Eric Breidenbach woont in Geleen en is sinds 2019/2020 voorzitter van de Revuuj van de Lèntjheuvel. Dit gezelschap voert eind maart en begin april 2023 de 18e Lèntjheuvelse Revuuj op onder de titel “Lèntjheuvel sjpoart neet”.

Tekst: Bert Wassenberg

Hoe lang ben je al betrokken bij de Revuuj. Waarom is dat zo leuk? 

Sinds 1995 ben ik betrokken bij de Revuuj. Ik ben destijds ingestapt omdat het mij leuk leek om op de bühne te spelen en andere mensen te vermaken.

Deze revuuj, als idee geboren in de kantine van de voetbalclub, is de opvolger van die van het Lindenheuvels Toneel. Kun je iets van de geschiedenis vertellen?

Eind 1985 heeft Sjeng Ronckaerts inderdaad in de kantine van de voetbalclub de toenmalige 2 meesters Herman Geenen en Jo Stevens benaderd om de ter ziele gegane revuuj van LHT weer nieuw leven ingeblazen. Zij hadden hun sporen tenslotte al verdiend in het schrijven van stukken in het Geleens dialect. Met het benaderen van de 3e meester Peter Geenen zijn zij in 1986 gestart met het schrijven van de 1e Lènjtheuvelse Revuuj. Wat mij in de loop van de jaren is opgevallen is, dat vooral de techniek rondom de revuuj enorm is veranderd. Vooral het licht en geluid heeft een grote impact op het geheel. Van handmicrofoon naar richtmicrofoon tot aan de huidige headsets. 

Jullie hebben een vast team van vrijwilligers en werkgroepen? Ben je tevreden met dit aantal of mag er gerust nog wat bij? Hoe komen jullie aan voldoende vrijwilligers? 

De laatste jaren is de bezetting van alle vrijwilligers en werkgroepen wel langzaam een probleem aan het worden. Veel van onze leden en vrijwilligers raken toch langzaam op leeftijd en de jeugd van tegenwoordig staat niet te trappelen om bij de Revuuj te komen.

Tot nu toe lukt het aardig om alle werkgroepen nog bezet te houden, maar voor de toekomst zal het spannend worden.

Corona heeft jullie 4 jaar in de wielen gereden! Leg eens uit hoe dat zo gekomen is?

Zoals bekend heeft de corona periode overal in het verenigingsleven een grote impact gehad. Ik zie dit bij alle verenigingen waar ik bij betrokken ben. Het geheel heeft compleet stilgelegen. Helaas zijn mensen weggevallen door overlijden en ook zijn mensen gestopt. We merken vooral dat het hard werken is omdat de routine er een beetje uit is. Daarnaast is bijna het hele bestuur nieuw en is het veelal zoeken naar de “goede” weg met nieuwe ideeën. Ook is het zoeken naar sponsoren een hele kluif omdat ook daar de corona zijn sporen heeft achter gelaten.

Wat mogen de bezoekers verwachten van de nieuwste productie ‘Lèntjheuvel sjpoart neet’ die binnenkort van start gaat?

Zoals de mensen van ons gewend zijn zal de Revuuj vooral gepaard gaan met veel hilarische stukken erin. In de komende Revuuj zullen we met de trein op reis gaan en van alles tegen komen. Laat jullie daarin vooral verrassen.

Wat verwachten jullie van de nieuwe Schriever Marco Boonen?

Marco Boonen is vooral heel erg gedreven. Natuurlijk zal hij tijdens zijn debuut als schrijver dingen tegenkomen waar hij niet op gerekend heeft. Hij heeft een heel leuk stuk geschreven en de verwachting is dan ook dat hij zorgt dat alles goed komt.

Hoe gaat het met de voorverkoop? Komen vooral Lindenheuvelse mensen kijken en mensen met roots op de Lèntjheuvel of is het een breder publiek?

Over de voorverkoop mogen we niet klagen. We hebben gekozen voor een nieuw concept qua aanbieden van kaarten. Natuurlijk hopen we dat de mensen van de Lindenheuvel weer in groten getale aanwezig zullen zijn, maar we hopen ook een breder publiek te bereiken door de kaarten digitaal aan te bieden. Het is daarom ook makkelijk om vanuit de luie stoel een kaartje te reserveren en dat nog altijd maar voor €15,00 per kaartje. 

Dit kan via http://www.revuelindenheuvel.eu 

Op deze site kun je helemaal onderaan klikken op “ticket verkoop online”, om vervolgens op een simpele wijze kaartjes te bestellen voor de dag naar keuze.

Het concept dat sinds 1986 wordt gebruikt (spelen op 2 podia) levert veel vaart en succes op. Kun je dat uitleggen?

Doordat er met een kleine bühne wordt gewerkt, vallen er geen dode momenten meer in de voorstelling. Tijdens de scenes op de kleine bühne wordt de grote bühne klaargemaakt voor de volgende scene op de grote bühne en volgt zich dat perfect op. Het publiek wordt dan voortdurend geëntertaind en niet verveeld met dode momenten.

Zijn er nog her en der pluimpjes uit te delen? Hoe gaat het met de publiciteit rondom deze productie? Tevreden? Worden er ook weer tv-opnames gemaakt door de Streekomroep?

Pluimpjes uitdelen? Aan iedereen die op welke manier dan ook bijdraagt aan de Revuuj!!! Zo’n Revuuj als die van de Lènjtheuvel kun je niet maken zonder al deze vrijwilligers. Zonder hen kan deze Revuuj gewoonweg niet bestaan. Niemand is hier apart in, WE DOEN HET SAMEN!!! De opnames worden dit keer niet gemaakt door de streekomroep. We hebben een echtpaar uit Hilvarenbeek bereid gevonden om onze Revuuj te filmen zodat wij een USB-stick, met opnames van de Revuuj, kunnen aanbieden tegen een bescheiden bedrag van €15,00. Ook derden kunnen deze USB-stick bij ons bestellen.

Wil je nog gebruik maken van een slotwoord? Is er een vraag niet gesteld, die je graag had willen beantwoorden?

Een slotwoord? Ik hoop op een nieuwe aanwas van nieuwe spelers en dansers, jong en oud. Ook kunnen we vrijwilligers gebruiken in onze randgroepen. Dus ben je handig, kun je overweg met een naaimachine, kun je goed schilderen, dan ben je van harte welkom. 

Zij die onze vereniging willen versterken kunnen zich aanmelden bij ons bestuur via info@revuelindenheuvel.eu o.v.v. Naam, telefoonnummer en e-mailadres.