De voorzitter vertelt: Wim Meens van De Philatelist Geleen

Wim Meens is geboren in Spaubeek, hij is 54 jaar, woonachtig in Sweikhuizen en is sinds 2016 voorzitter van de De Philatelist Geleen, een vereniging opgericht in 1931 voor vrienden van de postzegel.

Door Bert Wassenberg

Kun je iets vertellen over de oprichting en het verleden van deze vereniging? 

Op 2 maart 1931, nu 92 jaar geleden, werd de vereniging opgericht tijdens een vergadering in Hotel “De Beurs” tegenover het gemeentehuis van Geleen. Om volledige rechtsbevoegdheid te krijgen dienden verenigingen de statuten ter goedkeuring aan te bieden bij de Minister van Justitie. Daar maakte men geen haast mee, want de gebeurde pas tien jaar later, op 4 november 1941, en toen ook nog alleen maar omdat het moest van de Duitse bezetter. 

Na de oorlog nam het verzamelen van postzegels een grote vlucht. Een historisch ijkpunt voor de vereniging is het mede organiseren van de 1e Limburgse Filatelistendag op 22 januari 1962 in de stadsschouwburg te Sittard. Overigens de vereniging had in die jaren ook afdelingen in Sittard, Vaals, Kerkrade en Ubachs over Worms! In 1981 werd het 50-jarig bestaan gevierd. Twee bestuursleden van toen, de heren Jean Kerkhofs en Geert Voesten, zijn nog steeds lid van onze vereniging. 

Welke kwaliteiten moet je als voorzitter hebben om een vereniging als deze te leiden?

Tja, een goede vraag. Eigenlijk een vraag die ik mezelf nog nooit gesteld heb. 

Ik denk in eerste instantie oprecht en betrouwbaar zijn. Ook moet men niet bang zijn om zaken bespreekbaar te stellen. Juist ook de dingen die misschien niet goed gaan. En dus ook open blijven staan voor kritische opmerkingen of verbetertips. En ja, goed uit je woorden komen is handig als je een ledenvergadering leidt, maar een luisterend oor zijn is net zo belangrijk. Dan kan het wel eens zijn dat je zaken moet omgooien, nieuwe initiatieven moet nemen of ondersteunen, de helpende hand bent, het steuntje in de rug of even de juiste weg moet leiden.  

Hoe ga je om met teleurstellingen of zijn die er nog niet geweest?

De grootste teleurstelling die ik heb ervaren is de slechte opkomst van bezoekers tijdens ons 90-jarig jubileumfeest BricksPhil’21 in de Hanenhof van dat jaar. Covid-19 heeft toen een fikse rekening door deze gezamenlijke postzegel-LEGO beurs gezet. Net toen alles open leek te gaan en men weer meer zou mogen, dus ook het organiseren van een beurs die we al eerder hadden moeten uitstellen, introduceerde de overheid juist op onze openingsdag zaterdag 25 september 2021 de coronapas. Men mocht nergens naar binnen zonder dit vaccinatiebewijs. Wij konden niets meer uitstellen, moesten hals over kop nog een toegangsbeleid optuigen met controle en scan apparatuur. Gevolg, de mensen bleven weg, keken de kat uit de boom t.a.v. die coronapas, of moesten door ons de toegang worden geweigerd omdat men geen coronapas kon overleggen. Een prachtige beurs, waar vele uren voorbereidingswerk in hadden gezeten werd in een klap, t.a.v. de bezoekersaantallen, de nek omgedraaid. 

Wat is je ultieme voorzittersmoment tot nu toe geweest?

Het klinkt dan misschien raar, gezien het bovenstaande verhaal, maar toch ook het organiseren van BricksPhil’21. Niet alleen omdat we dat toen deden met de toen 5-jarige LEGO-vereniging Dutchbricks, maar ook de complimenten die we hiervoor hebben gehad binnen de Filatelistische wereld zelf. We hadden vier eigen postzegels laten ontwerpen en twee stempels om Eerste Dag Enveloppen (FDC’s) te kunnen afstempelen voor beide dagen. Om reclame te maken voor de postzegelbeurs lieten we een artikel plaatsen in het landelijke maandblad “Filatelist” met daarin de afbeeldingen van de postzegels en de stempels. Niet veel later kreeg ik te horen dat dit artikel ook was gepubliceerd in HET filatelistisch blad “Linn’s Magazine” in de Verenigde Staten! Het toonaangevende blad binnen ons verzamelgebied. Een groter compliment konden we als vereniging niet krijgen. Laat staan de vele aankoopverzoeken voor deze zegels en/of FDC’s vanuit eigen land en de Verenigde Staten de weken erna. 

Hoeveel leden hebben jullie momenteel? Hebben jullie voldoende leden? Hoe zijn mensen te porren om lid te worden?

Op dit moment hebben we iets minder dan 40 leden. Er komen nieuwe leden bij, meestal zijn dit mensen die met prepensioen of pensioen gaan en hun hobby van vele jaren ervoor weer oppakken. Of leden die door hun vader of opa op een postzegelverzameling worden gewezen en na het zien van zo’n collectie alsnog door de wereld van de Filatelie worden gegrepen. Je kan namelijk de hele wereld bekijken door de ogen van de postzegel. Eilanden bezoeken, zoals Fuji, Barbados, Tristan da Cunha waar je waarschijnlijk nooit naar toe zal gaan. Of zegels vinden die jezelf interesseren vanwege je eigen werk of vakgebied. Ikzelf heb zo een verzameling opgezet over landmeetkunde. Maar je kan complete autotypen verzamelen en zo een groot wagenpark krijgen of alle vogels en dieren van de wereld leren kennen.

De leden waar we afscheid van nemen zijn hoofdzakelijk leden die overlijden. 

Postzegels verzamelen was in mijn tijd op de lagere school ook wel ‘in’ bij de schooljeugd. Hoe is dat tegenwoordig?

Vroeger verzamelde ik voetbalplaatjes en plaatjes van de Hulk en andere Marvel figuren die men kreeg in de supermarkt. Verzamelboekje erbij en ruilen maar. Tegenwoordig is de jeugd niet anders. Nog steeds kan men voetbalplaatjes en andere zaken via de supermarkten verzamelen. Slechts enkele jongeren die nog postzegels verzamelen. Geen interesse? Nee, dat geloof ik niet. Men komt er gewoonweg niet meer mee in aanraking. Sinds de introductie van de email zijn we met ons allen geen brieven meer gaan versturen. Dus vallen er geen enveloppen met (mooie) postzegels meer op onze deurmat. En sinds Facebook worden de vakantiefoto’s rechtstreeks met eenieder en alleman gedeeld. Waarom zou men vanuit het buitenland dan nog naar alle vrienden en kennissen een ansichtkaart sturen met een interessante buitenlands postzegel erop geplakt. Zeker als men voor dat geld nog eens een extra terrasbezoekje kan doen. Dus de jeugd lid krijgen van onze vereniging is lastig.

Op de website van jullie staat het volgende. Gezocht: Foto’s, postzegels, postwaardestukken en informatie over onze vereniging. Komt hierop voldoende respons en waarvoor gebruiken jullie die info?

Op onze website www.dephilatelistgeleen.nl staat inderdaad deze oproep. En er komt regelmatig respons op van mensen die iets thuis hebben liggen wat gerelateerd is met onze vereniging. Dit kunnen postkaarten zijn die tijdens de Limburgse Filatelistendagen zijn uitgegeven in Geleen. Of stempels die onze vereniging ooit heeft gebruikt en die men op briefstukken kan vinden, maar ook geschreven informatie, lidmaatschapskaartjes of foto’s uit oude vervlogen tijden. Deze informatie wordt op dit moment door ons verzameld en zal te zijner tijd zichtbaar worden gemaakt op de website onder de kop “geschiedenis”. Hier vind je nu voornamelijk krantenartikelen die we hebben gevonden bij de Koninklijke Bibliotheek. Dus diegene die al eens iets naar ons toe hebben gestuurd, dank je hiervoor, en het zal zichtbaar worden gemaakt op onze website mits we aan alle regels hebben voldaan t.a.v. de privacywet, de AVG, om dit te mogen publiceren. We hopen zo onze rijke geschiedenis als vereniging nog zichtbaarder te maken en vast te leggen. Zodat we, als we ons 100-jarig bestaan over enkele jaren vieren, we dit allemaal kunnen tentoonstellen! Dus heeft u iets liggen thuis? En wilt u het met ons delen…..graag!! 

Jullie hebben maandelijks een ledenvergadering. Is die populair en goed bezocht? Wat gebeurt er op zo’n dag?

Iedere eerste zondag van de maand is er een bijeenkomst van 10.00 – 12.00 uur in het K.B.O.-gebouw Het Trefcentrum gelegen aan de Molenstraat 42 in Geleen. Deze is gelegen tussen de achterzijde van de H. Augustinuskerk in het centrum van Geleen en de Brandweerkazerne. In de maanden april en november wordt er een postzegelbeurs gehouden en de andere maanden zijn er bijeenkomsten waar men informatie krijgt t.a.v. de nieuwste postzegeluitgiften en de interessantste artikelen uit vakbladen worden benoemd. Daarnaast kan men natuurlijk onderling postzegels ruilen, maar er zijn ook twee handelaren altijd aanwezig waar men postzegels kan kopen. Daarnaast worden er regelmatig lezingen gehouden over diverse uiteenlopende thema’s en zijn er postzegelveilingen. De bijeenkomsten kent een vast bezoekersaantal van tussen de 20 tot 30 personen. Die niet alleen voor de postzegels komen, maar ook voor de gezelligheid tijdens het genot van een kop koffie of thee.

Is er een vraag niet gesteld, die je verwacht had en wil je daarom toch nog wat kwijt; grijp nu je kans?

Nieuwgierig geworden t.a.v. de wereld die filatelie heet? Kijk voor nog meer informatie eens op onze website www.dephilatelistgeleen.nl. Hier vind je ook onze uitgebrachte clubbladen, met leuke artikelen en links naar andere filatelistische websites. Of kom ons eens opzoeken de 1e zondag van de maand in het K.B.O.-gebouw, de entree is gratis en eenieder is altijd welkom!

Wil je juist van een postzegelverzameling af, dat kan, maar weet je niet wat de verzameling waard is en hoe je deze zou kunnen verkopen? Dan kan je ook bij ons terecht voor een taxatie en een verder verkoopadvies. Neem hiervoor contact met mij op, mijn telefoonnummer is ook te vinden op de website. 

2023-07-05T07:39:28+00:00

Deel dit verhaal, kies uw platform!

Ga naar de bovenkant