Door Ray Simoen

Limburg is gek op feesten en fuiven. Elke gelegenheid wordt aangegrepen om een vat aan te slaan, flessen open te trekken en de trööt aan de mond van de fuifnummers te zetten. Het wemelt van de lustra, jubilea en reünies, waarop na ronkende speeches en veren in de kont van de feestvarkens lol en sjpas het hoogste woorden hebben en de lepel nooit uit de brijpot gaat.

Keurmerk

Vijf jaar moet je wachten voordat je een lustrum kunt houden met bestuurlijke hoge hoeden, die in ruil voor felicitaties meteen de hand op houden voor gratis drankbonnen. Daar had het trio vrienden, Luuk Wolfs, Wouter Grootjans en Fré Hermans geen trek in. Ze hadden wel zin in een mooi feest, want hun brouwerij Aspro Brews bestaat dit jaar één jaar. Meer een verjaardag dan een jubileum, zoals voorman Luuk Wolfs erkent, maar ach, dat maakt ook niets uit. Voor een goed feest moet je niet altijd een stempel van goed gedrag of keurmerk van de Consumentenbond in bezit hebben voordat de tap opengezet mag worden. Het trio vrienden dat vorig jaar zijn eerste bieren brouwde, wilde zijn eerste verjaardag groots vieren. Hun eerste brouwsels werden goed gepruimd, niet enkel door vrienden en bekenden, ook door anderen. ,,We zijn al door enkele bedrijven benaderd om bieren voor hen te brouwen,” aldus een van trotst glimmende Luuk Wolfs. 

Mooi verjaardagscadeau kregen Luk en zijn twee brouwmaten van de eigenaar van de Plus supermarkt in Sittard. ,, Hij wilde vier nieuwe bieren in zijn assortiment hebben.” De brouwers kregen alle vrijheid om de smaken van het kwartet nieuwe bieren te bepalen. ,,Het enige dat van ons werd gevraagd, was dat de bieren goed drinkbaar en verkoopbaar moesten zijn.” Dat zijn de opdrachten, waar iedere brouwer de vingers bij aflikt en het meteen gaat gisten van de smaakvolle ideeën. Daar heeft het trio van Aspro Brews nooit gebrek aan. Een bron van onuitputtelijke bierideeën is de muziek van de Janse Bagge Bend, waar de brouwers ook hun naam aan te danken hebben. Aspro Brews is een snaakse verwijzing naar de zaate herremenie, Aspro Broesj, waarmee de Janse Bagge Bend, -‘JBB-’ zijn roemruchte carrière begon. Het nieuwe kwartet bieren dat de Aspro Brewers hebben gemaakt verwijst stuk voor stuk naar de muziek van de JBB: Het volgens voorman Wolfs ‘makkelijk drinkbare, blonde bier, Sollicitere van 6,2%, de tripel Paradies van 8,9% en de whisky infused barley wine Vakmansjap van 10,4%.

Bokkie

De vierde, die deze week op de Mijn Gazet proeftafel staat, is de ‘Sjlaag om de Koppeleberg van 7,9%. Genoemd naar de door de JBB bezongen slag om de Koppeleberg in Dieteren, de plek waar volgens de JBB en zijn brouwende fans het Bockbier vandaan komt. Hoezo? Bockbier komt toch uit Beieren, drinkebroers hebben het naar Limburg en verder gebracht? Niet waar, zingen de Aspro Brewers de JBB en de Dieterse carnavalsvereniging de Lollige Bök na. Het lijflied van de Lollige Bök is ‘Bokkie, Bokkie, beh’, en dat wordt al gezongen sinds het Bockbier in Dieteren werd ‘uitgevonden’. De JBB heeft die heugelijke daad instrumentaal vereeuwigd in de ‘Sjlaag om de Koppeleberg’.

Het is een dubbel Bock, licht Luuk Wolfs toe. ,,Niet te zoet maar met ‘power’, zo wilden we onze Bock laten smaken.” Is dat gelukt? Stoer diep donkerbruin staat de ‘Sjlaag’ in het glas, een pronte, licht bruine, karamelkleurige kuif op de kop, die lekker lang blijft staan. Daar durf je wel een ‘Sjlaag’ mee te beginnen. 

Balans

Het zoet dat het eerst geroken wordt, moet al snel het onderspit delven voor de cacao, pure chocolade en koffietonen, die de toon gaan zetten. Ook bij de eerste slokken doet het bruine suikerachtige zoet verwoede pogingen om tegenwicht te bieden tegen de cacao en donkere choco bitters. Die strijd verliest het voor de Bockjes zo kenmerkende zoet van bruine en kandij suiker. Maar dat was ook de bedoeling van de jarige Aspro Brewers. Een beetje zijn ze doorgeschoten in hun streven om de Sjlaag om de Koppeleberg tot een stevige Bock te maken. Een lichte ‘sjlaag’ voor de kop krijg je ervan. Bitters meer dan voldoende maar het zoet, dat een Bock zijn milde en warme karakter geeft, hoeft niet zo heftig aan de kant te worden geschoven. Iets meer balans zou van de Sjlaag een regelrechte kaskraker maken, zoals menig lied van de JBB dat was. Aon de geng, Aspro Brewers, bij jullie volgende verjaardag/jubileum willen we dat proeven, een Bock in balans. Draai nog een lp van de JBB en dan krijgen jullie vanzelf de smaak te pakken.