Mijn naam is Jacky Geurts, ik ben 56 jaar en woon sinds 2004 weer in Geleen. Vanaf februari 2020 ben ik voorzitter van Hartpatiënten Sport Sittard. Dit is een vereniging die sporten en zwemmen aanbiedt voor mensen die niet meer voluit kunnen sporten.

Kun je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de vereniging? Wie heeft waarom het initiatief genomen?

Op initiatief van de Nederlandse Hartpatiëntenvereniging werd in 1976 een luchtbrug naar Houston opgericht waar hartpatiënten o.a. uit Nederland geopereerd werden. In 1982 zijn er ook enkele hartpatiënten uit de regio Sittard in Houston (USA) geopereerd en het is deze groep hartpatiënten die de basis gelegd hebben voor de huidige vereniging. In datzelfde jaar is Recreatiesport Hartpatiëntensport Munstergeleen opgericht, met als doel aan hun leden sport/beweegprogramma’s aan te bieden als voorloper van de huidige vereniging. 

De locatie voor dit beweegprogramma was sportschool Reuvers in Munstergeleen en later Zwembad de Hateboer in Sittard, waar onder leiding van een deskundige instructeur een beweegprogramma werd aangeboden waarbij de focus lag op recreatief sporten: deelnemers bewegen omdat zij het leuk vinden en/of voor hun gezondheid.

Je hebt zelf de ‘stoute schoenen’ aangetrokken en gevraagd of je voor een interview in aanmerking kon komen. Kun je uitleggen waarom je dat graag wilde?

Als nieuwe “jonge” voorzitter wil ik graag dat de vereniging wat meer bekendheid krijgt om zo de aanwas van de leden te stimuleren. Vooral een krant als MIJNGazet wordt veel gelezen door onze doelgroep. Veel leden zijn niet zo handig met social media of de computer.

Hoeveel leden zijn momenteel actief bij de jullie vereniging? Lukt het om voldoende leden te werven en hoe doen jullie dat? 

We hebben op dit moment 50 leden zwemmers en sporters, maar er zijn ook leden die aan beide activiteiten deelnemen. Tot nu toe ging de ledenwerving vaak via mond-tot-mondreclame en dat bleek goed te werken, vooral bij de zwemmers. Maar nu loopt het wat minder. Vandaar een actie om de naambekendheid wat te vergroten en beginnen met ledenwerving. Met name voor het sporten hebben we heel wat aanwas nodig. We zoeken dus vooral mensen die graag willen sporten onder begeleiding. 

Kun je het jaarprogramma van de vereniging een beetje uitleggen voor leken? Ik had eerlijk gezegd nog nooit van jullie bestaan gehoord!

Jammer dat je nog nooit van ons gehoord had: daar wil ik dus verandering in brengen!

We hebben een vast tijdstip op dinsdag waarop we sporten van 18.15 tot 19.15 uur in de Gymzaal Leijenbroek te Sittard en een vast tijdstip op donderdag waarop we zwemmen van 183.0 tot 19.00 uur in de Nieuwe Hateboer. Dat zijn onze hoofdactiviteiten. Maar we hebben daarnaast ook nog gezellige activiteiten. We proberen 1 of 2 keer per jaar een uitje te regelen: een bustocht met museumbezoek of een rondvaart of een etentje met partners.

We vinden het sociale aspect eveneens erg belangrijk. Verder hebben we 2 leden die geregeld fietstochten en wandeltochten organiseren voor degenen die dat kunnen (dit is niet direct een activiteit van de vereniging, maar wordt wel door het bestuur ondersteund).

Voor wie is jullie aanbod geschikt? Komen jullie leden vooral uit Sittard? Moet je inderdaad lid zijn om deel te kunnen nemen?

Ons aanbod is er voor mensen met een beperkende ziekte, niet alleen hartpatiënten maar ook bijvoorbeeld voor mensen met reuma of die herstellende zijn van kanker en ook voor mensen op leeftijd die gewoon nog fit willen blijven.  We hebben een paar leden die net van over de grens komen, maar de meeste leden komen uit Sittard/Geleen. De leeftijd begint zo rond de 50. Maar dit is geen maatstaf. Je ben lid van de vereniging voor het kleine bedrag van 1,50 euro en dan betaal je nog 6,50 voor het zwemmen en 8,50 voor het sporten per maand. Je moet natuurlijk wel lid zijn om mee te kunnen doen. 

Het afgelopen seizoen viel bijna geheel in het water door corona. Of hebben jullie er niet zoveel last van gehad?

Ja, het was een moeilijke tijd voor de vereniging, zoals voor zovelen. We hebben in 2020 maar 4 maanden kunnen sporten en zwemmen. Maar wat erger is dat onze leden het sociale contact erg zijn gaan missen. We hebben geregeld gemaild en met diverse leden geregeld telefonisch contact gehad en een kaartje gestuurd om een hart onder de riem te steken. Maar het waren stille tijden, vooral voor de leden die alleenstaand zijn.

Waar zijn jullie als bestuur vooral trots op?

We hebben een financieel gezonde en zeer sociale vereniging.  Belangrijk is dat de leden tevreden zijn over het kunnen gaan zwemmen en sporten. Na de lange sluiting door corona hebben we gelukkig voor de leden kunnen regelen dat de hele zomervakantie (die normaal dicht is) gewoon gezwommen en gesport kan worden. Het sociale aspect van de vereniging heeft hier duidelijk voorrang op andere zaken. En we zorgen uiteraard voor een gezellige sfeer tijdens het sporten en bij de uitjes. 

 

Maken jullie gebruik van social-media? Is dit geschikt voor jullie leden?

We maken geen structureel gebruik van bijvoorbeeld Facebook of Instagram omdat veel leden nog niet op deze platforms zitten, maar dat wil ik als voorzitter wel graag gaan veranderen. We hebben we een website (die op dit moment geoptimaliseerd wordt) en we gebruiken mailverkeer, maar ook dat is niet voor alle leden even gemakkelijk.

Hoe heeft de vereniging zich de afgelopen jaren ontwikkeld, wat is er veranderd het laatste decennium, als er iets veranderd is?

De vereniging is mooi gegroeid en steeds beter in zijn vel gaan zitten. Er zijn enkele ereleden benoemd en onder het genot van een drankje en een hapje leren we elkaar steeds beter kennen en genieten we samen van meer bewegen en gezelligheid.

Van welke accommodaties maken jullie gebruik? Zijn er nog wensen?

We zwemmen in de Nieuwe Hateboer, waar we ons erg welkom voelen en prima begeleiding krijgen. Voor het sporten gebruiken we de Gymzaal Leijenbroek waar we dankzij een goede trainer fijn kunnen sporten en ook kunnen genieten van een competitie-element (vooral tussen de mannen en de vrouwen). We zouden als wens graag een wat betere zaal willen hebben voor het sporten, omdat deze zaal erg oud is en ook wat te klein, zeker als we meer sportleden gaan krijgen.

Is er nog iets dat je kwijt wil en dat niet gevraagd is?

Ja ik wil graag nog kwijt dat we hard op zoek zijn naar een penningmeester en een webbeheerder voor onze website. En tenslotte wil ik MIJNGazet bedanken dat ze ook de “kleine” vereniging een kans geven om zich te presenteren. Het is fijn dat ik hier het verhaal van Hartpatiëntensport Sittard mag vertellen, we willen nog zoveel meer mensen bereiken en dit is de 1e stap. 

Tekst Bert Wassenberg