Ivo Geurts woont op Lindenheuvel en is al bijna 10 jaar voorzitter van Jong Nederland Lindenheuvel. Deze grote jeugdclub voor jongens vanaf het vierde tot het zeventiende levensjaar bestaat al sinds 1944 en is niet meer weg te denken uit deze wijk in Geleen.

Je loopt al een behoorlijke tijd mee bij deze vereniging. Wat heb je allemaal gedaan en waarom is dat allemaal zo leuk?

Als kleine jongen van bijna 4 jaar startte ik bij de minioren. Ik doorliep alle leeftijdscategorieën en werd tijdens mijn seniorjaren, tevens hulpleider bij de minioren. Ik leerde voor een groep staan en begeleidde onze jongste kids bij spelletjes als jagerbal, overlopertje en nog veel meer. Ook was ik betrokken bij het organiseren van activiteiten op lokaal, regionaal en provinciaal niveau. 

Met de tijd groeide ik van een enthousiaste hulpleider naar groepsleider en werd ik gekozen als bestuurslid. Ik zette mij naast mijn rol als groepsleider van de inmiddels maxioren, ook in voor de district Glana, waar Lindenheuvel deel van uitmaakt. 

Het toveren van een lach op het gezicht van een kind is goud waard. Het wekelijks groepsgebeuren met de kids zorgt bij mij voor ontzettend veel energie. Ik groeide uiteindelijk ook met mijn jongens mee van junior naar senior. Hier zag ik pubers zich ontwikkelen tot jonge volwassenen. En inmiddels zijn sommige jongens ook weer toegetreden tot ons leiderskorps. Daar ben ik ontzettend trots op!

Op bestuurlijk vlak werd ik gekozen tot voorzitter. Een (jongens)droom die uitkwam. Samen met mijn huidige bestuur proberen we een koers te varen om voor al onze leden een onvergetelijke tijd te creëren bij Jong Nederland Lindenheuvel. 

Deze club biedt een zeer gevarieerd aanbod sport en spel, creativiteit en buitenleven aan. Kun je uitleggen waarom dit zo belangrijk is? Is het nu nog belangrijker dan vroeger?

In de activiteiten staan drie spelpijlers centraal. In de eerste plaats Sport en Spel: leren winnen en verliezen, samenwerken, samenspelen, anderen een kans geven, beweging etc. Er hoeft niet kost wat kost een kampioen uitgeroepen te worden. ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ is het motto.
Creativiteit is knutselen, schilderen, kleien, dansen, toneelspelen en fantaseren. Op deze manier kun je een heleboel leuke dingen doen, zonder dat je een kunstenaar hoeft te zijn.
Bij buitenleven is het buiten bezig zijn en de wereld om ons heen ontdekken en verkennen het belangrijkste. Met die wereld bedoelen we dan wat erbuiten is: de straat, bomen, struiken, huizen, dieren, bos, wegen enzovoorts. Bij ons doen we dat door speurtochten te lopen, te sjorren, het bos ingaan, knoeien met water, kamperen en nog veel meer.

Spelen is voor de jeugd van het grootste belang. Zeker in een tijd dat de onveilige omgeving, maar ook de digitale media, de kinderen steeds meer tijd binnenshuis laat doorbrengen. 

Al spelend in een veilige omgeving heeft een kind bij ons de mogelijkheid zich fysiek en mentaal te ontwikkelen tot een evenwichtig mens. Want kinderen houden van spelen, van spanning en van opdrachten uitvoeren, bij voorkeur buiten.

Hoeveel leden hebben jullie in de verschillende leeftijdscategorieën? Hoe vaak komen de groepen bij elkaar? Wordt er toegewerkt naar een jaarlijks doel of een hoogtepunt?

De kinderen zijn ingedeeld in leeftijdscategorieën, te weten:

Minioren – groep 1 en 2 van het basisonderwijs

Maxioren – groep 3, 4 en 5 van het basisonderwijs
Junioren – groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs
Senioren – klas 1 t/m 4 van het voortgezet onderwijs
16-plussers – 16 jaar en ouder

We hebben momenteel in totaal ruim 60 jeugdleden en 35 kaderleden.

Ons jaarlijkse hoogtepunt is ons zomerkamp in Zutendaal, België.

Jullie hebben een eigen Facebook-pagina met bijna 700 volgers. Is dit een belangrijk medium voor jullie? Doen jullie nog meer op digitaal gebied?

Via onze Facebook-pagina houden we onder andere contact met al onze volgers. Hierop plaatsen we bijvoorbeeld informatie over activiteiten, actuele foto’s of gewoon een leuk berichtje. 

De afgelopen periode heeft ons genoodzaakt om in te spelen op digitaal gebied. Zo heeft een groep (18+ leden) wekelijks videocontact en spelen samen online spelletjes. Denk ook aan een online pub quiz, knutselopdrachten delen via een padlet (digitaal platform) en voor de kaderleden een online escaperoom. 

Lindenheuvel is bekend als een multiculti-wijk. Zie je dat ook terug in jullie vereniging?

Bij Jong Nederland Lindenheuvel zijn alle jongens van vier tot zeventien jaar welkom voor de groepsavonden. Naast groepsavonden organiseren we ook activiteiten voor alle inwoners van de wijk. Zo hebben we elk jaar rond Sint-Maarten een lampionnentocht met vreugdevuur en vieren we jaarlijks de zondag voor de vastelaovend kindercarnaval. 

In 2019 hebben jullie het 75-jarig bestaansfeest gevierd. Hoe was dat? Mooie herinneringen?

Dat was een geweldige ervaring. Een heel weekend lang in het teken van ons 75-jarig jubileum. We begonnen de vrijdagavond met een receptie en aansluitend een feestavond. De volgende ochtend, op zaterdag, weer fris en fruitig een spellen dag aangeboden voor alle kinderen van de wijk, waarin we onze drie spelpijlers hadden verwerkt. In de avond hadden we een feestavond met muziek van de Millenniumband en een special act van Big Benny. 

Om vervolgens de zondagochtend met onze leden gezamenlijk te ontbijten. Vervolgens gingen de kinderen aan de slag met circus TaDa om een echte goochelshow voor te bereiden die later aan de ouders gepresenteerd werd. Kortom: zeer geslaagd!

Krijgen jullie gemakkelijk nieuwe vrijwilligers? Hoe pakken jullie dat aan?

Veel van onze eigen jeugdleden vervullen later een rol van kaderlid. Dit kan zijn als (hulp) leider voor een groep, maar ook voor andere taken binnen de vereniging. Bijvoorbeeld allerlei hand en span diensten: klussenploeg, keukenstaf, hulp bij activiteiten, e.d.

Het hele land staat in het teken van corona? Hoe gaan jullie hiermee om?

Allereerst staat de gezondheid van alle leden voorop! 

We krijgen van JongNL Limburg adviezen. Deze vormen we met het dagelijks bestuur, naar richtlijnen vanuit de gemeente, in een plan en communiceren we naar onze leden. 

 

Jullie hebben volgens mij een heel mooi verenigingsgebouw nabij het Sportpark Lindenheuvel. Is dat exclusief voor jullie? Zijn er nog wensen op accommodatiegebied?

We delen ons Jeugdcentrum Rozenbos met twee scouting verenigingen: scouting Don Bosco en scouting Christiaan de Wet. De accommodatie wordt beheerd door de Beheerstichting, bestaande uit afgevaardigden van de drie verenigingen.  Je kunt de accommodatie huren en gebruik maken van al haar faciliteiten met onder andere een uitgebreide keuken, ruime (speel)zaal, diverse vergader/ creatieve ruimten, een buitenterrein met watervoorzieningen en een robuuste vuurkuil. 

Scoutingclubs lijken erg veel op jullie vereniging; zijn er grote verschillen? Waar kunnen de meisjes terecht als ze een vergelijkbaar aanbod op prijs stellen?

In het aanbod kunnen verenigingen op elkaar lijken, maar dat is plaatsgebonden. Ik ken scoutingverenigingen die erg op ons lijken, maar er zijn er ook die erg verschillen. Met Jong Nederland verenigingen is dat idem dito. 

Meisjes kunnen terecht bij een van onze accommodatiegenoten: scouting Don Bosco of scouting Christiaan de Wet.

Een groter verschil zit ‘m volgens mij in de organisatiestructuur. Waar scouting aangestuurd wordt door een landelijk orgaan, opereren Jong Nederland verenigingen zelfstandig op lokaal niveau met ondersteuning van een provinciaal bureau. Dit zorgt voor een eigentijdse jeugdbeweging passend bij de omgeving. 

Wil je nog gebruik maken van een slotwoord?

Jong Nederland Lindenheuvel is een trotste vereniging oppe Lèntjheuvel. Trots op haar jeugdleden, kaderleden, vrijwilligers, steunende sponsoren en bevriende verenigingen. 

Ben jij een energieke, creatieve, gezellige jongen tussen de 4 – 17 jaar. Kom dan gerust eens kijken bij een van onze groepsavonden.

Minioren – groep 1 en 2 van het basisonderwijs op maandag van 18.00 – 19.30 uur.

Maxioren – groep 3, 4 en 5 van het basisonderwijs op donderdag 18.30 – 20.00 uur.
Junioren – groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs op dinsdag 18.30 – 20.00 uur.
Senioren – klas 1 t/m 4 van het voortgezet onderwijs op donderdag 18.30 – 20.00 uur.
16-plussers – 16 jaar en ouder op woensdag 19.00 – 20.30 uur.

We zijn te vinden in ons Jeugdcentrum Rozenbos, Rozenlaan 75, Lindenheuvel-Geleen.

Tekst Bert Wassenberg