Door Ray Simoen

Een dikke baan, vette bonussen, een dijk van een auto, plus een top baan bij ABN-Amro in België met contacten met CEO’s van naam en faam. Toen Judith Bühler dat allemaal in 2020 opgaf voor een zetel in de raad van Sittard-Geleen werd haar gevraagd of ze goed bij haar hoofd was. ,,Ik had genoeg van ‘spread sheet management’, waarbij ik met een pennenstreek besliste over grote kredieten voor bedrijven”, zegt ze vanachter een kartonnen bekertje automatenkoffie in het door corona nagenoeg verlaten gemeentehuis in Geleen.

Daadkracht

Meespeelde ook dat de door files geplaagde ritten van Geleen naar Antwerpen en Brussel haar begonnen op te breken, zeker met een gezin met opgroeiende kinderen. ,,Ook  slopend en uitputtend was het vroeg opstaan om op tijd ’s morgens in Brussel, Antwerpen te kunnen zijn.” Idealisme speelde vooral een belangrijke rol om de zakenwereld van het snelle geld in te ruilen voor de vaak stroperige gemeente politiek. ,,Ik wil er toe bijdragen dat in onze gemeente veel blije mensen wonen, met wie het goed gaat”. Ze heeft daar de kwaliteiten en de daadkracht voor, zegt ze zelfbewust. ,, Ik kan gemakkelijk complexe dossiers doorgronden en weet snel nieuwe kansen te zien en op te pakken. Voor ABN -Amroheb ik in België veel nieuwe lease vormen en activiteiten ontwikkeld en doorgevoerd op het gebied van duurzaamheid en alternatieve energie. Mijn hart ligt meer bij de sociale kant van besturen en leiding geven. De burgers van deze stad, waar mijn wortels liggen en ik al op mijn 16 de jaar enthousiast raakte voor de christendemocratische politiek, wil ik vooruit helpen.” Charmante glimlach, vastberaden blik. 

Vernieuwing

 Nu meer dan ooit dienen zich de kansen aan om de gemeente een ‘ positieve  boost’ te geven, meent ze.,,Mede dankzij de vele vrouwen, die tot lijsttrekker van hun partij zijn gekozen. ,Deze gemeente is toe aan vernieuwing. Daarbij hoort een andere bestuursstijl: een meer feminiene, waarbij de blik meer gericht is op de ‘zachte kanten’, zoals hoe  kunnen we burgers meer betrekken bij de gemeente? Vrouwen  hebben van nature de eigenschap om ervoor te zorgen dat iedereen het gevoel krijgt ertoe te doen. Het ideaal van ‘de gastvrije gemeente’ is bij vrouwen in goede handen.” De weg daarheen is niet eenvoudig, geef ze aan. ,,Voordeel is dat vrouwen mekaar makkelijk vinden. Bij vrouwen, zeker bij hen die de lijsten aanvoeren, zal het veel meer over de inhoud van voorstellen gaan. Geen haantjesgedrag.” Ze ziet het dan ook als haar taak om mensen in het sociaal domein ,,meer centraal te stellen”. Ze wil ervoor zorgen dat de relatie tussen de vraag van de arbeidsmarkt en het aanbod van baanzoekenden, wordt verbeterd. Probleem dat ze verder snel wil aanpakken is de huisvesting van jongeren. ,,Betere doorstromingsmogelijkheden voor ouderen en starterswoningen voor jongeren zoals meer -tijdelijke- tiny houses. En ook moeten we de energietransitie energiek aanpakken zonder dat dit tot ernstige lastenverzwaring voor burgers leidt.” Zorgelijk vindt ze de verdere versnippering van de raad nu er r mogelijk nog meer ‘eenpitters’ in de raad komen. ,,Eenpitters moeten veel meer doen om zich goed voor te bereiden op wat speelt in de raad. Daardoor dreigt de raad zijn controlerende taak niet goed uit te kunnen voeren.” Minder zwaar tilt ze aan de vele partijshoppers, politici die van de ene naar de andere partij gaan. ,,Dat hoeft geen probleem te zijn als maar mensen van waarde voor de politiek behouden blijven.”

Favoriete:

Drankje: Cava, en als we de verkiezingen winnen champagne

Gerecht: een mooie pasta, en mosselen

Vakantieland: Italië vanwege het weer, de mensen en cultuur

Muziek: Rowwen Hèze

Boek; Wees onzichtbaar van Murat Isik

Film: La Vita è bella ( (Italiaans en indrukwekkend)

Grootste deugd: Eerlijk en open

Grootste ondeugd: een lekker kaasje bij de Cava 

Foto Ermindo Armino