De in 1893 in het klooster Mount Argus in Dublin gestorven Munstergelener Pater Karel Houben heeft ook na ruim 130 jaar na dato nog steeds een speciale plek in de harten van vele tienduizenden Limburgers en honderdduizenden Ieren. Maandag 3 juni herdenkt Munstergeleen de 17e verjaardag van zijn Heilig verklaring in Rome Heilig door Paus Benedictus XVI. Het is nu precies 25 jaar geleden dat in 1999 de wonderbaarlijke genezing plaatsvond van Dolf Dormans, op basis waarvan Pater Karel Heilig werd verklaard.

Maandag 3 juni herdenkt Munstergeleen de Heiligverklaring van de in hun dorp geboren en opgegroeide Pater Karel Houben. Hij is ongetwijfeld veruit de bekendste persoon uit dit dorp. Op 3 juni 2007 werd Pater Karel in Rome Heilig verklaard door Paus Benedictus XVI. Munstergeleen viert deze heugelijke gebeurtenis met een Heilige Mis op maandag 3 juni om 19:00 uur in de Sint-Pancratiuskerk. Hoofdcelebrant tijdens deze Heilige Mis is de hulpbisschop van Utrecht, monseigneur Herman Woorts. Zijn celebranten zijn de Sittardse deken Rob Merkx, pater Martin de Korte en Pater Joseph. De viering maandagavond wordt opgeluisterd door het Vocaal Ensemble Vocomotion. Dit ensemble staat onder leiding staat van Har van Pol. Het ensemble zal onder andere werken uit de Glendalough Mass van Liam Lawton (een Ierse priester/componist) ten gehore brengen. Glendalough is een plaats in Ierland, het land waar Pater Karel 36 jaar heeft gewerkt en waar hij op Mount Argus in Dublin begraven ligt.

Na afloop van de Heilige Mis vindt in de tuin van de pastorie een gezellig samenzijn van de Pater Karel volgers plaats. De inwoners van Munstergeleen krijgen het verzoek om de Pater Karel vlag van zaterdag 1 juni tot en met maandag 3 juni uit te steken.

Historie

In 1821 werd Pater Karel Houben in Munstergeleen geboren als zoon van een molenaar. In 1893 stierf hij in het klooster Mount Argus in Dublin. In Ierland stond hij bekend als de priester met de helende handen. Sindsdien is hij voor ontelbaren een voorspreker bij O.L. Heer door gebedsverhoringen en genezingen. De ettelijke honderden kaarsen, die dagelijks in de tot kapel omgebouwde schuur branden, zijn daarvan een stille getuige. Het Vaticaan heeft twee wonderen erkend die op voorspraak van Pater Karel hebben plaatsgevonden. De meest recentste en bekendste wonderbaarlijke genezing (in 1999) is die van de in juli 2017 overleden Munstergelener Dolf Dormans. Paus Benedictus XVI heeft Pater Karel daarom op 3 juni 2007 in Rome Heilig verklaard.

Tekst Guus Queisen

Fotobijschrift: Dagelijks branden er nog honderden kaarsen in de Pater Karelkapel in Munstergeleen.