Binnenkort staat Buchten gedurende drie dagen in het teken van wielrennen. Met de finish van de ZLM Tour etappe op 10 juni die ’s ochtends start in Heythuysen; de eindstreep van de Omloop Maasvallei een dag later en op 12 juni de aankomst van de Ronde van Limburg. Naast dit alles houdt Wielercomité Buchten koersen voor nieuwelingen, junioren, kids en recreanten. 

Door Koos Snijders

Door de coronacrisis is het drie jaar geleden dat het profpeloton als hoofdmoot van het wielerfestijn in het dorp finishte. Verleden jaar was de teleurstelling over het voor de tweede keer niet doorgaan van de ZLM Tour groot. De organisatie struikelde over de toen geldende strenge coronaregels. In het peloton werd eveneens geklaagd, omdat de ZLM Tour in wielerkringen als de perfecte voorbereiding op de Tour de France geldt. Zo kort voor de grote Tour verschijnen de beste sprintersploegen met hun snelle klasbakken graag aan de start van deze kleine Tour. Winnaars als Cavendish, Greipel, Gilbert en Groenewegen die even later in topvorm aan de start van de Tour verschenen, bewijzen het belang van de ZLM Tour. Het bleek afgelopen jaar niet mogelijk alle vereiste vergunningen binnen te halen. “Ook al was het te verwachten”, zegt voorzitter Hoedemakers van Wielercomité Buchten. “Met pijn in ons hart hebben wij en de gemeente Sittard-Geleen de etappefinish moeten annuleren. We besloten de knoop compleet door te hakken en trokken ook een streep door ons hele feestweekend. Jazeker, met verdriet.” 

Vandaag de dag voelen Frans Hoedemakers en beschermheer/adviseur Cyriel Lebens van WC Buchten zich in hun sas. “Eindelijk weer”, aldus de voorzitter met zijn alom bekende stemvolume en de daarbij behorende gulle lach. “Een paar maanden geleden zijn de handtekeningen onder contract gezet dat ons zekerheid verschaft.” Beschermheer Lebens: “De komende drie jaar blijven Buchten en de ZLM Tour met elkaar verbonden. Daar is geen speld tussen te krijgen. Het moet gezegd dat de gemeente Sittard-Geleen aan onze kant staat. Wij hebben de garantie gekregen dat we de ZLM Tour kunnen blijven ontvangen.” Hoedemakers: “Scheidend wethouder Pieter Meekels verdient een pluim. We hebben veel aan hem te danken. Hij is sinds jaar en dag nauw betrokken bij onze activiteiten en we kunnen alleen maar hopen dat het zo blijft.” 

Lebens: “Het binnenhalen van de Ronde van Limburg voor renners van de Topcompetitie wordt door de provinciale wielerwereld als een grootse zet ervaren. Frans noemt het de kers op de taart en daar heeft hij gelijk mee. Er is vaak en uiteindelijk met goed resultaat overlegd met afvaardigingen van de stichting Ronde van Limburg en Wielerclub Bergklimmers. Na het oponthoud door de coronacrisis komt het er eindelijk van.” De pittige koers met onderweg beklimmingen van de Cauberg, Gulperberg, Adsteeg en Keutenberg werd voor het eerst in 1948 gereden. De erelijst telt grote namen. Jonge talenten voor wie de zege in de Ronde van Limburg het begin van een succesvolle carrière was. Zoals Martin van de Borgh (1954), Jan Janssen (1961), Eef Dolman (1965), Harry Steevens (1966), Jan Krekels (1968), Math Dohmen (1973 en 1974), Fedor den Hertog (1970) en Henk Lubberding, die in 1975 met de hoogste eer ging strijken. Stuk voor stuk renners die zich later lieten gelden in het profpeloton. Hoedemakers: “Ik ben blij verrast met de reacties op onze samenwerking met de stichting Ronde van Limburg. We genieten van de complimenten. Bij Wielercomité Buchten is de aankomst van de klassieker in goede handen, is de algemene tendens van de reacties. Daar zijn we trots op. De mensen achter de schermen van de Ronde van Limburg willen niets liever dan dat hun eendaagse wedstrijd het sterke imago van vroeger terugwint. Wij helpen mee en zullen ons best doen om de klassieker Ronde van Limburg die start in Beek weer duidelijk op de kaart te zetten.” Alsof het allemaal nog niet genoeg is, klinkt zaterdag 11 juni op Sportlandgoed De Haamen Beek ook het startschot voor de Omloop van de Maasvallei voor nieuwelingen (15-16 jaar) en junioren (17-18 jaar). De Omloop telt venijnige beklimmingen en finisht Buchten, waar in de loop van de dag tevens diverse criteriums plaatsvinden. 

Tot slot: in 1968 won de 17-jarige Ben Koken uit Grevenbicht de Omloop van de Maasvallei, die van start ging in Maasmechelen. Frans Hoedemakers: “Dat gebeurde twee dagen voor de bruiloft van zijn zus met mij. Na de finish fietste Ben onmiddellijk met de bloemen naar ons en zei: asjeblieft, de overwinning is mijn huwelijkscadeau voor jullie twee. En nu, zoveel jaren later, heb ik als voorzitter van Wielercomité Buchten een vinger in de pap bij deze koers. De cirkel is rond. Hoe krijg je het bedacht?” 

Cyriel Lebens en Frans Hoedemakers zijn blij dat het wielerfestijn weer voor de deur staat. 
Foto: MijnGazet/ks