Toerisme in Sittard-Geleen zit in de lift. Er komen steeds meer bezoekers en recreanten naar deze regio. Toerisme kan een belangrijke economische motor zijn. Daarom hebben de samenwerkende gemeenten in Zuid-Limburg eerder dit jaar en Visie op toerisme opgesteld.  Sittard-Geleen heeft in het vervolg daarop een lokaal Actieplan Vrijetijdseconomie gemaakt waarin de toeristische ontwikkeling in de gemeente wordt beschreven.

Wandelen en fietsen nemen daar een belangrijke plek in. Wandel- en fietsroutes zijn en worden verbeterd. ,,Niet alleen de toerist die van ver komt, profiteert daarvan,” zegt wethouder Pieter Meekels. ,,Ook en vooral de eigen inwoners en die uit de regio maken van deze routes gebruik. En doordat we veel routes nu via de centra laten lopen, komen daar ook vanzelf meer mensen.” Een grote wens van de wethouder is trouwens om een goede  fietsroute te kunnen ontwikkelen die de vele bezienswaardigheden van de gemeente aandoet, bijvoorbeeld de Westzipfel, de centra van Sittard, Geleen en Born en Rivierpark Maasvallei.

Die eigen inwoners van Sittard-Geleen kunnen ook profiteren van het Visit Expierence Center, dat over een jaar zijn deuren zal openen. In dit nieuwe VVV-kantoor krijgen bezoekers, naast de traditionele informatie, ook met moderne middelen zoals Virtual Reality-brillen de kans om Sittard-Geleen en zijn omgeving te leren kennen. ,,Op deze manier kunnen we ook jongeren bereiken en enthousiast maken voor een bezoek aan gebouwen of gebieden,” aldus Meekels. ,,Vooral ook omdat er per attractie met verschillende verhaallijnen wordt gewerkt. Kijk maar naar Fort Sanderbout in Sittard, waar bescherming van de stad, de joodse begraafplaats en het wijngoed samenkomen.” 

Ook voor de komende jaren staan er enkele grotere projecten op stapel. Voorbeelden zijn  de aanleg (door een investeerder) van een Nederlands-Duits vakantiepark bij de Schwienswei en het aanleggen van een wandelpad naast het druk bereden fietspad tussen Grevenbicht en Obbicht. ,,Belangrijk is om te constateren dat heel veel mensen profiteren van het toerisme,” zegt de wethouder. De toeristen, de eigen inwoners die beter kunnen recreëren en de mensen in de stad die hun brood verdienen dankzij het toerisme.” 

Wethouder Pieter Meekels op het doorgaans druk gebruikte fietspad tussen Grevenbicht en Obbicht, met de Maas op de achtergrond. Foto Gemeente Sittard-Geleen/Ermindo Armino

Wethouder Pieter Meekels op het doorgaans druk gebruikte fietspad tussen Grevenbicht en Obbicht, met de Maas op de achtergrond. Foto Gemeente Sittard-Geleen/Ermindo Armino