Jan Wetzeler is 76 jaar, woont in Sittard en is sinds 2014 lid van de Oratoriumvereniging Sittard-Geleen en vanaf 2016 voorzitter. Het koor dat in 1945 als gemengd koor is gestart heeft als huidig motto “Zing met ons mee!”. 

Tekst Bert Wassenberg

Hoe lang ben je al betrokken bij het koor. In welke rollen/functies en waarom is dat zo leuk? 

Sinds 2014 als organisator achter de schermen bij uitvoeringen. Mijn huidige functie als voorzitter bestaat grotendeels uit het coördineren vanaf start projecten tot uitvoeringen. Evaluatie en controle en het aansturen van de diverse werkgroepen binnen onze organisatie.

De geschiedenis van het koor begint in 1945. Kun je in het kort een paar belangrijke momenten in de historie van de vereniging belichten? 

Kort enkele hoogtepunten van de afgelopen 5 jaar. De rest kan via onze website worden gevolgd.

‘Culturele echo’s uit 775 Sittard’ november 2018. 

In het kader van 775 jaar Sittard verzorgden wij een middagconcert in het Multi Functioneel Centrum Sanderbout. Het werd een bijzondere middag met koorzang, gedichten, muziek en mooie verhalen over de muziekgeschiedenis van Sittard.

Geheime tuinen Festival Sittard, juni 2018

In het kader van het ‘Geheime tuinen Festival Sittard’ verzorgden wij op 17 juni 2018 twee concerten in de Sint Michielskerk. In de maand september 2019 verzorgden wij samen met het Kerkraads Symfonie orkest én jongerenkoor Tutta Musica twee keer een gevarieerd concert in het kader van 75 jaar bevrijding Limburg.

Hendrikx meets Hendriks and Hendriks’ maart 2020

In een Passieconcert ter gelegenheid van 50 jaar barokorgel in de kerk van Vrangendael.

In 2020 bestonden wij 75 jaar! 

Om dit feestelijk te vieren gaven wij uiteindelijk na 2 jaar Corona op 9 oktober 2022 samen met Toonkunstkoor Maastricht, orkest Camerata Eurasia uit Maastricht en 5 solisten een uniek concert. 80 zangers, 5 solisten en een orkest van 26 musici. Het werd een groot succes met een enthousiast publiek dat, na afloop van de concerten alle muzikanten en dirigenten overlaadde met complimenten.

Op zondagmiddag, 15 januari 2023, verzorgden wij ons meest recente concert in het sfeervolle Salviuskerkje te Limbricht.

Jullie zoeken versterking? Hoe kunnen geïnteresseerden zich melden?

Geïnteresseerden die mee willen zingen kunnen zich via onze website aanmelden, of gewoon eens komen kijken en luisteren bij de koorrepetities op dinsdagavond. Bij speciale projecten verwelkomen we graag projectzangers.

Hoe gaat het met de werving van bestuursleden? Genoeg animo?

Ons bestuur bestaat uit 8 personen, maar we zijn op zoek naar een nieuwe voorzitter omdat ik zelf dit jaar stop na 8 jaar. Zoals bij alle verenigingen blijkt steeds weer dat het moeilijk is goede kandidaten te vinden. Mijn oproep staat, meld je als je ons bestuurlijk wilt helpen.

Jullie hebben ook een Facebookpagina met iets meer dan 100 volgers. Is dat een belangrijk medium voor jullie? Welke andere mogelijkheden gebruiken jullie om publiciteit te maken?

De moderne communicatiemiddelen zijn belangrijk, maar vooral ook pers en persoonlijke benadering. Wij hebben een vaste kern waar we heel blij mee zijn die onze berichten delen en weer doorzetten naar hun vaste relaties.

Het koor staat al sinds 1991 onder leiding van Alice Hendriks en Guido Janssen is sinds 2008 vaste begeleider en repetitor. Hoe belangrijk zijn zij voor het koor?

Alice Hendriks heeft met ondersteuning van onze repetitor Guido Janssen het koor grote en nieuwe werken uitgevoerd van onder anderen nog in leven zijnde componisten. Ze zorgen steeds voor verrassende uitvoeringen. Ze blijven de drijvende krachten achter het steeds weer aandragen van projecten en uitvoeringen.

Wanneer zijn jullie leden uit het goede hout gesneden? M.a.w. wat moeten ze meebrengen aan kwaliteiten en eigenschappen?

In elk geval plezier in het zingen van Oratoria muziek. Daarbij is gezelligheid van belang.

Waaruit bestaat jullie repertoire? Zijn er vaste onderdelen of wordt ieder jaar een nieuw repertoire opgetuigd? Wie maakt die keuze?

Oratoria muziek uit het verleden en het heden. Maar ook muziek een religieuze inslag.

De muziekcommissie, dirigenten en bestuur maken samen de keuze voor de muziek en de uitvoeringen.

In de regio en daarbuiten zijn meerdere Oratoriumkoren of -verenigingen. Is uit te leggen waarin jullie afwijken van niet-oratorium koren?

We werken juist graag samen met andere koren en gastzangers. Samenwerking is de oplossing bij het ouder worden van onze leden. Zelfs jongeren voelen steeds meer aan dat het muzikale erfgoed belangrijk is voor ieders persoonlijke ontwikkeling. Een oratorium is een compositie voor koor en solisten met instrumentale begeleiding. De zangers vertellen een (vaak geestelijk) verhaal zonder dat er wordt geacteerd.

Is er nog een vraag die niet gesteld is, maar die je wel graag aan de orde had gehad? Dan is hier de gelegenheid om nog wat informatie kwijt te kunnen!

Zangers zijn van harte welkom en krijgen begeleiding van onze dirigenten.

De repetitieavond is op dinsdag van 20.00 uur tot 22.00 uur in de SOOS Kennedysingel 16, Sittard (voormalig politiebureau) en binnenkort aan de Odasingel 90 te Sittard. Loop binnen en ervaar de sfeer van ons koor.

Meer info op onze website: www.oratoriumverenigingsittard.nl