Zorgorganisatie Daelzicht en projectontwikkelaar Bergvast realiseren een modern woon-zorggebouw met diverse mogelijkheden voor bewoners met een verstandelijke beperking aan de Beneluxlaan in Geleen. 

Wonen op maat
Het plan bestaat uit drie woonlagen met elk 11 of 12 appartementen, verdeeld over twee aaneengesloten gebouwen met ieder een eigen entree. Het nieuwe zorggebouw biedt diverse mogelijkheden voor mensen met een verstandelijke beperking. Toekomstige bewoners wonen met ondersteuning van Daelzicht, in de mate die het beste bij ze past. Bijna zelfstandig of met meer ondersteuning en begeleiding. 

Bewoners hebben een eigen appartement met een woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer en bergruimte. Een gezamenlijke woonkamer nodigt uit om samen te eten, tv te kijken of een spel te doen. De keuze om daar gebruik van te maken is aan de bewoners zelf. Begeleiding is 24 uur per dag in de buurt. Bewoners kunnen daar indien nodig een beroep op doen.

Toekomstbestendig wonen

Nicole Weijers-Huijerjans, directeur Zorg van Daelzicht is enthousiast: “Met de ondertekening van het huurcontract zetten we een grote stap voor de toekomst. Ik vind het belangrijk dat iedereen fijn kan wonen, zich thuis voelt in zijn eigen appartement, familie en vrienden kan ontvangen, maar ook de ondersteuning kan krijgen die nodig of gewenst is. Als organisatie zijn we flexibel en passen we onze ondersteuning aan de behoefte van de cliënt aan. Van ondersteuning bij de persoonlijke verzorging en huishoudelijke hulp tot samen boodschappen doen of een wandelingetje maken.

Ook gaan we bij Daelzicht graag met de tijd mee. Natuurlijk voor het woongenot van de cliënt maar ook omdat we duurzaam en milieubewust willen zijn in onze bedrijfsvoering. Dit project is een uitgelezen kans om passende en toekomstbestendige woningen te realiseren voor een groot aantal cliënten. We zijn erg trots op deze ontwikkeling!”

Wonen in de wijk
Joep Rutten, leidinggevende Zorg bij Daelzicht, vult aan: “Samen met cliënten en hun familie, een betrokken projectteam, de architect en de mensen van Bergvast geven we invulling aan de plannen. We kijken naar de zorgvragen, woonwensen en behoeften van de toekomstige bewoners en naar de inrichting en uitstraling van het gebouw. We proberen ook goed en regelmatig contact te houden met onze toekomstige buren. Zij kunnen straks mogelijk een rol spelen in het leven van de bewoners. Een betrokken buurt is een goede start om onze cliënten een volwaardige plek in de maatschappij te gunnen. Daelzicht gaat graag op zoek naar mogelijkheden in de wijk om dat vorm te geven. Van samen koffie drinken tot boodschappendienst en van knutselclub tot meehelpen in een winkel. Er zijn al veel mooie samenwerkingen tot stand gekomen. We hebben veel zin om aan de Beneluxlaan te starten en kijken uit naar de eerste buurtbarbecue!” 

De directe omwonenden zijn tijdens een bijeenkomst in maart geïnformeerd over de nieuwbouwplannen. “De reacties waren over het algemeen positief. Omwonenden zijn betrokken en denken graag mee.”, aldus Roger Verspagen, van projectontwikkelaar Bergvast.

Nieuwbouwplannen 

Het bouwplan is begin mei ingediend bij de gemeente Sittard-Geleen. Als de omgevingsvergunning is verleend, starten de bouwvoorbereidingsplannen. In het meest gunstige scenario start de bouw in het vierde kwartaal van 2022. De bouwkundige oplevering is in dat geval gepland in het vierde kwartaal van 2023. De komende tijd maken we de planning concreet.

Inrichting perceel

Bij de inrichting van het perceel houden we rekening met de omgeving. In overleg met directe buren, ZOwonen en woonzorgcentrum Bunderhof van Vivantes kijken we naar een gezamenlijke oplossing om de aangrenzende groenvoorziening te ontwerpen tot een mooi geheel. Ook komt er parkeergelegenheid voor de gebruikers van het nieuwe gebouw op het eigen terrein, met een in- en uitrit aan de Beneluxlaan. 

Sfeerimpressies van het nieuwe woon-zorggebouw Beneluxlaan in Geleen