Door Ray Simoen

Een rampjaar was 2021voor Jocelyn Engelhart (35). Ze zag zich gedwongen de jarenlange relatie met haar vriend te verbreken. Tevens moest ze twee zware auto-ongelukken te boven zien te komen. Daarnaast kreeg ze het o.m. door corona steeds zwaarder om te overleven als zelfstandig zorgaanbieder. En eind december kwam door ook nog de breuk bij met haar partij D66.

,,Huilend lag ik in de nacht van 29 op 30 december in mijn bed,” zegt ze in haar woning in Born. ,,Ineens kreeg ik die nacht een ingeving om een nieuwe partij op te richten. Dat was een oer drang, die ik in me voelde. Mijn politieke carrière mocht niet na 12 jaar ten einde komen”, zegt ze vol overtuiging. ,,Ik voelde me geïnspireerd door mijn helden Jeanne d’ Arc, Gandhi, en Nelson Mandela,  die ook vanuit een onderliggende positie er bovenop kwamen.” Diezelfde nacht, waarin ze van wanhoop tot nieuwe hoop kwam, leverde haar ook de naam en het logo van haar nieuwe partij op. Haar partij zou ‘Puur’ heten, met een paarskleurig logo. ,,Paars is in India de kleur van de inventiviteit en spiritualiteit. Puur staat voor ‘de kracht uit jezelf halen’ en ‘voor de bijzondere intentie om anderen te helpen’. Al van jongs af aan wil ik dat- mensen helpen en hen bijstaan om de kracht in zichzelf te vinden-. Dat is mijn roeping.”  Klinkt zweverig maar ze weet haar spiritueel gedreven overtuiging om te zetten in politieke activiteit en de praktijk van alledag. ,,Al vanaf mijn 22 ste ben ik politiek actief. Daarbij heb ik HBO rechten en -kort- politicologie gestudeerd. Vijf jaar geleden ben ik als  zorgaanbieder een  eigen bureau gestart. Ik geef  ‘ambulante individuele begeleiding, gericht op praktisch welzijn’. Ik weet als geen ander hoe hard het is om voor je dagelijkse bestaan te moeten vechten.” 

Tijger

 Ze erkent dat het haar veel moeite gekost heeft om de politiek in te gaan. ,,In het begin vond ik politiek vreselijk, een keiharde wereld, en al dat vergaderen en dat spreken in het openbaar, het sprak me totaal niet aan. Maar zaken, die niet fijn zijn, heb je nodig om te kunnen groeien.”  Dat lukte haar buitengewoon goed. ,,De eerste keer dat ik meedeed aan de verkiezingen haalde ik, op de lijsttrekker van Progressief Beek, na de meeste stemmen.” Ook bij D66 Sittard-Geleen groeide ze uit tot een van de meest actieve leden. Maar toen naar haar mening de D van democratie bij D66 Sittard-Geleen steeds verder uit zicht raakte en de discussies om het fractieleiderschap verkeerd uitpakten, brak ze eind 2021 met de partij.

Doordat ze zich niet op tijd (vóór 28 november 2021) kon aanmelden voor de gemeenteraadsverkiezingen, staat Puur als  ‘blanco’ op de lijst van deelnemende partijen. ,,Dertiende staan we op de lijst. Prachtig, 13 is het getal van de transformatie. Bovendien is 2022 een goed jaar, want het is het jaar van de tijger. En ik ben een tijger, wel eentje van 1986, maar toch tijger,” zegt ze glimlachend.

Speerpunt van Puur is ,,minder bureaucratie, want die is hier echt een ramp, en er vooral op gericht om mensen te straffen en sancties op te leggen”. Voorts moet de gemeentelijke dienstverlening ,,veel beter” worden en moet serieuzer werk gemaakt worden van  de inspraak van burgers ,,Inwoners met vragen worden vaak erg onheus bejegend. En bij het windmolenpark in Holtum-Noord en Het Groene Net liet de gemeente zien hoe erbarmelijk ze omgaat met de inspraak van burgers.” 

Favoriete…

Drank: gemberwater en rode wijn

Gerecht: andijviestamppot van mijn moeder

Land: Nepal vanwege de spirituele sfeer en dankbare mensen

Boek: Hans Peter Roel, ‘De vierde dimensie, toeval bestaat niet’

Film: alle films met een spirituele lading en ‘Lion’ met Dev Patel en Nicole Kidman

Grootste deugd: Inspirerend en doorpakken

Grootste ondeugd: Graag en veel snoepen van kerstkransjes en paaseitjes