Vijf jaar geleden gingen de deuren van het V&D warenhuis aan de Markt in Sittard voorgoed dicht. Toegejuicht door verstokte ‘nostalgici’,  die het nooit hebben kunnen verkroppen dat het oude, Madurodamachtige, stadhuis met zijn kokette bordesje plaats moest maken voor een grote bonkige, witte koopdoos van de firma Vroom & Dreesmann (V&D). Maar ook betreurd door de velen, die er jarenlang gezellig konden graaien in de koopwaar en koopjes van deze bazaar, waar het vaak zo gezellig rook naar  parfum, worstenbroodjes en verse jus. 

Taai

De sloopkogel gaat er tegenaan, V&D, weg ermee. Maar de stad zal niet willen voortleven met een lege plek in zijn centrum. Een holle kies misstaat op de markt, waar de stad komt eten en drinken. Het aangezicht van de stad telt al zoveel gaten en weggerotte tanden. Tot en met 13 september mag iedereen zijn zegje doen over het ontwerp- bestemmingsplan ‘Huis aan de Markt’. Dit ‘Huis’ komt op de plaats van het straks gesloopte V&D warenhuis. Via www.ruimtelijkeplannen.nl kun je dit plan inzien en kennis nemen van de grootse plannen van burgemeester en wethouders. Taaie lectuur, geschreven in die gewapend beton taal, waarin ambtelijke stukken meestal gegoten zijn. Daarmee bewijs je de burger, die mee wil denken over zijn stad, geen dienst mee.  

Pannenkoeken

Na stevig geworstel met dat ondoordringbare ambtelijke jargon worden de grootse plannen duidelijk. Het Huis aan de Markt wordt ook een warenhuis: de soukh van Sittard waar je van alles en iedereen kunt tegenkomen: De raadzaal van de gemeente en ruimte voor ‘representatieve bestuurlijk functies komen er. VVV Zuid-Limburg gaat er een ‘experience center’ inrichten. Verder is er plek voor een pannenkoekrestaurant of een kleine brasserie. Ook nog 14 stadswoningen en 14 appartementen staan er gepland. En in de kelder komen een parking voor 49 auto’s en mogelijk een fietsenstalling en een openbaar toilet. 

Tosti’s

Dat wordt een gezellige en drukke boel, want de plassers, parkeerders, pannenkoeketers, appartement- en huisbewoners, de VVV-experience genieters met hun potjes stroop en stinkkiësjes  zullen elkaar tegenkomen op ‘het ontmoetingsplein’. Daar zul je ook de raadsleden  kunnen ontmoeten terwijl ze zitten bij te komen van het nemen van wijze besluiten en van hun gekissebis. 

Echt de sfeer van zo’n drukke en chaotische bazaar, waar alles en iedereen door elkaar loopt en van alles te koop aanbiedt: politieke praatjes, tosti’s , (tweedehands) fietsen, oude meubels van een van de Huis aan de Markt bewoners,  wc-papier en Limburgs streeklekkers in potjes en zakjes.

Mooi, maar hoe al die bezoekers en bewoners door het Huis aan de Markt moeten bewegen, er moeten werken en leven zonder dat het uit de klauwen loopt, dáár zegt het plan niks over. Dat zal straks allemaal duidelijk worden als architecten aan het werk gaan en hun plannen in bordkarton en schuimplastic ontvouwen. Altijd uitkijken met  maquettes, die trots op tafel worden gezet. Ze zijn net zo aandoenlijk als Madurodam in Den Haag met zijn Binnenhof en Schiphol in zakformaat of mini-Europa in Brussel met zijn  Berlijnse Muurtje en  mini- uitbarsting van de Vesuvius. De werkelijkheid is meestal stukken minder romantisch. Zeker als er harde cijfers op tafel komen wat al die piepschuim plannen gaan kosten. En hoe hard zijn trouwens die cijfers bij bouwplannen van de overheid? Die gaan vaak nog een paar keer over de kop.

Houd je beurs vast, Sittard, het verleden van andere prestigieuze en geldverslindende projecten als De Ligne voelt de gemeentekas nog altijd. 

Het warenhuis V&D aan de Markt mag niet plaats maken voor het ‘Huis van D&V’, van Dromen en Vrezen of van Dokken en Verliezen.

Door Ray Simoen

Reageren: redactie@mijngazet.nl