Het ‘Greun Beukse van ’t Gelaens’! Er bestaat veel belangstelling voor het bijna 300 pagina’s dik boekwerk. De naam is afgeleid van het Groene Boekje, een spellinggids voor het Nederlands. De stichtingen SCHUG en MEG tekenen samen voor de uitgave. Bij deze stichtingen en Heemkundevereniging Geleen werd de roep om een spellinggids van het hedendaags “Gelaens” steeds sterker. Van de kant van dialectschrijvers, carnavalisten, liedjesschrijvers en andere geïnteresseerden in correct schrijven van het dialect. 

“Ik ben blij dat het nu zo ver is”, zegt de initiatiefnemer Hub Clerkx. Tweeënhalf jaar geleden stelde hij een team met enthousiaste en vakkundige redacteuren samen. Samen met Edith Fokkens, Anita Jetten, Marianne Paulissen, Walter Buskens en Roland Jansen vergaderde en discussieerde Clerkx al die tijd vele malen over de schrijfwijze van een stortvloed van woorden in het dialect van Geleen. “Is het zus of schrijf je het zo? Moet het dit zijn of is het toch dat? Liefst 5750 woorden hebben wij behandeld. Natuurlijk, het ene intensiever dan een ander, de variatie is groot.” Wij doen er veel mensen een groot plezier mee”, verzekert Clerkx.

Een exemplaar kost 15 euro, bij voorinschrijving 13,50 euro. Een boek reserveren kan via de intekenbon op www.schuggeleen.nl Intekenen kan nog slechts een paar weken, tot 1 november om precies te zijn.  

Het Greun Beukske van ’t Gelaens wordt zaterdag 14 november gepresenteerd bij Heemkundevereniging Geleen, Jupiterstraat 35a. Attentie: mensen die níet hebben ingetekend, kunnen het boek vanaf 14 november klokslag 12.00 uur in Geleen kopen bij Plus Vijgen Zuidhof 1, Tabakspeciaalzaak Boreas Bloemenmarkt 35 en Gelaen 31 (Harold Gubbels) Salmstraat 17. 

Hub Clerkx kan tevreden zijn. Er bestaat veel belangstelling voor de spellinggids van het “Gelaens”. (Foto/tekst Koos Snijders)