Daar is ‘ie dan! De nieuwste column in uw lokale gazet. Met de onmiskenbare, vrolijke titel ‘Laeve in de Brouwerie’. Waar komt deze welbekende uitspraak eigenlijk vandaan vroeg ondergetekende zich af tijdens het schrijven van haar eerste project.
Bij het zoeken op ‘leven in de brouwerij’, kom je veel bronnen tegen. Woorden als gezellige drukte, beweging en levendigheid komen steevast bij alle terug. Opmerkelijk; de naam van schilder Jan Steen (1625-1679) duikt ook steeds op. De schilder uit Leiden, die de meesten juist kennen van de uitspraak ‘het huishouden van Jan Steen’ naar aanleiding van zijn wereldberoemde schilderij. Het kunstwerk waar van alles in gebeurt en waar gezellige chaos de boventoon lijkt te voeren. Het blijkt dat ‘leven in de brouwerij’ een tweede uitspraak is die aan deze man gekoppeld kan worden. Het verhaal gaat dat Steen in het begin van zijn loopbaan niet financieel kon rondkomen. Schilder Steen runde daarom ook nog een brouwerij die van zijn vader was geweest. Een brouwerij die overigens door verschillende omstandigheden niet erg succesvol was en wat voor mevrouw Steen blijkbaar vaak aanleiding gaf om over te mopperen. En niet alleen over de brouwerij overigens; haar man zou ook niet ontkomen aan haar klaagzang. Volgens mevrouw gebeurde er weinig in de brouwerij, haar man zou een saaie donder zijn; volgens de echtgenote was het allemaal één suffe boel waar niks te beleven viel. Het verhaal gaat dat haar echtgenoot na de zoveelste klacht van zijn vrouw een stel eenden zou hebben gekocht die hij door de verlaten brouwerij liet vliegen om zo, volgens eigen zeggen, leven in de brouwerij te brengen. Historici denken overigens dat dit tafereel niet lang geduurd heeft, omdat de brouwerij in 1657 haar deuren moest sluiten. Jan Steen ging zich vanaf toen met beduidend meer succes met schilderen bezighouden.
Ondanks dat de schilder ruim 300 jaar eerder leefde, is zijn gezegde niet verloren gegaan. De band Träcksack met ‘onze’ Bart Storcken heeft met de Limburgse variant zelfs op dit moment een zomerhit te pakken. En ook hier is het een en al vrolijkheid die de boventoon voert. Het bevestigt dat de uitspraak van dik 350 jaar geleden nog altijd springlevend is en ook nog dezelfde lading heeft. Het past zeker ook helemaal bij het beschrijven van de dagelijkse reuring door ondergetekende die haar leven zeker niet snel als saai zal omschrijven. Aan (gezellige) drukte en levendigheid is in huize Schenk zelden een gebrek. Dat samen maakt, dat de redactie van deze krant niet lang hoefde na te denken wat de titel van deze column zou worden. De link met de B&B in Geleen gaf het laatste zetje. En zo geschiedde. Een vrolijke naam in het mooiste dialect dat er is. ‘Laeve in de brouwerie’.
Fijne dag,
Maud Schenk