John Arets (70) woont in Munstergeleen en is sinds 1 januari 2019 voorzitter van de Stichting Gilde De Graven. Deze vrijwilligersorganisatie die dit jaar al 25 jaar bestaat, biedt allerlei activiteiten aan die leuk, leerzaam, gezellig én betaalbaar zijn. Iedereen kan eraan meedoen, je hoeft geen lid te zijn.

Hoe ben je met deze organisatie in contact gekomen?

De laatste jaren ben ik voorzitter geweest van het Ondernemers Klankbord Afdeling Zuid-Limburg. Deze organisatie die uit vrijwilligers bestaat van oud-ondernemers adviseurs en consultants helpt ondernemers en ZZP’ers die in zwaar weer zitten. Omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging kwam ik bij toeval de voorzittersfunctie bij Gilde De Graven tegen. Deze organisatie is verhuisd van Sittard naar mijn woonplaats Munstergeleen en was op zoek naar een voorzitter.”

Wat viel je meteen op bij de start van jouw voorzitterschap?

Ik kom uit een zakelijk omgeving en in bedrijven worden beslissingen anders genomen als bij een vrijwilligersorganisatie. Nu is Gilde De Graven geen bedrijf en dat was wel even wennen voor mij. Een vrijwilligersorganisatie aansturen vergt meer geduld en inlevingsvermogen.”

Wat is er aan de hand in Munstergeleen?

In Munstergeleen zijn wij centraal gevestigd en goed bereikbaar voor de inwoners van Sittard-Geleen en Beekdaelen en hebben wij de beschikking over moderne leslokalen en ruime parkeergelegenheid. Door Corona hebben nu voor de tweede keer onze activiteiten moeten stil leggen. In Munstergeleen maakten we ons zorgen over de ventilatie en zijn we tijdelijk verhuisd naar de Hanenhof in Geleen en Punt 39 in Elsloo.”

Door corona hebben jullie al tweemaal alle activiteiten moeten stoppen: was er geen andere oplossing?

De locaties in Geleen en Elsloo waren prima voor ons geschikt, echter veel van onze deelnemers aan cursussen en andere activiteiten behoren tot de risicogroepen voor Covid 19 en door de tweede Lockdown konden wij als Bestuur niet anders dan onze activiteiten op te schorten tot na 1 januari 2021.”

Waar haalt Gilde De Graven het geld vandaan?

Wij proberen de cursussen en andere activiteiten laagdrempelig en betaalbaar te houden maar worden gelukkig ook financieel ondersteund door de gemeenten in de regio.”

Wat wil je bereiken met deze organisatie?

Bij de start van mijn voorzitterschap zag ik wel dat er nog genoeg kansen waren om nieuwe activiteiten bij Gilde De Graven te gaan organiseren. Veel nieuwe ideeën heb ik weten in te brengen en word hier gelukkig in ondersteund door een geweldig enthousiast team vrijwilligers en bestuursleden. Nu in Geleen de Volksuniversiteit gestopt is met al haar activiteiten proberen wij als Gilde de Graven hierop in te springen door ons aanbod aan activiteiten uit te breiden. Door Corona hebben veel mensen ervaren dat thuiszitten en niets meer omhanden hebben vreselijk is. Mensen staan te popelen iets te doen te hebben, hun kennis te vergroten maar vooral weer echte face to face contact te hebben. Sociale media zijn echt niet zaligmakend. Wij hopen dat na 1 januari 2021 iedereen weer de draad kan oppakken en dan biedt Gilde De Graven ontzettend veel mogelijkheden die leuk, betaalbaar, leerzaam, maar vooral ook gezellig zijn.”

Met hoeveel vrijwilligers werken jullie en hoe komen jullie aan vrijwilligers?

We werken momenteel met meer dan 50 vrijwilligers en iedere week melden zich spontaan nieuwe kandidaten. Het aantal deelnemers aan onze activiteiten is de laatste 2 jaar zeer sterk toegenomen en door de mond op mond reclame van de deelnemers heeft dit onze naamsbekendheid enorm vergroot. Maar wij zijn nog steeds op zoek naar oud-docenten, ondernemers en vakmensen die hun kennis en ervaring graag willen delen met anderen. Onze docenten worden door de cursisten enorm gewaardeerd voor de inzet in hun vrije tijd.”

Hoe kunnen de mensen erachter komen wat Gilde precies doet?

Zo zijn we naast de gebruikelijke talen-, computer- en schildercursussen, leesclubs en wandelingen o.a. gestart met gezondheidscursussen, naailes, fotografie en fotobewerking, een wijnproefcursus, creatieve workshops, luisterkring klassieke muziek, korte wandelingen, lezingen, excursies en reizen.

Ik sluit niet uit dat wij in de toekomst ook nog starten met ambachtelijke activiteiten zoals zilversmeden, fietsreparatie en houtbewerking. Wil je steeds op de hoogte blijven van onze activiteiten meld je dan aan voor onze Nieuwsbrief en Nieuwsflits bij www.gildedegraven.nl en of kijk regelmatig op onze website.”

Is er een vraag die niet gesteld is, maar die je graag hadden willen beantwoorden (dan is nu je kans)?

Complimenten voor het mooie initiatief van het nieuwe huis-aan-huisblad MIJNGazet. Hier krijgen verenigingen en andere organisaties een échte kans hun activiteiten in Sittard-Geleen onder de aandacht te brengen.  En tenslotte, wij hanteren niet voor niets de slogan: ‘Gilde de Graven: dé plek voor uw vrijetijdsbesteding!’.”

Tekst & Beeld Bert Wassenberg