Eind september startte een aantal leden van GroenLinks Sittard-Geleen met de aanleg van drie geveltuintjes op verschillende plekken in de gemeente. Daarmee was de zichtbaarheid Groene Gevel Brigade een feit. Het principe erachter is simpel. Mensen die willen meedoen halen de tegels of andere bestrating aan de voorgevel eruit en vullen de ontstane ruimte met aarde en plantjes.

Gitane Dumernit, gemeenteraadslid en één van de kartrekkers van de Brigade: “Sittard-Geleen is als je naar het versteningsplan kijkt een gemeente met behoorlijk weinig groen. Dat komt natuurlijk voor een deel door de industrie. We zijn op zoek gegaan naar een manier om de hoeveelheid groen op een eenvoudige, laagdrempelige manier te vergroten. Zo is de Groene Gevel Brigade ontstaan.” Groen in je omgeving draagt bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit, het zorgt voor minder stress en de biodiversiteit wordt er ook beter van. “Dat is niet alles. Het ziet er ook nog eens leuk uit en het verbindt mensen met elkaar. Toen we de eerste tuintjes aan het aanleggen waren, kwamen mensen uit de buurt naar buiten om te vragen wat we aan het doen waren. Je merkte dat ze er spontaan vrolijk van werden.”

Het pakket aan bloemen en planten is zo samengesteld dat er altijd wel iets bijzit dat in bloei staat. Zo kun je alle seizoenen genieten van het groen op straat.  “Klopt. En er is ook gedacht aan de ligging. Schaduw, halfschaduw of zon. We hebben nu vijf tuinen fysiek aangelegd en willen er honderd proberen te halen. Dat is ons streven. Daarvoor moet het project breder gedragen gaan worden. Het balletje moet als het ware gaan rollen. Om het te stimuleren betalen wij van GroenLinks de helft van de onkosten. Door zelf vijftien euro in te leggen heb je je voortuintje klaar.”

Het idee is niet nieuw Brigade-lid Jos Janssen had het gezien in Antwerpen waar het grootschalig is aangepakt en Gitane zag in Rotterdam hoe zoiets ook in Nederland vorm kan krijgen. “We willen dingen doen in onze gemeente. Daadwerkelijk iets van de grond krijgen en oppakken. De Groene Gevel Brigade is niet zo groot dat we al die honderd tuintjes zelf kunnen aanleggen, we hopen dat meer groenliefhebbers zich bij ons aansluiten. We willen het natuurlijk wel blijven coördineren”, vertelt Gitane.

Met iets kleins, zoals het weghalen van een paar tegels, wordt hier een best groot effect bereikt. De Nachtegaalstraat in stadsdeel Geleen had de primeur. “Daar zag je direct al dat de mensen het een leuk project vinden. Conservatieve ideeën verdwenen als sneeuw voor de zon. Het is dan ook hartstikke belangrijk om meer zorg en verantwoording te krijgen voor je buurt. We hopen dat door mooie tuintjes aan te leggen, er bijvoorbeeld ook meer aandacht ontstaat voor zwerfvuil in je wijk; in je omgeving. We moeten het durven om ons de openbare ruimte eigen te maken.”

De conclusie mag wel zijn dat ieder mens baat heeft bij groen in zijn omgeving. “Er zullen altijd wel uitzonderingen zijn, maar als je bijvoorbeeld kijkt naar de Netflix-documentaire Kiss the Ground, dan sta je versteld wat de hoeveelheid CO2 is die planten in hun wortels e.d. opslaan. En wat dit doet voor de luchtkwaliteit. Het hoeven niet alleen grote bomen te zijn, ook juist de kleine plekjes zijn belangrijk. Je straat ziet er mooier uit, de huizen worden meer waard en de mensen worden gelukkiger! Wat wil je nog meer?”, besluit Gitane.

Op www.groenegevelbrigade.nl staat nog veel meer informatie. Hier kun je je ook aanmelden om mee te doen en mee te helpen.

De Brigade in actie. Foto Lucas Janssen