Met Camping Cruel publiceert Rik Peters uit Geleen zijn tweede jeugdboek. Zijn unieke mix van humor en griezel slaat enorm aan.

‘Welkom op Camping Cruel. Leuk dat je er bent!’ Met die zinnen opent Camping Cruel, het tweede jeugdboek van de Geleense schrijver Rik Peters. De lezer maakt kennis met Jolien, de verteller van de camping. Ze zit bij het grote kampvuur, bladert door haar dikke boek, en vertelt de griezeligste verhalen. Wil je weten waarom boswachters een soort vampiers zijn, hoe je voor je verjaardag een zusje kunt krijgen, of hoe de muziek van de dood klinkt? Dan moet je bij Camping Cruel zijn!

Griezelig grappig

Peters, in het dagelijks leven werkzaam als journalist en redacteur, lijkt zelf ook wel een personage uit een van zijn boeken. Van top tot teen in het zwart gekleed, in een werkkamer met gesloten gordijnen, legt hij uit dat Camping Cruel een griezelig én een grappig boek is. “Op Camping Cruel schuilt er in elk hoekje een gevaar, maar óók een mopje,” zegt hij. “Het is spannend, maar toch voel je je veilig. De bedoeling is om kinderen naar het puntje van hun stoel te brengen, en ze er dan lachend weer vanaf te laten vallen.”

Die invalshoek lijkt aan te slaan. Camping Cruel is immers het tweede boek in een serie, waarbij alle avonturen plaatsvinden in het denkbeeldige stadje Hellevorst. En het vorige boek Hotel Habbekrats was een enorm succes: het verhaal werd genomineerd voor een debuutprijs, verkocht meer van 10.000 exemplaren én werd al twee keer vertaald. Kinderen hebben Hellevorst echt in hun armen gesloten.

“Hellevorst is een wereldje op zich,” legt Peters uit. “Lezers kunnen er volledig in verdwijnen. Als je Camping Cruel leest, hoef je eventjes niet na te denken over het huiswerk dat je nog moet maken, aan het knappe meisje in de klas dat jou niet ziet staan, of aan de pestkop die kauwgom in je haar plakt. Als de échte wereld even niet goed voelt, dan heb ik nog een andere wereld voor je – een wereld waarin je altijd welkom bent. Dát is Hellevorst.”

Camping Cruel verschijnt bij Clavis Uitgeverij. Het boek voor lezers vanaf 10 jaar kost 15,95 euro en is vanaf 30 november overal te koop.