Door Ray Simoen

‘Duyvis, als er een fuif is’, roeptoeteren boven Moerdijkse grapjurken als Gerard Cox en Ruben van der Meer via de tv reclameblokken ons al jaren toe. Hebben wij geen boodschap aan, hier, beneden de ‘grote riolen’, zoals de naar de Noordzee kruipende rivieren ook wel worden genoemd. Hier galmt het ‘Bestel mar, Bestel mar’ van Rowwen Hèze, en daarmee worden geen droge borrelnootjes bedoeld. Hier gulpt het bestelde bier rechtstreeks de feestkelen in of wordt naar muzikanten gegooid. 

Geluksvogels zijn zij, die in Sittard mit Jozeeke aan ’t teeke’ mogen zitten. Die mogen hopen niet alleen op ‘veier beier’ ‘mit Jozeeke’ maar vooral op een ‘muulke’ van dit kusgrage Zittesj maedje. In Sittard wordt echter niet enkel bier gedronken om de lippen klaar voor de kus te maken en te genieten van ‘lol’ en ‘sjpas’ maar ook voor het vieren van jubilea, memorabele gebeurtenissen en het in stand houden van tradities. Klinkt deftig en zo begint het ook, maar later wordt het altijd losser en vrijer.

Vief

Dit carnavalsseizoen viert Stadscarnavalsvereniging De Marotte zijn 13 x 11 jarig jubileum: 143 jaar staat de Marotte al fier overeind om het lokale carnavalsleven vief en springlevend te houden. Geen kattepis dus, en dat drinken de leden van de Marotte ook nooit. Wel bier, maar met mate want carnaval is er niet om je te bezatten, zo wordt al 13 x 11 jaar verkondigd maar bij boven-Moerdijkse kaaskoppen en borrelnootjeshappers wil dat er maar niet in.

Bij een jubileum drink je geen gewoon pils. Nee, daar hoort een feestdronk bij. Iets sjieks, waar je wat langer van kunt genieten. Beetje bubbels erbij, want belletjes in het glas geven het jubileumfestijn nog meer cachet, en daarvan zijn de leden van de Marotte net zo op gesteld als op een optocht zonder ‘läöker’.

 Met die opdracht togen Vorst Marot Joep I en zes door hem nauwkeurig geselecteerd, ervaren Marotte kelen naar Max Schreuder van brouwerij Ambrass. De Marotte strotten, die in de loop der jaren menig litertje bier (zeker meer dan veier beier) hebben laten passeren en dus over gedegen smaakpapillen beschikken, vatten hun taak uiterst serieus op. Alle door brouwer Max gebrouwen kandidaat jubileumbrouwsels werden aan een uitvoerige smaaktest onderworpen, waarbij de keurmeesters niet op een glas meer of minder keken, want de eer van de Marotte stond op het spel. Ze wilden later niet beschimpt worden met de kreet ‘Oprotte, met dat bier van de Marotte’.’

Plop

Na een uitputtende avond kozen de Marotte keurmeesters de door Max met veel zorg gebrouwen tripel van 8,5%, gelagerd op vaten, die een combinatie van Frans en Kentucky Bourbon eikenhout zijn. ,,Het Amerikaanse eiken geeft een fijne vanille touch aan de tripel”, legt de Ambrass brouwer uit. Drie soorten hop zijn gebruikt ,,Vooral de Saphir hop geeft het bier een zachte, warme, karamelachtige smaak. Maar omdat het bier licht van kleur dient te zijn, ben ik er voorzichtig geweest met het gebruik van karamel-hopsoorten.” Door de lagering op de eikenhouten vaten krijgt de tripel een extra ‘chique’ karakter. ,,Passend bij het prachtige jubileum van de Marotte”, oordeelt de Ambrass brouwer tevreden en trots. 

Het jubileum bier is verkrijgbaar in een fles van 37 cl, die voorzien is van een brede hals en een champagnekurk. ,,Een fles van 75 cl is te groot en teveel. Die drink je niet snel leeg. Daarom hebben we gekozen voor een kleiner formaat fles, die laat je opperbest genieten van ons bier”, aldus Vorst Joep I. Grafisch designer Marc Webers uit Sittard gaf het etiket van ‘Plök de Daag’, de Marotte tripel, een ‘passend feestelijk pekske’ in de ‘clubkleuren’ van de jubilaris.

Prima allemaal maar hoe smaakt de feest tripel? Met een feestelijke ‘plop’ laat de Plök de Daag’ tripel zich ontkurken. Feestelijk, chique geluid alsof je een fles Moët et Chandon champagne opent. Gul vult het glas zich met de licht amberkleurige tripel. Zonnige uitstraling. De schuimkraag begint enthousiast maar had wat langer mogen blijven shinen bovenop het bier. Geuren van fris fruit( sinaasappel) en zachte, licht zoete karamel geeft het bier prijs. Bescheiden, niet overdadig maar aangenaam genoeg. 

Verrassend is de fruitige tinteling, die de hele mond ‘kietelt’ als je de ‘Plök de Daag’ drinkt. Bier maakt zijn naam dus waar. Het kittig sinaasappeltje wordt ingepakt door de zachte karamelsmaken van de hoppen. 

Opvallend lang blijft in de nadronk de feestelijke tinteling rondspelen. Die fraîcheur had best wat prominenter zijn plek mogen opeisen tegenover de softe karameltonen, die het bier wat duf dreigen te maken. Maar na een avondje hossen, zingen en springen snakt een carnavalsvierder naar wat rust. Met een stevig kaasje en dit vriendelijke jubileumbier van de Marotte gaat dat zeker lukken. En Jozeeke? Die zal zeker de schenker van een glas van dit bier een ‘muulke’ geven.