Patrick Brouwers is fractievoorzitter van het CDA Sittard-Geleen. Geboren in Obbicht, wonend in Sittard en werkend als geschiedenisleraar op het Graaf Huyn College in Geleen heeft hij een band met alle delen van de stad. Of zoals hij zelf zegt: ‘Ik sta voor de toekomst van 1 gemeente’.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 behaalde Patrick voldoende voorkeurstemmen om op eigen kracht zijn plek in de raad ‘veilig’ te stellen. Hij zat vol met mooie politieke ideeën waarvan er een flink aantal na vier jaar werkelijkheid zijn geworden, zoals de ontmoetingsplek in zijn geboortedorp. “Klopt. Dat was in 2018 een verkiezingsbelofte van mij aan de mensen van Obbicht. Het is belangrijk voor de gemeenschap, omdat de inwoners en verenigingen van Obbicht zo een extra plek hebben om elkaar te ontmoeten. Er was buiten de Harmoniezaal namelijk niks meer in het dorp. Daarnaast is het vernieuwen van het wegdek op de dijk in Grevenbicht, langs de Maas, iets dat de afgelopen tijd gerealiseerd is.” 

Jeugdlintje en graffiti

Patrick is betrokken bij wat er speelt in de gemeenschap, niet alleen op het dorp maakt hij zich hard voor leefbaarheid, maar ook in de stad heeft hij met kleinere en grotere initiatieven gewerkt aan een samenleving voor iedereen. Zo is hij de initiatiefnemer van het Jeugdlintje dat afgelopen maand voor het eerst werd uitgereikt aan Tygo Alders en heeft hij ook het monument voor de overleden straatmuzikant Remco van de Vorst aangejaagd. “Ja. Dat zijn mooie voorbeelden. Ook het verwezenlijken van de nieuwe locatie van de ZaterdagMiddagClub en het laten verwijderen van alle graffiti op de historische stadswal in Sittard passen voor mij in dit rijtje. Net als het zichtbaar maken van het mijnverleden in Geleen, een project dat onze aandacht verdient.”

Wim Clerx

De kneepjes van het vak werden Patrick de afgelopen jaren onder andere bijgebracht door nestor Wim Clerx, die zelf overigens niet meer terug te vinden is op de CDA-lijst. “Ik heb veel geleerd van Wim, dat zeker. We hebben de afgelopen jaren veelvuldig samengewerkt en ik hoop dat ik het ‘stokje’ van hem kan overnemen als het gaat om betrokkenheid en inzet. We hebben vragen gesteld over de rolstoeltoegankelijkheid rondom het Hof van Serviam, de blikvangers laten plaatsen bij het Fortuna-stadion en nog veel meer. Maar het belangrijkste is misschien wel dat ik altijd iemand had om op terug te vallen en waar ik terecht kon met mijn vragen.”

Toekomst

Voor de komende vier jaar ligt er voldoende werk op de tafel van het college en de raad. Of het nu gaat om het woningtekort en betaalbare woningen of de hoogte van de OZB en de leefbaarheid in de buurten. Overal is wel wat over te vertellen. “Ik wil me blijven inzetten voor jong en oud. Ervoor zorgen dat mensen niet in een isolement raken, eenzaam zijn, maar elkaar blijven ontmoeten. Je ziet nu dat door corona, veel ouderen en jongeren, het lastig hebben en eenzaam zijn. Wij als gemeente moeten daar voorzieningen voor creëren en waakzaam blijven. Op het Graaf Huyn College ben ik coördinator leerlingenzorg en krijg ik te maken met situaties zoals depressies en heftige thuissituaties onder jongeren. Vanuit mijn rol als raadslid probeer ik hen via bijvoorbeeld de Samen voor alle kinderen regeling te ondersteunen. Wanneer leerlingen van ouders met een kleine beurs een laptop nodig hebben voor onderwijs of een fiets om naar school te fietsen, zet ik me hiervoor in. Laten we er dan als gemeente ook alles aan doen om er voor hen op welke manier dan ook te zijn. Iedereen zou de hulp moeten krijgen die hij of zij nodig heeft in Sittard-Geleen. Daar sta ik voor!”

Na veertig jaar draagt Wim het ‘stokje’ vol vertrouwen over aan Patrick.
Foto Bo Koster