriën en lichaamsopeningen dampte en stoomde. De zweetgeur van de opgepompte ego’s van al die Bokito’s, die mekaar met woorden te lijf ging, was nogal eens niet te harden. Dat zou voortaan passé zijn, zo beloofden de dames vóór de verkiezingen in koor. Vrouwen zijn geen conflictzoekers maar verzoeners, bruggenbouwers, geen bruggen opblazers, zo vertelden de dames tegen iedereen, die hard toe was aan een ander politiek geluid in het ‘stedje’ dat ook in de raad wat meer lol en sjpas wilde horen. Hoewel ze allen een andere kleur hebben- van GOB geel, lente Groen Links, PIT blauw, CDA groen,  Stadspartij geel-blauw, VVD-oranje tot FvD  aubergine- zijn de dames zijn eenstemmig in hun doel: geen gebekvecht meer en geen nare tackles van achteren meer. Mooi vooruitzicht.

Puinhopen

Toch hoorde je al vóór de verkiezingen met groot geraas een nieuwe Bokito naderbij komen. Vreemd genoeg kwam die uit een omgeving, die bekend staat om zijn wijs en rijp beraad en zijn bezonnen oordeel. Want zo kent iedereen de senaat, zoals de Eerste Kamer ook wordt genoemd. Daarin zitten vooral wat bedaagde heren en dames, die zich niet zoals de Tweede Kamer door de waan van de dag laten leiden maar de tijd nemen om wetten goed tegen het licht te houden en er een verstandig oordeel over te vellen. Waarschijnlijk is de nieuwe Bokito van Sittard-Geleen net te kort lid van de senaat om een wijs en bedaagd politicus te kunnen worden.

In vliegende vaart kwam Ton Raven vanuit de senaat naar Sittard-Geleen aangerend om luid en duidelijk aan iedereen te verkondigen dat er maar één man is, die ‘de puinhopen’ van Pieter Meekels, de vertrekkende voorman van GOB en het college van b en w kan opruimen  Precies zoals hij, Ton Raven dat in de korte tijd dat hij al eens over de geldkist van de gemeente ging, ook al had laten zien. Het gapende gat in de gemeentebegroting had deze Gelener tovenaar in een mum van tijd weggewerkt, zo liet hij trots alom weten. En Sittard zou niet alleen meer de stad van Toon worden maar vooral ook de stad van Ton, verkondigden Ravens reclame spotjes luidkeels op de radio. Maar dan moesten er wel veel stemmen uitgebracht worden op deze Superman, die het meebesturen van het land vanuit de Senaat er wel even bij deed wanneer hij straks wethouder was: voor minder lijkt razende Ton het niet te doen. 

Kladderadatsch

De verkiezingsuitslag deed de derde man op de lijst van de Stadspartij breed glimlachen. Het was teven de aankondiging van een onvermijdelijke kladderadatsch. Een groter stemmenkanon dan Stadspartij lijsttrekker Nancy Kaufmann bleek hij te zijn. Dat klinkende resultaat diende ook uitbetaald te worden, aldus rekenmeester Raven. Niet met wijs en bedaard beraad, zoals een senator te werk gaat, maar met de driestheid van een politieke Rambo werd Nancy Kaufmann te verstaan gegeven dat ze eigenlijk er niks van kon om de partij goed te leiden en straks een stevige wethouderspost binnen te slepen voor de Stadpartij. Deze week maakte een zwaar aangeslagen  Kaufmann snikkend haar vertrek bekend. De uppercuts van de Rambo uit Geleen waren haar teveel geworden. Ze zal waarschijnlijk niet de enige dame in de raad zijn, die het slachtoffer wordt van deze ambitieuze, nieuwe Bokito. De dames bruggenbouwers zijn gewaarschuwd: er komt iemand in de raad, die niet vies is van het opblazen van wat in zijn weg staat.