Handbalvereniging V&L uit Geleen bestaat over twee jaar 75 jaar. Binnen deze periode heeft de vereniging een belangrijke tak toegevoegd namelijk het G-Handbal; Handbal voor mensen met een beperking. Dit gebeurde 10 jaar geleden en dat wil de club vieren met een groot G-Handbaltoernooi.

Maar eerst even iets vertellen over de geschiedenis van het G-Handbal. Aanstichtster van het oprichten van G-Handbal was oud speelster Mieke Hoiting-Leenen. Mieke trainde een jeugdteam en een van haar speelsters had een zusje met het syndroom van Down, Simone. Door haar ontdekte de trainster haar passie om met kinderen met een beperking om te gaan. Al snel ontstond het idee om een G-team op te richten. Samen met BFC uit Beek hebben ze uitgezocht hoe een G-team te starten. 

Het werd een succes. Het meisje van toen, Simone, is nog altijd lid.

BFC en V&L hebben ieder van begin af aan een eigen G-team opgezet, BFC gericht op de ouderen en V&L gericht op de jongeren. Het huidige team van V&L bestaat uit 20 leden en het team kent 5 trainers. Er wordt getraind op twee niveaus. “Vijf trainers is echt niet te veel voor deze doelgroep. De spelers vragen natuurlijk allemaal veel aandacht en met dit vijftal kunnen we ook wel eens een training missen i.v.m. werk bv.”, aldus Mieke Hoiting.

Het team, in de leeftijd tussen 13 en 22 jaar,  speelt geen competitie. “Vóór corona hadden we zelf een kleine competitie opgezet maar dat is niet doorgegaan. Er is contact met andere verenigingen met G-teams. En zo worden er ook, strevend naar minstens eenmaal per maand, wedstrijden gespeeld tegen elkaar”, zegt de trainster. De spelers uit haar team komen niet alleen uit Geleen maar ook uit de directe omgeving en zelfs uit Ittervoort en Meersen.

De trainingen met de hele groep zijn elke dinsdag. “We beginnen gezamenlijk met de warming-up en sluiten de training gezamenlijk af. Daar tussendoor trainen we in twee groepen vanwege de beide niveaus. Op woensdag trainen we extra en met een kleinere groep”, zegt ze enthousiast.

Op 27 november is het jubileumtoernooi in de sporthal van LACO/Glanerbrook. De deelnemers zijn SEW uit Nibbixwoud, Uilenspiegel uit Antwerpen, St. Truiden, Handbal Venlo en natuurlijk BFC.

Een ding wil Mieke nog kwijt, ”We zijn trots op ons team. Het is zo belangrijk om deze doelgroep te laten sporten. Sociaal en Fysiek heel belangrijk. We ontvangen elke week zoveel liefde van ze. Ongelooflijk. We hopen dit nog heel lang te blijven doen. Het is ook fantastisch dat V&L, als vereniging, deze mogelijkheid biedt en ons volledig ondersteund”.