Door Ray Simoen

Sinds de elfde van de elfde overstemmen ze steeds meer het normale geroezemoes op straat. De dikke zjiem, de trööt, de sjuuf trööt en de trekzak. Als een niet meer te temmen geluidswal sjunkelt en dendert deze vrolijke kakofonie van hele, halve en veelal valse noten door de straten. Pas met Aswoensdag komt deze dolle geluidskaravaan tot stilstand en treedt een akelige stilte in, die met de 11 van de 11 weer wordt doorbroken, waarna het spektakel als een canto ostinato weer losbarst: het perpetuum mobile van de carnavalstradities.

Plat

Hoewel tijdens carnaval met alles een loopje wordt genomen, gelaamaekt, getoekt of in de zeik wordt gezet, is er een ijzeren wet: wie niet regelmatig wat drinkt, droogt uit en haalt het eind van de drie dolle dagen als een uitgewrongen sjötelsplak. Of ze aan die carnavalswet hebben gedacht is niet zeker, maar dorst is wel wat een vriendenclubje uit Beek e.o bindt. Het vijftal,  Jasper Boosten, Christina Sproncken, Manon Philippens, Wouter Kersten en Rebecca Ramakers, groeide hier op, ging naar feesten en dronk daar wat glazen uiteraard, voordat ieder uitvloog naar elders. Eerst om te studeren, later om te werken. Het vijftal, van wie inmiddels twee duo’s een stelletje vormen, besloot in 2021 jaar een brouwerij te beginnen. Vals Plat noemden ze hun vriendenbrouwerij. Vals plat is niet alleen in de wereld van de ‘fitserenners’ een bekend begrip. Wie kent het niet zo’n stuk weg dat vlak lijkt maar in feite licht hellend is en je kuiten op een valse manier bedriegt? Maar plat is ook een ander woord voor dialect. En hoewel vier van de vijf vrienden inmiddels uitgezwermd zijn over de aardbol, blijven ze zich ,,trotse Limburgers voelen. Vals plat dus”, geven ze aan op hun website. ,,Vals Plat is een vriendenbrouwerij, opgericht door vijf vrienden, die gewoon bijzonder bier willen brouwen. Met onze bieren willen we mooie, vriendschappelijke momenten nog wat mooier maken”. Het klinkt ontroerend. De trööt blaast een gevoelvolle hoge noot, de trekzak gaat schmierend open en de dikke zjiem laat een vette roffel horen. Maar de vijf vrienden zijn niet alleen een vrolijke brouwersclub, ze houden ook van marketing en styling. Naast de drie bieren die ze brouwen hebben ze ook petjes, mutsen en glazen met het logo van hun brouwerij, een grote V (van Vals plat) in de etalage van hun webshop. Een hobby mag geld kosten maar moet ook wat opbrengen, nietwaar?

Snufjes

De drie Vals Plat bieren zijn Startschot, een pale ale van 6,5%, Spagaat, waarmee alles begon. Verder een Dubbelweizen van 5,1%, en Trekzak, een Tripel van 7,5%. 

Op tafel staat de Trekzak: Leuke, witte schuimkraag, die iets langer overeind had mogen staan op het amberkleurige bier. Trekzak oogt in ieder geval aantrekkelijk. Maar wat vinden neus en mond ervan, ruiken en proeven die muziek in dit bier met zijn vrolijk stemmende etiket? Zacht zoet geurt de vriendenclub Tripel naar sinaasappel en de magnum Saaz hop, met hele lichte snufjes koriander erdoor. Wel een stevige gistgeur. Als je hem koud serveert en drinkt dan domineert gist de smaak te fors. Laat hem wennen aan de kamertemperatuur dan wordt de gistsmaak in de Trekzak minder en treedt er wat meer balans tussen het zoet van de sinaasappel en bitter van de hop en gist op, zoals een artiest ook altijd aan de zaal, waar hij zijn trekzak komt open- en dichtvouwen, moet wennen. In de afdronk wordt het bitter van de sinaasappelschil net op tijd naar achteren gedrongen zodat het zoet de kans krijgt voor een finale te zorgen, die je van een Tripel mag verwachten.

Trekzak spelen is geen klein bier. Dat vergt oefening, ook voor een lolspeler met carnaval. Maar als je de trekzak zo in de vingers krijgt als Rowwen Hèze’s Tren van Enckevort, ja, dan is het echt genieten. De vijf brouwers van Vals Plat zijn vlijtige leerlingen, hun Trekzak is een plezierig vermaakbier, aangenaam om oude vriendschapsbanden mee aan te halen. Een echte Tripel brouwen, dat is andere kost. Maar oefening baart kunst en zeker goed bier. De weg naar een echte tripel is als een weg met veel vals plat, het doet pijn in de kuiten maar eenmaal boven wacht het applaus met een serenade van een trekzak, een dikke zjiem en een blije sjuuf trööt.