Judith Kuipers-Raven verloor in 2005 het zicht aan één oog. Via de oogarts kwam ze bij een neuroloog terecht die de diagnose MS (multiple sclerose) stelde. 

“Ik was toen 26 jaar. Mijn leven veranderde in de loop der jaren volledig. MS heeft steeds meer van mijn zelfstandigheid afgepakt. Ik ben nu 42 jaar, tot een paar jaar geleden werkte ik als onderzoeker bij de universiteit. Dat werk heb ik helaas moeten opgeven.” Met name het laatste jaar ging ze erg achteruit en werd bijna helemaal afhankelijk van een rolstoel. Daarnaast heeft ze een aantal keren per dag thuiszorg nodig om zich te kunnen redden bij de dagelijkse dingen. “Mijn neuroloog heeft recent vastgesteld dat er in Nederland geen behandeling meer voor mij is. Desondanks ben ik een optimistisch ingesteld en gelukkig mens. Ik heb geleerd te kunnen blijven genieten van de dingen die nog wel kunnen. Ik ben gelukkig getrouwd, en kan erg genieten van contact met mijn familie en vrienden, mijn twee huisdieren, van ons huis en onze tuin, van lekker eten, reizen en goede koffie. Ik sta nog vol in het leven maar merk wel dat er steeds minder dingen over blijven om van te kunnen genieten. Dat is moeilijk, maar ik ben erg gemotiveerd om zo lang mogelijk, zoveel mogelijk uit het leven te kunnen blijven halen. Ik train veel met de fysiotherapeut en leid zelf onze hond op als hulphond. Ik zet alles op alles. Ook in mijn medische behandeling wil ik daarom alles doen wat er mogelijk is.”

‘Laat je familie en vrienden maar een crowdfunding starten voor een stamceltransplantatie in het buitenland’, was het advies van haar neuroloog. “Deze behandeling kan de MS stoppen. Er zijn al veel Nederlandse MS-patiënten die deze behandeling met succes hebben ondergaan in Rusland. De stamceltransplantatie kost €50.000,-, maar wordt niet vergoed door de zorgverzekering. In februari 2021 kan ik een stamceltransplantatie in Moskou krijgen. Deze behandeling is voor mij de enige kans om mijn leven terug te krijgen. Ik heb geen tijd te verliezen. Ik moet deze kans grijpen. 

Deze crowdfund wordt georganiseerd door Stichting ‘Stop de MS’. KvK-nummer: 81122012. Vanuit de Stichting wordt toezicht gehouden op de inkomsten en betaling van de behandeling. U vindt alle informatie op https://www.geef.nl/nl/actie/judith/donateurs

Foto Privé-archief Judith