Elle van Rijn maakt een toer door Nederland rond de Bevrijdingsdagen en vertelt dan over haar boek: De crèche. Zij wordt woensdag 5 mei tussen 14.00 en 15.00 uur geïnterviewd de Sittardse boekhandel Krings en daarna zal er volop tijd zijn om vragen te stellen en het boek te laten signeren.

Het boek is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Betty Oudkerk. Amsterdam, 1942-1943. Tegenover de Hollandsche Schouwburg bevindt zich de Joodse Crèche, door de Duitsers getransformeerd in een verzamelplaats voor Joodse kinderen voordat zij op transport gaan. Samen met de andere Joodse kinderverzorgsters van de crèche bekommert de zeventienjarige Betty Oudkerk zich om het lot van de kinderen, terwijl het leven voor Joden buiten de crèche steeds beangstigender wordt. In het diepste geheim weten ze onder leiding van Henriëtte Pimentel, de directrice van de crèche, ruim zeshonderd kinderen van deportatie te redden, ongeacht de risico’s die dat met zich meebrengt.

De crèche is het verzetsverhaal van jonge vrouwen die in wrede omstandigheden moeten beslissen over leven en dood. Moedige vrouwen met een vurige hoop voor de toekomst – want wie een kind redt, redt de wereld.

Over Elle van Rijn: zij is actrice en schrijfster van series, films en columns, maar haar grootste passie ligt bij het schrijven van romans. De crèche is haar tiende boek. Zij liet zich inspireren door het leven van Betty Goudsmit-Oudkerk, met wie zij kort voor Betty’s overlijden nog sprak over haar werk als kinderverzorgster in de Joodse Crèche.