250 kwetsbare Zuid-Limburgse gezinnen, ook uit Sittard-Geleen, krijgen extra kraamzorgondersteuning in de periode na de geboorte van hun kind. Door vrijstelling van de wettelijke eigen bijdrage en langere ondersteuning tijdens deze belangrijke tijd krijgen jonge kinderen een grotere kans op een gezond leven.
Wethouder Leon Geilen is voorzitter van de Stuurgroep Trendbreuk Zuid-Limburg, dat gezondheidsachterstanden wil inlopen waar de regio mee kampt in vergelijking tot de rest van Nederland. Geilen: “Deze achterstanden beginnen al bij de geboorte of zelfs nog daarvoor. In vergelijking met de rest van Nederland hebben veel meer Zuid-Limburgse kinderen geen kansrijke start van het leven. Kinderen groeien vaker op in armoede, in een stressvolle omgeving of met een ongezonde levensstijl.”
Van oktober 2021 tot eind 2022 hoeven 150 gezinnen in een kwetsbare positie de wettelijke eigen bijdrage van €4.60 per uur niet te betalen. Leon Geilen: “Door onder meer te kijken naar de financiële situatie, zullen verloskundigen al tijdens de zwangerschap inschatten welke gezinnen kwetsbaar zijn. In de eerste acht tot tien dagen na de bevalling krijgen zij gratis kraamzorg, zodat zij hopelijk minder stress ervaren en met meer zelfvertrouwen het ouderschap ingaan.”
Het kan zijn dat gratis kraamzorg in de eerste acht tot tien dagen na de bevalling niet voldoende is. Bijvoorbeeld in een situatie waarbij de moeder en/of het kind een tijd in het ziekenhuis hebben gelegen en langer hulp nodig hebben. In zulke gevallen kunnen nog eens honderd gezinnen in aanmerking komen voor 24 uur extra kraamzorg per gezin. Deze uren kunnen meerdere dagen achter elkaar of tijdens verschillende momenten tijdens de eerste zes maanden na de geboorte worden ingezet.
Elk kind verdient de best mogelijke start. “Helaas hebben in Sittard-Geleen en Parkstad teveel baby’s dit niet, doordat zij te vroeg worden geboren, te weinig wegen bij de geboorte of beiden”, legt Leon Geilen het doel van de extra kraamzorgondersteuning uit. “Een baby die tijdens zijn eerste duizend dagen blootstaat aan stress, slechte voeding of andere risicofactoren, begint met een achterstand. Deze factoren zorgen ervoor dat kinderen zich op fysiek, mentaal en sociaal gebied minder goed kunnen ontwikkelen en dat willen we tegengaan.”