Wat kunnen jongeren zelf organiseren om contact met elkaar te houden en elkaar te blijven ontmoeten als coronaregels allerlei beperkingen opleggen? Sittard-Geleen vraagt jongeren om met ideeën te komen. De veertig beste krijgen een bijdrage van duizend euro om ze te verwezenlijken. 

“Ik roep jongeren in onze gemeente echt op om een goed plan te maken en dat op te sturen”, benadrukt jongerenwethouder Kim Schmitz. “Er is het afgelopen jaar veel gevraagd van jongeren, terwijl het op jonge leeftijd zo belangrijk is om leeftijdsgenoten te ontmoeten en samen leuke dingen te doen, de wereld te verkennen en verliefd te worden. Daar is het nu de hoogste tijd voor. Wij maken dat graag mogelijk.” Daarom start de gemeente nu een campagne om zoveel mogelijk jongeren in de gemeente te bereiken. “En aan te sporen om met ideeën te komen. Hoe kun je samenkomen en toch rekening houden met de regels? Waar is behoefte aan? Drive-in feestjes? Workshops? Een gametoernooi of een ouderwetse zeskamp? Ik kijk er nu al naar uit wat dit jaar nog allemaal te doen is in Sittard-Geleen.” De beste veertig ideeën worden mogelijk gemaakt. De gemeente stelt daarvoor 40.000 euro beschikbaar, duizend euro per idee. “Dat betekent niet dat een idee maximaal duizend euro mag kosten. Als meer sponsoren worden gevonden, kan dit ook een bijdrage zijn in de kosten.” 

Ideeën kunnen worden gestuurd naar het e-mailadres jongeren@sittard-geleen.nl Natuurlijk zijn er een aantal spelregels. “Bijvoorbeeld dat de activiteit dóór, vóór en met leeftijdsgenoten tussen 12 en 27 jaar wordt georganiseerd, waarbij iedereen meetelt en kan meedoen. En dat de coronaproof-activiteit in Sittard-Geleen plaatsvindt.” De overige voorwaarden staan op de website sittard-geleen.nl/jeugd. 

Ideeën kunnen worden ingestuurd tot 1 december. De veertig beste worden dit jaar uitgevoerd. De gemeente beoordeelt de inzendingen maandelijks en doet dat samen met een jury die bestaat uit leden van jongerengroep De Breakfastclub, jongerenadviesraad Veer zeen Jongk! en Sanne Janssen van Huts Spot, de creatieve jongerenontmoetingsplek in hartje Geleen. 

Foto Gemeente Sittard-Geleen | Ermindo Armino