Zeven jaar geleden liep Milou Lommelen uit Geleen stage in Ghana. Ze voelde zich er gelijk thuis en zette er een vakopleiding op voor vrouwen. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een succesvolle sociale onderneming. Zelf komt ze nog regelmatig terug naar Geleen. 

“In Heerlen heb ik Toerisme en daarna Facility Management gestudeerd en gelijk vanaf het begin heb ik gevraagd of ik in het buitenland stage kon lopen. Andere landen hebben me altijd getrokken”, vertelt Milou. Zo kwam ze in Ghana terecht, waar ze al snel in aanraking kwam met jonge vrouwen die vol dromen zaten. “Ze wilden allemaal graag naaister worden of kapster. Maar daar moet je jaren voor in de leer. Dat kost leergeld en ze krijgen dan geen salaris. Dus die meiden konden hun prachtige dromen niet uit laten komen en raakten vaak op jonge leeftijd zwanger. Dat vond ik zo jammer.” 

Succesvolle vakopleiding voor vrouwen

Gemotiveerd door de verhalen die ze hoorde, schreef Milou een businessplan voor een vakopleiding. Het idee was om vrouwen een korte opleiding tot naaister te geven, met lage schoolkosten en genoeg tijd om naast school zelf geld te verdienen met een bijbaantje. Het plan werd terug in Geleen verder uitgewerkt en Milou klopte overal aan voor financiering. Met succes. Na een jaar keerde ze terug naar Ghana en leerde ze Annette Opoku kennen, zij heeft een eigen mode- en designbedrijf. Met haar samen is het gelukt om de organisatie TUMI Ghana op te zetten. “In het begin was het erg lastig om studenten te vinden, dus we hebben heel veel folders op straat uitgedeeld en in kerken over ons project verteld.” 

Steun van Wilde Ganzen

Naast de vakopleidingen hebben ze een hostel geopend. “Dit bedrijf zorgt voor inkomsten waarmee we de opleidingen kunnen betalen”, legt Milou uit. “Voor de investeringen en uitbreiding zijn we in Nederland altijd gesteund door sponsoren, waaronder Wilde Ganzen. Deze organisatie steunt kleine ontwikkelingsprojecten in arme landen. Dankzij die steun staat het hele project op eigen benen en kan het nu zelfstandig verder.” Zelf is Milou erg trots op alle studentes: “Ik geloof in de kracht van onafhankelijke vrouwen. Met een opleiding als de onze worden het vakbekwame moeders die voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen.” Ze komt nog regelmatig terug in Nederland, maar helemaal terugverhuizen is geen optie. “Ik blijf een avonturier.”