In opdracht van de Belastingdienst neemt de gemeente contact op met ouders die zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire. “Je merkt dat de mensen het waarderen op een persoonlijke manier te worden gehoord en geholpen”, zegt wethouder Judith Bühler (dienstverlening).

Op dit moment is van 84 gezinnen in Sittard-Geleen bekend dat ze zijn geschaad doordat de Belastingdienst hen ten onrechte beschuldigde van fraude met kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst wil de gemaakte fouten herstellen en heeft gemeentes ingeschakeld voor het eerste contact en om hulp en ondersteuning aan te bieden. 

“Nog steeds worden met enige regelmaat gedupeerden gemeld bij de gemeente”, begint Judith Bühler (dienstverlening, VIDAR). “De participatiecoaches van Vidar helpen met een laagdrempelige persoonlijke aanpak. Er is vooral behoefte aan korte lijnen en direct contact. Als gemeente zijn we goed in staat om deze gesprekken te voeren met onze inwoners .

Inmiddels is met 54 gezinnen telefonisch contact geweest. Als er geen recente telefoonnummers bekend zijn, wordt contact gezocht met de gedupeerde ouders via een brief. Sommige gezinnen hebben de zaak achter zich gelaten en hebben geen hulp meer nodig. “Er zijn vaak nog wel veel vragen over de eventuele uitbetaling van de vergoeding die  ouders krijgen en op welk moment deze wordt uitbetaald.  Maar ook wat de gevolgen zijn van deze eventuele vergoeding, als er bijvoorbeeld sprake is van schuldeisers.”

Wethouder Kim Schmitz (armoedebestrijding) vult aan: “Daarnaast willen veel benadeelden –  terecht – hun verhaal doen en gehoord worden. Het is niet niks wat deze mensen hebben doorstaan. Sommige gezinnen zijn diep in de problemen geraakt. Daarom is het ook goed dat de gemeente de zaak oppakt. De gemeente kan als geen ander in beeld brengen wat dit bij mensen teweeg heeft gebracht én de juiste hulp bieden of inschakelen.”

De Belastingdienst spant zich in om de schadevergoeding aan gedupeerden vóór 1 mei uit te betalen. De gemeente benadert gedupeerden en biedt hulp en ondersteuning. U hoeft dus zelf geen contact op te nemen, maar dat kan uiteraard wel. Bel daarvoor 14 046 of mail direct naar ondersteuninggedupeerden@sittard-geleen.nl

Voor meer informatie of vragen aan de Belastingdienst, kunt u contact opnemen met het Serviceteam, bereikbaar op telefoonnummer: 0800-2358358. 

Meer contactinformatie staat op de website van de Belastingdienst.

Foto’s Gemeente Sittard-Geleen