Jan Dols is 69 jaar en woont in Geleen. Hij is voorzitter van de stichting Actie voor Hoop. Actie voor Hoop zamelt geld in ten behoeve van het genezen en het onderzoeken van kanker. De totale opbrengst wordt verdeeld onder verschillende regionale projecten verwant aan kanker.

Door Bert Wassenberg

Vertel eens in het kort iets over de Actie voor Hoop? 

Samenloop voor Hoop was een 24 uurs wandelevenement en is de voorloper van Actie voor Hoop. Toen KWF de stekker uit alle Samenloop voor Hoop evenementen trok zijn wij met een aantal mensen (5) verdergegaan en een eigen stichting begonnen genaamd Actie voor Hoop.  Ja, hoe kom je aan deze naam…………? We willen allerlei soorten acties organiseren en deze specifieke actie kun je dan benoemen door het onderwerp voor de tekst Actie voor Hoop te zetten (bijvoorbeeld: wafel Actie voor Hoop, paaseieren Actie voor Hoop).

Hoe ben je betrokken geraakt bij deze organisatie en hoe bijzonder is het om voorzitter hiervan te zijn?

Ik ben jarenlang collectant geweest voor KWF en tegelijkertijd wijkhoofd. Ik zag dat de huis aan huis collectes steeds minder opbrachten en ben toen in gesprek gegaan met KWF (eind 2018) in verband met het organiseren van een Samenloop voor Hoop in Geleen. Alles was klaar om te starten in 2020 en toen kwam corona, dus heeft deze Samenloop niet plaats kunnen vinden. In 2021 heeft KWF de stekker eruit gehaald en zijn we zelf (zonder KWF) verder gegaan. Er zijn contacten gelegd met Kankeronderzoekfonds Limburg.

Ja, het is heel bijzonder om voorzitter te zijn van deze stichting. Een stichting die in zijn geheel uit vrijwilligers bestaat en waarbij we allen een doel hebben: Geld binnenhalen voor het onderzoek naar kanker. Als je ziet hoe gedreven al deze vrijwilligers zijn, dan ben je heel graag voorzitter van deze Stichting. 

Hoe staat het met de naamsbekendheid en het imago van jullie stichting?

We zijn nu een jaar bezig en de naamsbekendheid komt langzaam op gang.

Iedereen die je spreekt over onze stichting is positief verrast. Alleen moet deze naam nog door de hele gemeente gedragen worden. Vele denken dat het een Geleense vereniging (stichting) is . Maar dat is absoluut niet zo! We zijn er voor de hele gemeente. Daarom wil ik hierbij ook een beroep doen op alle mensen die iets willen betekenen voor anderen (via een bestuursfunctie of anderszins) om zich bij mij melden en ik ga dan graag in gesprek, hoe we hier een invulling aan kunnen geven.

Welke activiteiten organiseren jullie en welke vallen het meeste op?

In ons geval kun je het zo gek niet bedenken om een actie op te zetten als het maar geld oplevert. Dankzij een plaatselijke bakker hebben we bijv. Nonnevotten verkocht,

Ik heb zelf rond de kerst wafels gebakken in het Hoop Huis en daar verkocht. Een vrijwilliger heeft op een Zaterdag met zijn orgeltje bij het Hoop Huis gestaan en geld ingezameld.

Bloemstukken worden gemaakt en aangeleverd om in het Hoop huis te verkopen.

Mensen zijn erg betrokken en vragen of ze spullen kunnen brengen voor verkoop en deze opbrengst dan schenken aan onze stichting.  Als je ziet hoe creatief veel mensen zijn, raakt dat een gevoelige snaar. Ook vanuit het Toon Hermanshuis krijgen we regelmatig zelfgemaakte spullen aangereikt.

Dit jaar staat op 5 juni een bijzondere actie op het programma. Kun je er wat meer over vertellen?

Op 5 Juni willen we het eerste jaar van de stichting afsluiten met een Hoop Loop in het Centrum van Geleen.  Dit is een 14 uurs wandelevenement waar mensen zich inschrijven als team (verenigingen, families, vrienden). Maar ook individueel opgeven is mogelijk. De opzet is dat altijd minimaal één lid van een team op de baan aanwezig is. (rondje centrum is 850 meter).  Op deze dag willen we gezamenlijk het leven vieren en diverse artiesten zullen het evenement belangeloos opluisteren.  In de avonduren zal er een kaarsenceremonie zijn, waarbij we overledenen gedenken. 1000 kaarsen zullen dan branden  (in een zak) en langs de route gezet worden.  De kaarsenzakken zijn door mensen gekocht (€5,-) en persoonlijk gemaakt.  Kaarsenzakken zijn op het evenement zelf ook nog te koop. Ik heb deze kaarsenceremonie in Landgraaf  zelf al een keer meegemaakt een heel mooi moment welk je nooit zult vergeten. Écht een kippenvelmoment. Een bijzondere artiest zal deze ceremonie opluisteren. Tevens zullen er mensen bij zijn die tegen kanker vechten en die we als eregasten behandelen. Voor hen willen we het zeker ook een onvergetelijke dag maken.

Na de kaarsenceremonie zullen we afsluiten met het chequemoment. Hier wordt dan het bedrag bekend gemaakt dat we het afgelopen jaar bij elkaar hebben gebracht. (incl. het geld dat nog op de dag zelf is opgehaald). Zodat we richting 2023 weer opnieuw kunnen starten met diverse acties. Wie weet kunnen we hier een jaarlijks evenement van maken .

Zoeken jullie samenwerking met andere organisaties? 

Op dit moment nog niet echt.  We hebben in onze statuten staan dat we geld inzamelen voor kanker gerelateerde doelen in de omgeving. In principe willen we hieraan vasthouden. Afgelopen Pasen hebben we een uitzondering gemaakt door 3200 paaseieren te verkopen, waarbij de opbrengst (zijnde € 500,-) wordt besteed aan de vluchtelingen uit Oekraïne die in onze gemeente worden opgevangen.

Hoe bijzonder is Actie voor Hoop? Zijn er vergelijkbare initiatieven?

Ik denk heel bijzonder. We zijn een onafhankelijke stichting, die helemaal draait op vrijwilligers. Er blijft niets aan de strijkstok hangen behalve enkele vaste kosten (zoals verzekeringen en energiekosten van het Hoop Huis) en alles komt ten goede aan het doel waar we voor staan, namelijk kankeronderzoek in de regio.  En uiteraard ook kanker gerelateerde doelen. Er zullen zeker nog vergelijkbare initiatieven zijn maar ik weet niet of deze een eigen stichting hebben.  We roepen dan ook mensen, verenigingen etc. op indien ze iets willen doen t.b.v. onderzoek naar kanker. Meld je bij ons en we kunnen samen aan de slag.

Op jullie website is een royale plek ingeruimd voor allerlei teams. Wil je uitleggen hoe dat werkt en levert het ook wat op?

Dat zijn teams die zich aangemeld hebben om op 5 Juni mee te wandelen tijdens de Hoop Loop. Zij hebben al diverse acties gestart en dat bedrag wordt dan op onze rekening gestort en bij het betreffende team vermeld. Iedereen kan op onze website zien hoeveel een team al bij elkaar heeft gehaald. Het totale bedrag (incl. sponsoren) komt dan op de cheque te staan.  Het levert zeker wat op, laat je maar verrassen op 5 juni!

Jullie hebben ook een Hoop Huis. Waar is dat en wat kun je daar verwachten?

Dit is een leegstaand winkelpand. Dit is het zogenaamde thuishonk van de stichting. Hier houden we onze vergaderingen. En enkele dames (onmisbaar voor de stichting) verkopen hier eigengemaakte spullen op zaterdag. Op zaterdag is dit ook een plek waar mensen binnenlopen, eens rondsnuffelen en hun verhaal kwijt kunnen bij een kop koffie.

Een uniek concept, dat dankzij de eigenaar van het pand mogelijk is gemaakt. Voor velen is dit Hoop Huis al een begrip in Geleen. We zijn gevestigd aan de Salmstraat op nummer 35.

Nu is dit Hoop Huis alleen nog op Zaterdag open. Indien zich meer vrijwilligers melden, gaan we zeker vaker open. Een heel bijzondere winkel: écht de moeite waard om eens binnen te lopen. En nogmaals de koffie staat er klaar. 

Je bent lang raadslid geweest in Sittard-Geleen; helpt dat in deze functie?

Dat is moeilijk aan te geven. Ik ben altijd een verenigingsman geweest en heb mij door mijn raadslidmaatschap gedurende 12 jaar ook kunnen inzetten voor de samenleving. Ik heb in deze periode veel geleerd en ik hoop dat ik dit als voorzitter van de stichting kan gebruiken. Daarbij heb ik veel mensen ontmoet, die je nu kunt aanspreken of ze een invulling kunnen/willen geven aan onze stichting.

Is er een vraag niet gesteld, die je graag had willen beantwoorden, dan is nu de kans om daar een draai aan te geven!

Ik wil nog graag even terugkomen op 5 juni. Ik heb persoonlijk heel veel verenigingen aangeschreven om zich in te schrijven voor de Hoop Loop. Een voorbeeld: na carnaval zijn alle carnavalsverenigingen (Sittard, Geleen, Born) aangeschreven om zich aan te melden. Het is nog niet te laat ………… kom op meld je aan. Ook heb ik bij mijn afscheidswoordje als raadslid onze burgemeester, wethouders en nieuwe gemeenteraad uitgenodigd om zich als 1 team aan te melden voor het evenement: ik hoop dan ook echt dat ze er die dag staan als 1 team. Laten we er een fantastisch evenement van maken met een lach en een traan.

SITTARD-GELEEN STAAT OP TEGEN KANKER………… DOEN JULLIE MEE ?????