De Geleense lange afstandszwemmer Harry Baltissen (64) heeft bij de wereldkampioenschappen ‘Ocean Man 10 km’ in de haven van het Griekse eiland Kreta een prima prestatie geleverd. De Ocean Man uit Geleen behaalde de achtste plaats bij de kampioenschappen, die afgelopen weekeinde onder zeer zware weersomstandigheden werden gehouden bij de havenplaats Rethymnon.

Tevreden

 Hoewel hij zijn topprestatie bij het vorige  wk ‘Ocean Man 10 km’ in Egypte -een bronzen plak- niet kon evenaren was de goedlachse zweminstructeur bij Health & Sportsclub Vouershof dik tevreden met zijn achtste plaats. ,,Vlak voor het Europees kampioenschap in  september in Kroatië liep ik door een val een zware enkelblessure op. Daardoor kon ik niet meedoen aan de strijd voor eremetaal in Kroatië. Ik heb er alles aan gedaan om op tijd hersteld te zijn voor het wk in Griekenland. Dat is me gelukt maar een medaille zat er niet in. Dat wist ik tevoren al. Mijn voorbereidingstijd was te kort. Gelukkig had ik door mijn overwinning bij de Ocean Man wedstrijd in Thailand wel mijn kwalificatie voor het wk in Griekenland al op zak. Deze top tien notering is dus meer dan ik had verwacht. Ik ben dik tevreden, vooral omdat ik de enige Nederlandse deelnemer aan het wk was en ik de eer had om bij de openingsceremonie de nationale vlag te mogen dragen. Bovendien was de concurrentie dit keer echt topzwaar”, zegt ‘Ocean Man Baltissen’ blij.

Het was een extreem zware wedstrijd, geeft de zwemmer aan. ,,Tijdens de breefing de dag voor de wedstrijd bleek dat de Griekse kustwacht het parcours had afgekeurd. Het was te onveilig omdat de golven te hoog -ruim twee meter-  en de stroming te sterk waren en het dus te erg gevaarlijk was voor de 130 deelnemers aan het wk.”

 In allerijl werd een nieuw parcours uitgezet. Daarbij moesten vier rondes van 2, km in de open haven van Rethymnon worden gezwommen. ,,Maar bij elke ronde moest je ook een stuk door open zee met die  sterke stroming zwemmen. Ook moesten we het laatste stuk van 700 meter naar de aankomst door de extreem hoge golven zien te komen. Gelukkig had ik vroeger gesurfd. Ik wist dat ik mee moest surfen op de onderstroming. En vooral niet in paniek raken. Mijn grootste angst was dat ik mijn zwembrilletje met speciale glazen zou verliezen in de overslaande golven. Je wordt dan alle kanten opgeslingerd. Door mijn surfervaring en het behoud van mijn brilletje slaagde ik er vlak voor de finish in om nog een paar plaatsen op te schuiven in de eindklassering.”

Surprises

Na de finish wachtte hem nog een grote verrassing. De Olympisch kampioene lange afstandswemmen  in 2010 en zilveren medaille winnares bij de Spelen van Tokyo 2020, Sharon van Rouwendaal, ook aanwezig op Kreta, zocht hem op om hem te feliciteren met zijn prestatie .,,Prachtig ik heb meteen een selfie gemaakt met deze grote kampioene.” En de surprises waren nog niet op voor de Geleense seniorzwemmer. ,,Ik ontmoette ook Florian Wellbrock, de Duitse winnaar van het Olympisch goud op de 10 km lange afstandszwemmen in open water én wereldrecordhouder. Ook met hem ging ik op de foto. Machtig mooi.” 

De Geleense zweminstructeur blijft voorlopig nog doorgaan met  Ocean Man wedstrijden in de categorie 60 plus. De wedstrijden vinden altijd plaats op prachtige, vaak exotische plaatsen met uitdagend water. De sfeer onder de deelnemers is altijd geweldig en de publieke ontvangst hartverwarmend, zoals ook nu weer op Kreta. ,,De parade van alle deelnemers door Rethymnon, het enthousiasme en hartelijkheid van de eilandbewoners was overweldigend. Ook de pastaparty, die voor alle deelnemers was bereid was fenomenaal. Een superervaring was het.”