In Sittard tuiten de oren nog na van de Beierse hoempa muziek en het klinken van de bokalen blaas vullend Oktoberfest bier. Aan de rand van de gemeente,  aan de Maaskant, krijgen de oren nog lang geen rust. Nog zes jaar zullen ze hier geplaagd worden door het geschraap en geratel van draglines en graafmachines, die hun tanden zetten in de grindlagen in de bodem. Het gegrom van vrachtwagens, die de buit  aan kiezels en zand afvoeren, zal ook nog lang aanhouden. En bij al dat machinaal rumoer zullen de Maaskanters van Grevenbicht tot Illikhoven de oren goed moeten spitsen om te horen wat voor plannen er gonzen over de herinrichting van hun achtertuinen wanneer straks de graafmachines en draglines vertrokken zijn.

Knuffelberen

Wat gaat er gebeuren met de grote grindgaten en fikse hopen afgegraven grond, die er resten nadat de honger naar kiezels en zand is gestild? Grindboeren en de Stichting Natuurmonumenten vinden dat de natuur er zijn vrije loop moet krijgen. De grote bergen zand- het resultaat van het graven van grindgaten- zullen wel geëgaliseerd worden en het met water gevulde grindgat krijgt nette oevers, maar voor de rest wordt alles zoveel mogelijk gegund aan de Galloway runderen en de Konikspaarden: grote ‘knuffelberen’ van Natuurmonumenten. De Galloways en Koniksen zullen kauwend, lopend en poepend voor de verspreiding van zaden en grassen zorgen zodat er een soortenrijke biotoop zal ontstaan De grindboeren vinden het best zo. Is lekker goedkoop en zo kunnen ze zich afficheren als natuurbeschermers. Is toch een stuk leuker dan afgeschilderd worden als gatengravers, die er met de winst vandoor gaan en de bewoners met een onherkenbare achtertuin achterlaten.

Windmolens

Mooi, die zorg om de soortenrijkdom en die bekommernis om bijzondere paard en rundrassen. Maar er is een soort, die in deze regio nog meer wordt bedreigd. nl de Maaskanters, de bewoners aan de westzijde van de gemeente. Van de biotoop van de Maaskanters wordt al decennia lang steeds meer afgehaald. Aan de noordkant is op industriegebied Holtum Noord een giga loods neergepoot, die oogverblindend lelijk is en het uitzicht grotesk belemmert. Het verkeer  naar dit industriegebied neemt intussen steeds meer toe. Daardoor kennen de bewoners van het dorp Holtum weinig stille uren. De tomtoms van de vrachtwagenchauffeurs zoeken altijd de kortste weg naar hun laad- en losplaats, en die loopt vlak langs Holtum.

Straks worden in dit gebied ook nog eens drie oorsuizende en horizonvervuilende windmolens neergepoot.  En de Belgen willen in Dilsen Stokkem tegenover Grevenbicht en Obbicht ook nog een gascentrale met een 75 meter hoge schoorsteen neerzetten. Daarbij gaat autofabriek VDL- om het leefmilieu nog verder om zeep te helpen –  straks de hakbijl in het naburige Sterrenbos zetten zodat over een tijdje er nieuwe milieuvriendelijke stekkerauto’s in elkaar kunnen worden gezet. En als er ook nog een vakantiepark met luxe woningen op de Schwienswei komt dan zul je aan de noordkant van de gemeente het groen met een vergrootglas moeten gaan zoeken.

Ommetjes

Gun ons een beetje leefruimte en leg alsjeblief een paar kleine ‘ommetjes’ ,wandelpaadjes aan, vragen de Maaskanters beleefd aan de Grindboeren en Natuurmonumenten, die de herinrichting van het ontgronde gebied gaan doen. Maar dit duo voelt voorlopig er meer voor om het oor te lenen aan het gehinnik van de Konikspaarden en de geloei van de Galloways.  De bedreigde Maaskanter zal toch een grotere keel moeten openzetten om niet  monddood gemaakt te worden.

Door Ray Simoen 

Reageren? Redactie@mijngazet.nl