Bart Ploemen is 44 jaar, woont in Sittard en is sinds anderhalf jaar voorzitter van de TTV-Sittard, een tafeltennisvereniging die in 1960 is ontstaan en momenteel een van de grootste tafeltennisverenigingen van Limburg is.

Tekst Bert Wassenberg

Vertel eens in het kort iets over het ontstaan van de vereniging en de doorgemaakte groei?

In 1960 benaderde pater Janssen van parochie Leyenbroek Wim Elschott met het verzoek om een activiteit voor jongeren in de parochie op poten te zetten. Wim had zelf vroeger getafeltennist in zijn geboortewijk Overhoven en wilde dit nu ook hier gaan doen. Zijn buurman Wil de Vaan werd meegevraagd en samen gingen ze aan de slag. Hun onderkomen was het Parochiecentrum in Leyenbroek aan de zoom van de Kollenberg. De naam TTV Kollenberg was dus voor de hand liggend. Als oprichtingsdatum werd 16 augustus 1960 genoteerd. Het aantal leden varieerde in de eerste jaren tussen de 25 en 45. In eerste instantie voornamelijk jeugdleden, maar naderhand ook schoorvoetend volwassenen en recreanten. Aan de competitie werd na enkele jaren ook succesvol deelgenomen en zo kreeg de vereniging steeds meer body. In 1983 werd het Parochiecentrum verruild voor sportcomplex Carperion. Onze grote wens een eigen accommodatie te hebben werd door de Gemeente gehonoreerd in 1991 met wel het nadrukkelijke verzoek hier samen intrek te nemen met TTV Limbrichterveld. Dat leidde na korte tijd in 1994 tot een succesvolle fusie, waaruit de naam TTV Sittard is ontstaan.

Hoe zou je jullie vereniging willen positioneren: een Sittardse vereniging met regionale uitstraling of een regioclub die ‘toevallig’ in Sittard gevestigd is?

We zitten zeker niet ‘toevallig’ in Sittard. We zijn ontstaan uit twee Sittardse verenigingen, TTV Kollenberg en TTV Limbrichterveld. In ons beleidsplan staat geschreven dé tafeltennisvereniging van de Westelijke Mijnstreek te willen zijn, met als belangrijkste doel dat onze leden zich in bij ons thuis voelen. Woonplaats, afkomst, talent (of het gebrek daaraan) zijn niet van belang. Iedereen is welkom en we zullen ons best doen om te zorgen dat je je bij ons thuis gaat voelen. Ons motto is dan ook: “TTV Sittard, thuis in tafeltennis”.

Hoe ben je betrokken geraakt bij deze vereniging en welke kwaliteiten moet de voorzitter meebrengen om ook een succesvolle voorzitter te zijn?

Onze gemeente Sittard-Geleen heeft nóg een hele mooie tafeltennisclub, TTC Kluis uit Geleen. Als 7-jarig ventje ben ik daar via de basisschoolkampioenschappen in aanraking gekomen met deze mooie sport. Ik ben toen direct jeugdlid van TTC Kluis geworden en heb daar met heel veel plezier gesport. Toen ik op 12-jarige leeftijd met mijn ouders naar Sittard verhuisde, koos ik voor TTV Kollenberg. Zo kon ik zelf op de fiets naar ‘de club’ en het liefst doe ik dat nog steeds. Dan heb ik gelijk een warming-up gehad.

Mijn rol als voorzitter zie ik vooral als een verbinder. Goede communicatie met onze leden, de sponsoren, andere verenigingen, met de wijk en de gemeente, dát vind ik belangrijk. Maar ik doe dit zéker niet alleen. De huidige bestuursleden vormen een héél mooi team. Neem bv. Bas Cremers. Hij is véél meer dan secretaris alleen. Zonder hem aan mijn zijde zou ik een minder goede voorzitter kunnen zijn. Bas en ik bespreken alle bestuurszaken samen. Hij is analytisch sterk, heeft overzicht en is kritisch op de juiste momenten. Ik breng het ondernemerschap, de ‘schwung’ en de energie. Samen zijn we sterk.

Je vrouw is penningmeester van de vereniging, dus jullie tweeën zullen de touwtjes wel ‘stevig’ in handen hebben in de club…..of ligt dat anders? 

Ook hier wil ik benadrukken dat een goed bestuur niet bestaat uit één, twee of drie belangrijke personen. Het is een teamprestatie. Marijke is niet onze penningmeester geworden om de touwtjes in handen te hebben, maar om er samen het beste uit te halen. 

Toen ik overwoog om na bestuurder van JCI Swentibold en naast eigenaar van Ploemen Interieur en dankjedekoekoek.nl ook nog bestuurslid van TTV Sittard te worden, gaf Marijke direct aan achter me te staan. Wel realiseerde ik me dat ik mijn vrouw dan waarschijnlijk nóg minder zou gaan zien. Dit terwijl we, na alle jaren huwelijk, het nog steeds heel leuk vinden om dingen juist sámen te doen. Vandaar ons besluit om samen in het bestuur te stappen. 

Het huidige zeven leden tellende bestuur bestaat uit goede vrienden. In de voorbereiding op onze bestuursperiode hebben we samen een team gebouwd, waarbij we pas in de laatste periode de rollen hebben verdeeld. Natuurlijk hebben we naar ieders kwaliteiten gekeken, maar iets leren in je functie vinden we ook belangrijk. 

Corona speelt bij iedereen door het hoofd en vaak tot vervelens toe; hoe zit dat bij jullie als sportvereniging?

Sinds maart 2020 hebben we een groep vrijwilligers, waaronder oud-voorzitter en erelid Wim Elschott, die telkens haarfijn alle wet- en regelgeving doorspit en samenvat. Deze ‘corona-commissie’ adviseert het bestuur dat vervolgens zorgt dat alle regels duidelijk zijn én gehandhaafd worden. Op deze manier kijken we telkens wat verantwoord is en wél kan en mag en communiceren dat naar onze leden. Zo kan iedereen die dit verantwoord vindt de keuze maken om binnen de geldende regels te sporten. We hebben bv. buiten getraind toen het binnen niet mocht, minder tafels opgesteld en de trainingstijden aangepast. Ook hebben we online bijeenkomsten georganiseerd (zoals een clubquiz, een online nieuwjaarsborrel e.d.) om in contact te blijven met alle leden. Het thuissporten is gepromoot en foto en filmmateriaal hiervan is onze website gedeeld. Daarnaast hebben (deels alleenstaande) leden elkaar opgezocht toen we elkaar niet ‘op de club’ mochten treffen. 

De vereniging draait grotendeels op vrijwilligers, neem ik aan. Zijn die genoeg voorhanden en hoe komen jullie aan nieuwe aanwas?

De vereniging draait inderdaad op vrijwilligers en dat vind ik heel mooi. Wat ik zo bijzonder aan deze vereniging vind is dat we zo’n ontzettend grote groep trouwe kaderleden hebben. Onze leden voelen zich thuis in ons clubgebouw. We zorgen samen voor onze club, voor ons clubgebouw en dus vooral voor elkaar. Wij als bestuur zijn deze leden natuurlijk heel dankbaar. Onze club groeit, tegen de landelijke trend in, de laatste drie jaar gestaag. We hebben nu iets meer dan 130 leden. Met name onze groep recreanten maakt een mooie groei door. Deze spelers komen dinsdagavond en vrijdagochtend samen sporten. Écht élk spelniveau is hier meer dan welkom en iedereen speelt tegen elkaar. Jonge spelers komen o.a. in aanraking met onze vereniging door onze samenwerking met Kindcentrum Sittard. Elke maandag komen tussen de 40 en 60 kinderen bij ons sporten. Hiervoor hebben we samen met de school professionele trainers aangetrokken en het plezier spát ervan af. Bij de kinderen, maar ook bij de docenten, de vrijwilligers en de trainers. Daarnaast zoeken we ook samenwerking met andere instellingen en scholen. Zo heeft er recent een oriënterend gesprek plaatsgevonden met Daelzicht en Radar betreft een eventuele samenwerking met Sam en Zo. In de omgeving van ons clubgebouw komen o.a. woningen voor mensen met een beperking. Hoe meer mensen op een verantwoorde manier kunnen sporten, hoe beter!

Zijn social media belangrijk en zo ja, hoe worden ze ingezet?

Media zijn volgens mij heel belangrijk voor een vereniging. Ik ben dan ook heel dankbaar voor dit interview! Onze eigen mediacommissie publiceert met zeer grote regelmaat een blog-item op onze eigen website, www.ttv-sittard.nl. Dit kan een verslag zijn van een evenement, toernooi, een competitiewedstrijd. Ook hebben we de rubriek ‘aan tafel met…’ hier plaatsen we regelmatig een interview met bijpassende foto’s van onze leden en sponsoren. Zo leren we elkaar nóg beter kennen. Naast email gebruiken we WhatsApp voor onze interne communicatie, Facebook ondersteunt onze website. Maar elkaar treffen in de zaal of aan onze eigen bar, dat blijft het allerbelangrijkste!

Met zoveel teams is het programmeren en regelen van wijzigingen een hele kluif, lijkt mij. Hoe gaat dat in zijn werk en wie is daar verantwoordelijk voor?

René Hoeksema en Sam Geuskens vormen samen onze Commissie Technische Zaken. Zij zijn samen, opnieuw met hún team vrijwilligers, verantwoordelijk voor o.a. de team-samenstelling. Yaelle Röngen is onze wedstrijdsecretaris en zij regelt samen met de NTTB Limburg de competitiedata. Eigenlijk vormen deze toppers een ‘geoliede machine’ met jaren ervaring, dus tot nu toe heb ik me daar als voorzitter niet veel zorgen over hoeven maken.

Hoe zit het met de sportieve prestaties? Kun je daar wat meer over vertellen?

Laat ik beginnen met onze jeugd. We hebben in het komende seizoen waarschijnlijk drie of vier jeugdteams in de 3e- en 4e klasse. Af en toe komt er binnen onze vereniging een jeugdtalent bovendrijven. De NTTB biedt dan samen met andere verenigingen mogelijkheden voor dagelijkse trainingen en trainingsdagen in Papendal. Maar wij zetten ons vooral in voor de breedtesport. Iedereen is even belangrijk. We hebben 12 seniorenteams. Met 10 teams in de regionale afdelingscompetitie zijn we in iedere klasse vertegenwoordigd. Ons eerste en tweede team spelen in de landelijke competitie. Ons eerste team, samengesteld uit leden van TTC Kluis en onze vereniging, heeft afgelopen seizoen clubgeschiedenis geschreven door naar de 1e divisie te promoveren. Een echte topprestatie! 

Er zijn dus het komende jaar een heel aantal topwedstrijden in onze gemeente te zien, maar ook de sfeer in onze zaal (en aan de bar) tijdens en na de andere competitiewedstrijden is geweldig. Op onze website staan de wedstrijddata zodra ze bekend zijn. Kom gerust eens een kijkje nemen in ons clubhuis aan de Burgemeester Arnoldtsstraat 20 in Sittard.

Zijn jullie tevreden over de accommodatie? Als iemand belangstelling heeft kan hij/zij dan eens komen meedoen om te bekijken of dat bevalt?

We zijn ontzéttend blij met onze accommodatie en met de ligging van de zaal. We zijn onze gemeente dan ook heel dankbaar dat we hierdoor zo veel leden, basisschoolkinderen, sponsoren, familieleden en bezoekers iets moois kunnen bieden. Onlangs hebben onze eigen leden in samenwerking met de gemeente ons clubhuis gerenoveerd. We hebben hele mooie nieuwe kleedkamers, douches en toiletten. Onze eigen bar, die in open verbinding staat met de zaal, vormt het hart van de club. Het draait bij ons om de gezelligheid, om het sporten, maar ook om het samen zijn. Het beheer en de contacten met de sportstichting worden door Michèl Pluijmen voortreffelijk gedaan. Ook hij heeft een team van vrijwilligers achter zich staan. Eigenlijk is er voor een voorzitter niet meer veel te doen… 😉

Is er nog iets dat je kwijt wil en dat niet gevraagd is?

Sporten is belangrijk. Volgens mij is ‘een verenigingsleven’ dat ook. Steeds meer sportclubs moeten hun deuren sluiten, de jeugd blijft thuis. Beste ouders, jongeren, bewegen en plezier hebben kan samengaan. Durf eens een kijkje te gaan nemen bij een sportclub in je omgeving. Vraag eens of je een paar keer vrijblijvend mag meedoen. Beste senior, ook voor ons is bewegen belangrijk. Blijf in contact met anderen en beweeg met elkaar. Iedereen is welkom! Bij TTV Sittard, maar ook bij heel veel andere verenigingen in je gemeente.  

Voor meer informatie, mail ons gerust via media@ttv-sittard.nl