Door Ray Simoen

Met haar licht blauwe ogen, blonde haren en witte wollen jurk oogt Eefje Joosten engelachtig. Maar de dames en heren, die straks in de gemeenteraad komen, zijn gewaarschuwd. ,,Ze kunnen straks in de raad de nodige tegenstand van me verwachten. Ik accepteer niet zomaar als er gezegd wordt dat iets niet kan. Ik zoek graag de grenzen op”, zegt ze met een vastberaden glimlach. 

Zorgmoeder

Terwijl de palletkachel gezellig snort, serveert ze koffie in de knusse woonkamer van de uit 1548 stammende watermolen in Grevenbicht, waar ze met man, zoontje en honden sinds 2009  woont. ,,Het is een voorrecht om in dit oude monument te mogen wonen,” zegt de VVD politica, die ook prominent lid van de lokale Heemkundevereniging is. Over het recente conflictrijke verleden van de afdeling Sittard-Geleen praat ze liever niet. ,,We kijken nu vooruit, we hebben nu zo’n leuk team, divers ook qua culturele achtergrond en geaardheid. We hebben veel jong talent, we zijn de nieuwe lokale VVD.” Zelf ziet Eefje Joosten, die haar carrière begon als wijkverpleegkundige, zich als de ‘ervaren zorgmoeder’, die dit VVD-talent helpt zijn weg te vinden in de lokale politiek. Ze windt er geen doekjes om wat ze de komende vier jaar wil bereiken in de gemeentepolitiek. Van iemand, die hoofd van het team communicatie bij de gemeente Venlo is geweest, mag je duidelijkheid verwachten. Te meer daar ze zich zelf ,,energiek en ondernemend” noemt. ,,De gemeente is nog teveel naar binnen gekeerd. ‘Kijk eens wat meer om je heen, kijk wat elders gebeurt en doe er je voordeel mee,’ raad ik de gemeente aan.” Voorts zint het haar niet dat tussen de gemeente en ondernemers in met name Geleen nog te veel wantrouwen bestaat. ,,Met alle ondernemers in Sittard-Geleen moet de gemeente gaan praten over de zware financiële lasten, waarmee ondernemers als gevolg van corona kampen. Zo zou de ozb voor hen met de helft verlaagd kunnen worden. Door meer samen te doen, kunnen we deze problemen goed aanpakken. Maar ons uitgangspunt blijft dat de plannen realistisch en betaalbaar moeten zijn” Realistisch en betaalbaar acht ze haar plan om Geleen een aantrekkelijker ‘smoel’ te geven. ,,Geleen moet net zo’n mooie uitstraling krijgen als de omgeving van het door architect Calatrava prachtig verbouwde station Guillemins in Luik. Tussen het oude gemeentehuis en het Galfetti gebouw moet een overkapping van Calatrava achtige allure komen zodat in de overdekte ruimte feesten en markten kunnen worden gehouden. Dat brengt meer sfeer naar het centrum en maakt van Geleen een evenementenstad.”

Verplaatsen 

Sittard moet het historisch gezicht van de gemeente blijven, vindt ze. ,,De voorgestelde nieuwe voorgevel van het voormalige V en D gebouw is niet goed, wij willen de bouwstijl van het oude, verdwenen gemeentehuis terug. Op de markt moet de kiosk terugkeren zodat daar bandjes kunnen spelen. Dat betekent dat de weekmarkten verplaatst worden naar de straat, die vanaf De Ligne langs hotel de Merici tot de Markt loopt.” Haar lichtblauwe ogen beginnen blij te stralen. In de verte blaft haar hond. ,,Er moet een wethouder komen die ook dierenwelzijn in zijn portefeuille krijgt, iedereen is dol op dieren. De opvang van dieren dient beter geregeld te worden, een meldpunt voor dierenmishandeling en meer educatie kunnen daarbij helpen. Samen met particulieren kan de gemeente dit  mogelijk maken.” Ze neemt een slok van haar koffie. ,,Je ziet; ik heb veel ideeën”. Graag wil ze die ook uitvoeren. ,,We willen mee regeren. We lopen daarbij niet aan de leiband van de landelijke VVD.  We varen ons eigen, lokale liberale koers, dus wij sluiten samenwerking met PVV en FvD niet uit.”  En het meeregeren doet ze dat bij voorkeur met vrouwelijke wethouders? ,,Prima als er meer vrouwen in het college van b en w komen. Wij, vrouwen zullen laten zien dat het anders kan.”, klinkt het energiek. 

Favoriete…

Gerecht: gebakken tomaat met ui erdoorheen

Drank: rode wijn, en bij feest liefst champagne

Land: Noorwegen want ik heb er vroeger heel vaak vakantie gevierd, en mijn dochter woont er nu

Boek: Marcia Luyten, Het Geluk van Limburg, en tijdschriften over tuinieren

Muziek: Kate Bush

Grootste deugd: ik ben altijd energiek, open en enthousiast

Grootste ondeugd: ik zoek altijd de grenzen op. Daar kom je het verste mee. Maar dat drammerige is wel een beetje mijn valkuil.