Op zondag 30 oktober strijkt het Limburgs Museum neer in de basiliek van O.L.V het Heilig Hart in Sittard. Met een inspirerend programma vol muziek, filosofie en een performance genieten bezoekers van een mystieke middag. Tussen 15:00 en 17:00 uur nemen schrijver en filosoof Ralf Bodelier, harmonie St. Joseph, de Limburgse Koorschool en danseres en choreografe Roshanak Morrowatian het publiek mee op een reis van reflectie en verstilling.

Mystiek op locatie

Deze middag maakt onderdeel uit van de zinnenprikkelende expositie Mystiek – Rituelen. Verstilling. Extase. die is nu te zien in het Limburgs Museum in Venlo. Aanvullend op de tentoonstelling trekt het museum de provincie in. Daarbij genieten bezoekers op markante, mystiek plekken in Limburg van een inspirerend programma met lezingen, muziek en kunst. De aftrap hiervan vindt plaats in Sittard, in de oudste basiliek van Nederland.

Fluiten en smelten

Het fluitensemble van harmonie Sint Joseph opent de middag. En er is meer muziek: de talenten van de Limburgse Koorschool komen zingen, onder leiding van Claudia Franzen. De klank van de jonge zangers sluit naadloos aan bij de bijzondere installatie-performance Sister. Danseres en choreograaf Roshanak Morrowatian laat het publiek kijken naar het smelten van een levensgrote wassculptuur in de vorm van een meisje. Met het smelten van de sculptuur, creëert ze een choreografie rondom een niet-levend lichaam. Hierbij staat het smelten symbool voor het verlies van onschuld. 

Lezing: Ralf Bodelier

Vanaf het spreekgestoelte geeft filosoof en schrijver Ralf Bodelier een lezing. Hij betoogt dat de mens een zegen is voor de aarde. Bodelier ergert zich aan het geklaag over de mens die de aarde uitput en natuur verwoest. Want dat is niet het hele verhaal, zegt hij: niemand anders dan de mens maakt de aarde zo mooi, welvarend en interessant. Bodelier schreef hierover in de Volkskrant en de Groene Amsterdammer. In juli verscheen zijn boek Lang leve de mens. 

Tickets

Kaarten voor Mystiek op locatie kosten €15 en zijn verkrijgbaar via limburgsmuseum.nl.

De tentoonstelling Mystiek

De tentoonstelling Mystiek: Rituelen. Verstilling. Extase., tot en met 19 maart 2023 te zien in het Limburgs Museum, laat zien hoe de mens al eeuwenlang probeert de alledaagse werkelijkheid te ontstijgen. Door gebed en meditatie, door rozenkransen, muziek, geuren en yogaposes, dans, drank of drugs: we blijven hopen op ‘meer’. De tentoonstelling combineert oude religieuze kunst uit de collectie van het Limburgs Museum met werk van toonaangevende hedendaagse kunstenaars, waaronder Wim Delvoye, melanie bonajo, Les Deux Garçons, Rineke Dijkstra, Studio Job en Hans Op de Beeck.

Foto basiliek Limburgs Museum