Jan Jessen (55 jaar) woont in Einighausen en is sinds 2009 voorzitter van de Stichting Oude Ambachten Einighausen (OAE). Op zondag 7 augustus 2022 vindt voor de 40e keer de Oude Ambachten plaats. Die middag kunt u het boerenleven bekijken zoals zich dat vroeger in Einighausen afspeelde. 

Tekst Bert Wassenberg

Hoe lang ben je al betrokken bij de Oude Ambachten. Waarom is dat zo leuk? 

We vieren dit jaar ons 40 jarig jubileum en zo lang ben ik ook al bij de Oude Ambachten betrokken. Eerst als zoon en hulpje van mijn vader Harie Jessen die meehielp om de eerste Oude Ambachten te organiseren. Later ben ik gevraagd om bestuurslid te worden en enige jaren daarna om het voorzitterschap op me te nemen. Het evenement is zo leuk omdat het door veel mensen gewaardeerd wordt. Door duizenden bezoekers waarvan er velen regelmatig (soms jaarlijks) terugkomen. Maar ook door onze eigen inwoners en standwerkers die echt naar deze dag uitkijken.

Is dit een evenement dat aantoont ‘waarin een klein dorp groot kan zijn!’? 

Op de dag van de Oude Ambachten laat Einighausen zien dat het ‘groot’ is in samenwerken en organiseren. Ruim 400 eigen inwoners en leden van verenigingen zorgen er ieder jaar samen voor zorgen dat ze deze organisatie rond krijgen. Zo ontstaat er een prachtig feest dat inmiddels ook nationale bekendheid geniet.

Kun je wat vertellen achter het idee van de Oude Ambachten? Hoe is het ontstaan en met welk doel?

OAE is ontstaan bij de viering van het 75 jarig bestaan van onze parochiekerk. Toen is een klankbeeld gemaakt over de oude ambachten gebruiken in Einighausen. Om de vertoning van het klankbeeld heen zijn toen in de Brandstraat een 20-tal oude ambachten gedemonstreerd. Al na een paar jaar kwamen duizenden bezoekers en moest het parcours uitgebreid worden.
Het doel van de eerste Oude Ambachten was financiële ondersteuning voor de 75-jarige parochiekerk. Daarna zijn we verenigingen (die meehelpen in de organisatie) gaan ondersteunen en diverse goede doelen binnen de gemeenschap Einighausen.

Is het lastig om voldoende vrijwilligers te werven voor een evenement dat in principe één keer per jaar georganiseerd wordt?  Hoe doen jullie dat?
We hebben veel vaste vrijwilligers en er worden veel vrijwilligers geleverd door vereniging. Zij ontvangen hiervoor een deel van de opbrengst van OAE. Daarnaast is de betrokkenheid van de inwoners erg groot voor ons evenement

Hoe verklaren jullie het succes van dit evenement dat toch jaarlijks volgens dezelfde formule georganiseerd wordt? Of zit ik fout met die vooronderstelling? 

Nee die vooronderstelling klopt; we werken nog steeds volgens dezelfde (niet commerciële) formule.  Mensen komen niet naar Einighausen om te kopen maar te kijken en te luisteren. Ze horen hoe het vroeger was, ze kunnen hierover te praten en soms nog zelf mee te doen. 
Ze krijgen hier een middag vullend programma aangeboden voor maar zes euro.

Jullie hebben een lange lijst van standwerkers die oude ambachten en handvaardigheden demonstreren? Is er iets of iemand bij die de bezoekers dit jaar zeker niet mogen overslaan? 
Moeilijk te bepalen want ieders interesse ligt anders. We hebben eigenlijk voor ieder wat wils. De graanbewerking is belangrijk en wordt van zichten tot het bakken van de vla gedemonstreerd. Voor de techneuten zijn er oude machines en tractoren en zelfs de kinderen komen goed aan hun trekken bij een  poppenkast, speurtocht enz. Zoals gezegd organiseren we dit jaar voor de 40e keer onze Oude Ambachten. Daarom zijn er een aantal speciale attracties ingehuurd. Zo komt er uit Gorinchem een originele brandweerspuit getrokken door paarden. We laten kinderen kennis maken met een nostalgische kermis en door de straten lopen zo n 60 steltenlopers uit Merchtem.

Het is best een uitgebreid parcours waarlangs de bezoekers geleid worden. Zijn er ook voldoende plekken om even op adem te komen?
Ja, op terrassen, in de Paerewei, maar je kunt ook even tot rust komen in de kerk bij een orgelconcert.

Wat gebeurt er in de Paerewei? 

De Paerewei is een pronkstuk op ons parcours. Hier staan oude perenbomen en vele andere oude boomsoorten die hier in samenwerking met het IKL geplant zijn. In de schaduw van deze fruitbomen kunt u luisteren naar live muziek tijdens het harmonicatreffen dat hier ieder jaar plaatsvindt.
 

De huisversieringen in het dorp zijn eveneens het aanschouwen waard. Is er nog steeds voldoende animo voor dit stukje huisvlijt?  

Hier is nog steeds animo voor en dit zorgt ervoor dat ons dorp tijdens de Oude Ambachten heel mooi aangekleed en dat er ook buiten het parcours nog veel te zien is. Het is ongelooflijk hoeveel tijd mensen erin steken om aan de hand van een oude spreuk een prachtige huisversiering te maken.

Wil je nog gebruik maken van een slotwoord? Is er een vraag niet gesteld, die je graag had willen beantwoorden?  Ja: Wat zou je nog wensen?

Ook na 40 jaar is het nog steeds een uniek evenement en ik hoop dat dit nog lang zo mag blijven. Daarnaast hoop ik dat we, na 2 jaar vertraging, nu een mooi jubileum kunnen vieren.

We starten al op 31 juli met een Brunch en aansluitend feest voor alle inwoners van Einighausen en stand- en medewerkers. En het is ook te hopen dat op 7 augustus weer veel bezoekers de weg naar Einighausen weten te vinden.