Jeroen Fietjé woont in Munstergeleen en is inmiddels enkele jaren voorzitter van HC Scoop de hockeyclub van Sittard-Geleen en omstreken.  Deze gezellige club met bijna 700 leden is ontstaan uit een fusie van hockeyclub Geleen met hockeyclub Sittard in 1999.

Je loopt al langer dan een paar jaar mee binnen HC Scoop. Hoe ben je met deze club in contact gekomen en was het ook je ambitie om voorzitter te worden? 

Ik ben bijna 10 jaar actief als vrijwilliger bij HC Scoop en heb een aantal jaar geprobeerd te hockeyen bij de trimfit (competitie) groep. Mijn eerste ervaring bij Scoop was als coach bij een mixed F team van mijn zoon. Mijn vrouw was op dat moment Jeugdcoördinator en trainer bij de club, maar kon dit na 2 jaar niet meer uitvoeren i.v.m. met haar masteropleiding. Ik heb haar taak overgenomen en zo ben ik meer de bestuurlijke richting opgegaan als voorzitter jeugdcommissie, voorzitter technische commissie en inmiddels 2 jaar voorzitter van HC Scoop. Mijn ambitie is om bij deze mooie club een steentje bij te dragen bij de vernieuwing. Met mijn medebestuursleden hebben we een plan geschreven met als motto “Samen zijn wij Scoop”, met als doel de hockeysport in regio Sittard-Geleen en de daar omheen gelegen gemeenten verder te ontwikkelen.

Het lidmaatschap van de club staat open voor iedereen van 5 jaar en ouder. Merk je nog wat van het elitaire imago van de hockeysport als je kijkt naar de samenstelling van het ledenbestand? Uit het ledenbestand kan ik niet opmaken of onze vereniging een elitair imago heeft, mijn inschatting is dat dit niet zo is. In 2014 is de KNHB gestart om van dit imago af te komen. Bij HC Scoop gaat het erom met plezier, samen een mooi sport uit te oefenen. Wat wel een uitdaging kan zijn, is dat we niet zoals bij voetbal een aantal hockeyclubs in onze gemeente hebben en dat betekent dat we op de zaterdag, indien we uit spelen van Zuid-Limburg tot Noord-Limburg en Zuidoost Brabant een wedstrijd spelen. Dat betekent dat ouders afwisselend moeten rijden en dus een auto nodig hebben.

HC Scoop combineert ambitie en gezelligheid in één vereniging. Hoe brengen jullie dat in praktijk? Wat doen jullie daarvoor?

Onze ambitie bij Hockeyclub Scoop is om met veel plezier op elk niveau te kunnen hockeyen. Scoop ziet de ontwikkeling van leden en vrijwilligers als het belangrijkste streven. Dit streven richt zich op de thema’s: sportiviteit, plezier én ontwikkeling.

Sportiviteit omvat het bewegen, met als resultaat een betere gezondheid en een gezonde geest én samen bezig zijn met sporten, resulterend in fatsoen, respect, teamgeest en de wil om (samen) te presteren. Plezier is de belangrijkste motivatie om de sport te beoefenen en deel te nemen aan het verenigingsleven. Ontwikkeling gaat over de ontwikkeling van de sportieve (hockeyniveau), persoonlijke en groepskwaliteiten. De ontwikkelingsstaat is verder uitgewerkt in het Technisch Beleidsplan HC Scoop 2020-2030.

De gezelligheid proberen we ook in dit hockeyseizoen ondanks de corona pandemie erin te houden. Dit is lastig aangezien het clubgebouw gesloten is en er geen evenementen mogen plaatsvinden. We missen onze jaarlijkse opening van het seizoen, hamburger hockey/event, Jongste Jeugd Kamp, Maartje Paumen clinics en de vrijdagmiddag-avond borrel, tevens zouden we starten met op de vrijdag een avondeten menu voor de jeugd met spelletjes avond. Helaas kon dit niet, maar wel hebben veel team Quizzen via Teams of Zoom georganiseerd. Mede door de enthousiaste coaches kunnen deze evenementen worden gehouden. Sinds kort hebben we camera’s op veld 1 en kunnen de ouders de wedstrijden op YouTube meekijken. Dit was het enige positieve van de Corona dat de ouders toch de teams kunnen zien hockeyen, niet langs de lijn maar op TV.

Maartje Paumen is ‘by far’ de bekendste sportvrouw en persoonlijkheid met een Scoop-achtergrond. Profiteren jullie nog steeds van dit gegeven en heeft ze nog contact met HC Scoop? Maartje Paumen is zeker de belangrijkste oud-speler van HC Scoop. We hebben ook ons jaarlijkse Maartje Paumen kamp waar elke jaar onze leden maar ook hockeyers van buiten Scoop naar toe komen.  Ons hoofdveld is omgedoopt tot Maartje Paumen veld. Toch moeten we niet vergeten dat de broers Marc en Robbert Delissen ook belangrijke namen in de hockeysport zijn en zij komen van HC Geleen (Scoop). Marc speelde 261 interlands en maakte 98 doelpunten voor Nederland en behaalde Olympisch goud in 1996.

Sinds dit jaar is er een aparte keepersclub binnen jullie vereniging. Waarom is dit bijzondere initiatief ontstaan? Ik zie dat niet bij andere sportverenigingen.

Onze technische afdeling vond dat tijden de normale training de keepers beperkt werden ingezet waardoor er te weinig specifiek met keepers werd getraind. We zijn een keeperclub gestart om vanaf de E jeugd kennis te laten maken met het keepen en dit als keepersclub verder uit te bouwen. We hebben een aantal zeer ervaren keeperstrainers die door de KNHB zijn opgeleid en zelf ook actief zijn als keeper bij Scoop.

HC Scoop wil een hockeyclub zijn waar iedereen zich veilig voelt en plezier heeft aan de hockeysport. Hoe realiseren jullie dat? 

HC Scoop wil een sociaal veilige hockeyclub zijn waarin iedereen zich prettig voelt, het is daarom van belang om duidelijk vast te leggen en uit te dragen welke omgangsregels gehanteerd worden voor alle leden, vrijwilligers en begeleiders in het algemeen. En daarnaast welke specifieke gedragsregels gehanteerd worden voor begeleiders van teams in het bijzonder.

Net als de KNHB en NOC-NSF vindt Scoop dat iedereen een leven lang moet kunnen genieten van de hockeysport. Daarom zet Scoop in op een veilig sportklimaat. Alle trainers, coachen en andere vrijwilligers bij Scoop dienen een VOG af te geven. 

We hebben binnen de club een vertrouwens contactpersoon waar je op een laagdrempelig niveau naar toe kan als iets je dwars zit. 

Als voorzitter vind ik het belangrijk dat je als Scoop lid jezelf kan zijn, het best uit jezelf en als teamlid kan halen en vooral dat je plezier hebt in hockey. Ongeacht religie, achtergrond, huidskleur of seksuele voorkeur. Samen zijn we Scoop en samen bouwen we een veilige sportomgeving.

Zijn er nog wensen qua accommodatie nu jullie beschikken over een accommodatie naast het Fortuna stadion? Tevreden over de ondersteuning door het gemeentebestuur?

Wensen hebben we altijd. Op dit moment werken we met de gemeente samen aan een pilot om onze velden te verduurzamen. Dit project doen we samen met VVS en DVO. De bedoeling is dat we op korte termijn LEDverlichting voor in ieder geval 2 velden kunnen realiseren met als doel dat HC Scoop er direct financieel voordeel van heeft. Ook hopen we een nieuw oefenveld te realiseren met LEDverlichting. De samenwerking met de gemeente is goed maar kan altijd beter. Vaak ligt het aan de communicatie maar dit hoor je vaker bij verenigingen.

Jullie zetten nogal wat social media in: Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube kanaal. Wat rendeert het beste als sportvereniging?

Het is moeilijk te kiezen welk platform beste rendeert aangezien dit per leeftijdscategorie verschillend is. De jeugd zit vooral op Instagram en YouTube en de oudere leden en ouders vooral op Facebook. We gebruiken dus bijna alle platformen. We willen ons ook nog verder richten op LinkedIn. Dit is een goed platform om onze huidige sponsors en potentiële sponsoren te benaderen. 

Hoe staat het met de werving van vrijwilligers? Op de website staan momenteel een 18-tal vacatures en dat lijkt nogal een behoorlijk aantal. Heeft dit ook met corona-invloeden te maken? Onze club telt ongeveer 150 vrijwilligers. Dat is best veel maar op belangrijk vrijwilligers functies zoeken we inderdaad nog vrijwilligers. Vooral in Corona tijd is het moeilijk om die te vinden aangezien het lastig is om in persoonlijk gesprek te gaan. Toch zien we ook dat het steeds beter gaat. We hebben een volledig nieuwe Jeugdcommissie die zeer enthousiast de teams begeleidt en sinds afgelopen jaar is oud hoofdtrainer Caspar van Rooijen terug bij de club als trainer/coach van Heren 1.  

Vorig jaar is het 75-jarig bestaan door corona in het water gevallen. Een paar oud-leden van HC Geleen hebben het initiatief genomen om in oktober 2021 een heuse reünie te organiseren. Een vraag van een lid van HC Scoop Giel Schneiders: wat vind je daarvan?

Ik vind dat fantastisch. Oud lid Maarten Goossens is de initiatiefnemer en heeft aan onze keukentafel gezeten met het plan. Ik denk dat het goed is voor de club dat er weer een feest is (als dat mag en kan natuurlijk). Op Facebook gaat het ook helemaal los met foto’s en herinneringen. Ik wil graag deze oude leden (oud-voorzitters) ontvangen en met hen praten over de goede oude tijd en misschien organiseren we een oefenwedstrijden met Heren/Dames 1 tegen de veteranen.

Wil je nog gebruik maken van een slotwoord?

Ik wil aan alle mensen die hockey eens willen proberen de volgen 5 punten meegeven waarom hockey goed voor je is en waarom een kind er baat bij heeft:

  1. Je kind zal al op jonge leeftijd beseffen hoe belangrijk het is om samen te werken om één droomdoel te bereiken.
  2. Tijdens hockeyles wennen kinderen aan planning en uitvoering en denken ze na over hoe snel en nauwkeurig beslissingen genomen kunnen worden. Hierdoor leren ze creatief en strategisch denken.
  3. Hockey vereist dat alle lichaamsfuncties en zintuigen werken, zoals lichaamscoördinatie, lichaamsbalans, communicatie, teamwerk en tactisch denken.
  4. Rennen, aanvallen en verdedigen op een gladde ondergrond vereist een vooraf ingesteld niveau van lichaamsbalans en coördinatie. Niet alleen de coördinatie van het bovenlichaam, maar ook de hand-oog coördinatie is belangrijk.
  5. Omdat je kind al gewend is om in teamverband te werken, is het gemakkelijker om in verschillende omgevingen te socializen, zoals thuis en op school. Ze hebben bovendien meer zelfvertrouwen dan leeftijdsgenoten die niet sporten.

Als je dit leuk vindt om eens te proberen neem dan contact op met HC Scoop: info@hcscoop.nl

Tekst Bert Wassenberg

Foto Scoop