Tijdens de laatste weken van het jaar worden op veel plekken sfeervolle evenementen georganiseerd. Op sommige plekken vormt de authentieke omgeving waarin dat gebeurt het decor en dat zorgt voor extra mooie plaatjes. Zo ook op 10 december tussen 16.00 en 23.00 uur in de dorpskern van Oud-Geleen. Een locatie die zonder extra’s al prachtig van zichzelf is, maar die tijdens de Kunst- & Kerstmarkt die er deze dag gehouden wordt nog meer zal schitteren.

Het is de eerste editie en daarmee een nieuw initiatief van de Stichting Samen Awt-Gelaen. Deze bestaat uit de kartrekkers Gerard De Bruijn, Noa De Bruijn, Bert Alma en Henri Janssen. De laatste vertelt vol enthousiasme over wat bezoekers mogen verwachten: “Het doel van onze stichting is om evenementen te organiseren in nauwe samenwerking met ondernemers en verenigingen. We willen de saamhorigheid tussen de verschillende gemeenschappen hiermee bevorderen. Deze Kunst- & Kerstmarkt is daarvan de eerste vrucht. Het is daarom ook zeker niet alleen een markt geworden, maar er valt veel en veel meer te beleven.” Voorbeeld hiervan is de samenwerking met Ben Erkens die de muzikale programmering voor zijn rekening heeft genomen.  Er staan drie podia opgesteld waar lokale artiesten optredens verzorgen. Aan de Peschstraat, op het Dorpsplein en in de Marcellinusstraat. Het Kommitee Revue Awt-Gelaen verzorgt een ‘lopende’ act die zich zal bewegen over de markt.”

De officiële opening staat gepland om 17.00 uur op het marktplein. “Deze wordt verricht door pastoor Rainer Kanke en wethouder Leon Geilen. Daarnaast verlenen Harmonie Sint Cecilia 1866 en Schutterij H.H. Marcellinus & Petrus hun medewerking aan dit moment. De verlichting in de grote kerstboom wordt ontstoken door de Jonkheid Sint Isidorus Awt-Gelaen. Aansluitend zullen zij, uit naam van onze stichting, chocomel uitdelen aan de aanwezige kinderen. Je ziet, ook hier hebben we veelvuldig de samenwerking met anderen gezocht.”

Echter geen markt zonder dat er iets te koop is, food of non-food toch? “Zeker. Maar daarvan is er ook genoeg te vinden. Niet alleen bij de standaard marktkramen maar ook op de binnenplaatsen. De bewoners van Oud-Geleen zetten letterlijk de poorten open. Je vindt op deze markt van alles. Zeker niet alleen de traditionele kerstspullen, maar ook schilderijen, andere kunst en brocante. Buiten de lokale horeca en middenstand

 zullen diverse verenigingen maar ook bijvoorbeeld streekboerderij Ophovenerhof diverse lekkernijen verkopen en de Harmonie presenteert het eerste Geleens Kaartspel. Ach, te veel om op te noemen. Kom zelf maar kijken en genieten zou ik zeggen. 

Misschien nog leuk om te vermelden is de antieke arrenslee van Peter Henssen die compleet met Kerstman voor de kerk staat opgesteld. Hier kunnen de kinderen in gaan zitten en de ouders mogen met hun mobieltjes een leuke foto maken.

De stichting heeft voor de organisatie van het evenement een bijdrage van de gemeente Sittard-Geleen gekregen. daar zijn we zeer dankbaar voor, maar zonder de onderlinge samenwerking hadden we het allemaal nooit voor elkaar gekregen. We hopen als stichting dat het een gezellige middag en avond gaat worden die geldt als een positieve aftrap naar toekomstige evenementen.”