De teleurstelling in Buchten over het voor de tweede keer niet doorgaan van de ZLM Tour is groot. De ZLM Tour geldt in wielerkringen als de perfecte voorbereiding op de Tour de France. Normaal gesproken verschijnen twee weken voor de Tour de beste sprintersploegen met hun goudhaantjes aan de start. Het wielerevent kent een roemrijke historie. De organisatie van de vijfdaagse rittenkoers die op 9 juni van start zou gaan in Zeeland is gestruikeld over de coronaregels waardoor niet alle vereiste vergunningen zijn binnengehaald. “Het was te verwachten”, zegt voorzitter Frans Hoedemakers van Wielercomité Buchten. “Met pijn in ons hart hebben wij en de gemeente Sittard-Geleen in een vroeg stadium de etappefinish die gepland stond op 11 juni geannuleerd. Langer wachten had geen zin meer. We hebben de knoop doorgehakt en een streep door het hele feestweekend getrokken.” Niels Geven van de ZLM organisatie heeft het bestuur laten weten dat Buchten, waar kanjers als Cavendish, Greipel, Gilbert en Groenewegen ooit als eerste over de streep gingen, volgend jaar opnieuw kandidaat zal zijn voor een belangrijke rol in zijn rittenkoers. Wie weet krijgt de etappe Eindhoven-Buchten dan een nieuwe kans.

Het door de wol geverfde bestuur uit het kerkdorp van Sittard-Geleen heeft de laatste weken behoorlijk aangepakt en druk overlegd. “Van bij de pakken neerzitten heeft Wielercomité Buchten nog nooit gehoord. Staat niet onze vocabulaire”, zegt Hoedemakers met een schaterlach. De vriendenclub die in 2016 met de nodige gepaste bravoure en internationale erkenning het gouden bestaansfeest vierde, laat nu zien dat ze welke tegenslagen dan ook toch de kop indrukt. Na talrijke telefoongesprekken, mails en apps tussen de bestuursleden –  met een groep mensen vergaderen is in deze Covid periode niet toegestaan – ligt momenteel een uitvoerig ‘Plan B’ op tafel van het comité. Wat gaan jullie doen? “Er is contact geweest met de KNWU en Wielerclub Bergklimmers, de stichting Ronde van Limburg en onze gemeente. Allemaal vinden wij dat we de jeugd meer aan het sporten moeten krijgen en ons daarvoor extra willen inzetten. Omdat iedereen in Nederland aan het schuiven is met datums hebben we voor het uitvoeren van Plan B mede dankzij de KNWU 9, 10 en 16 oktober kunnen prikken. Zoals ik zei, we willen ons extra inzetten voor jongeren. Op zaterdag 9 oktober fietsen alle zeven categorieën KNWU jongens en meisjes licentiehouders van 8 tot 15 jaar in Buchten, op 16 oktober verschijnen dezelfde groepen aan de start in het Tom Dumoulin Bike Park. Het klassement wordt opgemaakt na deze twee wedstrijddagen. Met voorzitter Peter Bouwels van ‘dé’ Bergklimmers is het goed samenwerken, dat moet gezegd. Zijn vereniging weet hoe je wedstrijden met de jeugd moet aanpakken. Zowel hij als wij en de overige belanghebbenden verwachten met deze nieuwe tweedaagse wedstrijd een flinke impuls te kunnen geven aan de Limburgse wielersport.”

Het derde onderdeel van Plan B speelt zich af op zondag 10 oktober. Sportcentrum (Sportplaza) Het Anker inclusief de directe omgeving is die dag “the place to be” voor liefhebbers van de wielersport. ’s Ochtends draait het programma om de ludieke en traditionele dikke bandenwedstrijd, in de middaguren staan de ogen van de toeschouwers in Buchten gericht op een vijftal passages en de finish van de spannende 212 kilometerlange Ronde van Limburg voor renners van de Topcompetitie. De mooie en zware wedstrijd met het beklimmen van de pittige Cauberg, Gulperberg, Adsteeg en Keutenberg werd voor het eerst in 1948 gereden en de erelijst telt grote namen. Jonge talenten voor wie de Ronde van Limburg het begin van een grootse carrière was. Een kleine greep uit de winnaars laat bekende namen zien: Martin van de Borgh (1954), Jan Janssen (1961), Eef Dolman (1965), Harry Steevens (1966), Jan Krekels (1968), Math Dohmen (1973 en 1974), Fedor den Hertog (1970) en Henk Lubberding die in 1975 met de hoogste eer ging strijken. Bijna allemaal renners die later schitterden in het profpeloton en grote successen boekten.

Frans Hoedemakers: “Ik ben blij verrast met de reacties die binnenstromen na het bekend worden van onze samenwerking met de stichting Ronde van Limburg. Uit het hele land. Bij Wielercomité Buchten is de aankomst van de koers in goede handen, luidt de algemene tendens van de reacties. Daar zijn wij trots op. Weet je, na de verloren tijd door de corona snakt het bestuur van de stichting Ronde van Limburg net zo goed naar actie. Zij willen niets liever dan dat hun Ronde van Limburg weer dat sterke imago van vroeger terugwint. Wij helpen graag mee en gaan ons best doen om de Ronde van Limburg weer duidelijk op de kaart zetten. Zo’n mooie wedstrijd in het zuiden van onze provincie, vraag het gerust aan Jan Janssen en Jan Krekels. Zij zijn hun overwinning niet vergeten, dat weet ik zeker.” 

Tekst: Koos Snijders

Van bij de pakken neerzitten heeft Wielercomité Buchten nog nooit gehoord. Foto MIJNGazet