Het CDA neemt in maart aan de gemeenteraadsverkiezingen deel met een vernieuwd en verjongd team kandidaten. Lijsttrekker Judith Bühler is de aanvoerder van deze groep enthousiaste mannen en vrouwen. Sinds 2020 is ze wethouder financiën en sociale zaken. Zij is de eerste vrouwelijke lijsttrekker van het CDA Sittard-Geleen.

Door Hub Bertrand

“Ik ben om te beginnen hartstikke trots op de CDA-kandidaten die ik in de campagne mag voorgaan. Het is een mix van jong en oud, van ervaring en aanstormend talent. Elk van hen met een eigen achtergrond, beroep of opleiding en actief als bestuurder of vrijwilliger in een van de dorpen en kernen in onze gemeente. Samen popelen we om de schouders eronder te zetten en te knokken voor de belangen van onze stad en die van haar inwoners. Wat ons bindt is solidariteit, gemeenschapsgevoel, oog voor de medemens en het nemen van verantwoordelijkheid. En natuurlijk de liefde voor Sittard-Geleen.”

Spek op de ribben

Judith Bühler startte in 2018 als kersvers raadslid met een thema waarin ze thuis was: financiën. “Ik wist niks van het gemeentelijk huishoudboekje, maar kwam er al snel achter dat dit weinig verschilt van dat bij bedrijven of een gezin. Een tekort is een tekort en daar wil je zo vlug mogelijk vanaf. In de bankierswereld, waar ik vandaan kwam, had ik daar ervaring mee. Met die kennis op zak werd ik voorzitter van de werkgroep ‘herstel gemeentefinanciën’. Gelukkig staan we er nu beter voor en zijn we financieel weer gezond. Als schatkistbewaarder blijf ik streng, ik houd van spek op de ribben. Want er staan grote projecten op stapel zoals de renovatie en uitbreiding van Glanerbrook.”

Iedereen doet mee

Vooral de sociale thema’s liggen haar na aan het hart, zegt ze. “Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Werk en inkomen zijn daarin belangrijk, ook voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Zij moeten hun talenten kunnen ontwikkelen en Vidar ondersteunt  ze daarbij, samen met het bedrijfsleven. Werk zorgt verder voor structuur, eigenwaarde en geeft zin aan je leven. En je doet er sociale contacten mee op.” 

Als voorzitter van het Servicepunt Grens Arbeid Maastricht brengt ze de grensoverschrijdende arbeidsmarkt in kaart. En met bestuurders, werkgevers en werknemers zet ze in op samenwerking met Heerlen en Maastricht. “Werkgevers en werknemers kijken echt verder dan hun woonplaats wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe medewerkers of een baan.”

Sterke vrouw

Op haar naambordje in het gemeentehuis stond op de deur van haar kamer ‘Wethouder mevrouw Bühler’. “Dat heb ik meteen laten veranderen”, besluit ze. “Ik ben Judith Bühler. Ik kom uit de financiële wereld, een mannenwereld, en ik sta mijn mannetje. Behalve wethouder ben ik echtgenote en moeder van twee tienerdochters. Ik zie dat de jongeren lijden onder de coronapandemie, dat is heel verdrietig. Voor het eerst op stap met vrienden en vriendinnen, de eerste verkering, eindexamenfeesten. Mijn tienertijd was de mooiste tijd van mijn leven, dat moeten die kinderen allemaal missen. Laten we hen helpen en steunen, ze hebben het nodig.”

“Ik kook graag voor familie en vrienden om er samen een lange en gezellige avond van te maken.”
Foto Privé