Gilde De Graven biedt een nieuwe en bijzondere creatieve cursus aan: Compositie in de beeldende kunst. Veel schilders en beeldhouwers zien hun technische vaardigheden met de jaren toenemen. Compositieleer in de beeldende kunst is vaak onderbelicht. Toch wordt hierdoor bepaald of je werk zeggingskracht heeft. 

Compositie is het ordenen van beeldelementen. Als een kunstwerk zo is samengesteld dat het je boeit, raakt of uitdaagt, dan is er iets bijzonders aan de hand. Bewust word je op het verkeerde been gezet. Je wordt verrast of meegenomen in illusies van dingen die er niet concreet zijn. Om dit te bereiken spelen beeldende kunstenaars met ruimte, licht, kleur, textuur en vorm.

Bij het woord compositie denken je bijna automatisch aan een componist die muziekstukken schrijft. Maar hoe zit dit bij andere kunstuitingen. Elke kunstvorm kent zijn specifieke compositie uitgangspunten. Schrijvers, cabaretiers, cineasten, dichters, architecten. Wat onderscheidt de ene van de andere werk? Waarin zit de kracht? Waarom weet hij of zij zo te boeien terwijl er nog nauwelijks is gesproken? Al snel ontdek je dat er een verband is tussen de opbouw, de timing, het ritme en de vorm. Zij allen zijn ware kunstenaars in verbeelding en opbouw. Ze voeren je mee in een adembenemende rust, schoonheid of zetten je juist aan tot actie. Sommige architecten zijn uitsluitend bouwkundigen, anderen zijn kunstenaars die ruimtes creëren waarin je echt verblijft.  Voor schilders, tekenaars, fotografen, grafici, ceramisten en beeldhouwers geldt eveneens dat hun werk veel meer is dan techniek. Beroemde werken zijn technisch gezien vaak lang niet zo bijzonder. Hun compositie wel.

De cursus start met een doorsnede door een aantal disciplines in de kunst. Er wordt stil gestaan bij de compositiemethoden. De beeldende kunst staat echter centraal. In elke les worden bouwstenen voor een compositie behandeld: perceptie en illusie, vorm en ruimte, kleurwerking en contrasten, patronen, ritme en herhaling en lijnenspel. 

In Weimar was 100 jaar geleden een bijzonder opleidingsinstituut: het Bauhaus. Het werd toonaangevend in de ontwikkeling van de beeldende kunst in de 20e eeuw. Natuurlijk kijken we in hun keuken. Naast de theoretische benadering krijgt de praktijk ruimschoots aandacht. In alle delen krijgt je kleine gerichte opdrachtjes. Thuis kun je de ideeën in je eigen werk toepassen. De cursus vereist geen specifieke voorkennis. Sommige opdrachten doen we samen. De oefeningen zijn kort en krachtig. Per les geeft je cursusleider aan wat je mee kunt nemen voor je volgende les.

De cursus bestaat uit 6 lessen, de kosten bedragen €49,00 en docent is voor de hele cursus en ruimtelijk vormgever Peter Keulers. Inschrijven kan via de website van Gilde De Graven. De lessen zijn op maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur en starten op 16 november in de Hanenhof in Geleen. Breng in de eerste les een tijdschrift mee, een kader en wat schrijfmateriaal.

Ruimtelijk vormgever Peter Keulers