Het is alweer ruim een half jaar geleden dat Sittard werd opgeschrikt door een luchtalarm en een NL-Alert. Op dat moment word je geacht binnen te blijven, ramen en deuren te sluiten en de radio aan te zetten.

Wat er verder moet gebeuren of wat je kan doen bij een echte ramp weet ik niet. Het volgen van de radioberichten zowel op de regionale, de plaatselijke (is regionaal plaatselijk?) en de landelijke zender gaf geen duidelijkheid. Achteraf hoorde je dat een gifwolk bij het Chemelot-terrein richting Duitsland trok. Het gevaar dreef gelukkig over maar de discussie wat te doen verstomde nog niet. Op straat hoorde je de verbazing en ongerustheid zoemen door de buurt. En in de media ontstonden discussies. De gemeente beloofde verbetering. Eerlijk gezegd, op dit moment ben ik nog steeds niets wijzer en ik hoop niet op een herhaling of erger.

Nu houd ik erg van schone lucht en zet dagelijks de deur even open om het huis met frisse lucht te vullen.

In onze stad die omgeven is door industrie en buurlanden, die ook hun eigen luchtbeleid hebben, voel ik me soms wat ingeklemd. De echte grote fysieke ontsnappingsweg is natuurlijk de A2 naar noord en zuid en de E314 naar oost en west. Of die wegen voldoende soelaas bieden bij rampen betwijfel ik. Ze zitten bij spitsuur ook nu al vaker bomvol en het verkeer staat vast.

Ik vertrouw erop dat onze bestuurders en techneuten van de industrie er het allerbeste van maken zodat rampen ons gespaard blijven.

Heel anders is het gesteld op het gebied van natuur en cultuur. Bij de Schwienswei is sprake van een nieuw vakantie-bungalowpark dat de rust van het natuurgebied niet ten goede zal komen, maar daarover misschien later meer. Verder stond het cultuurbedrijf De Domijnen de laatste maanden in de belangstelling. Alles wat daaronder valt zoals schouwburg, bibliotheek, het erfgoedcentrum (archief), museum, filmhuis en Volt was in een smeltkroes onontwarbaar bijeengebracht en streng centraal geleid. De herkenbaarheid die ver te zoeken was, moet nu weer terugkomen. De vuiltjes zullen met een directiewisseling uit de lucht gehaald worden, zo is de opdracht.

Als we als inwoners van de stad ons bedreigd voelen door een gifwolk is het wel duidelijk dat er acute maatregelen nodig zijn. Bij cultuur en natuur, bij zorg en welzijn ligt dat volstrekt anders. Dan is elk lichtpuntje voor een verbetering er een. Aandacht voor wat er beter kan moet op deze terreinen vaak van onderop komen, van de consumenten, van de inwoners en van het personeel. 

Dit stukje in MijnGazet noemen wij ‘Kunststukjes’ omdat wij het een kunst vinden om een steentje bij te dragen aan kunst en cultuur. Dus wij maken je attent op de vuiltjes in de lucht die het zicht daarop belemmeren. Misschien kan je met onze aanbevelingen en onze stukjes meer genieten van kunst en cultuur inclusief muziek. Af en toe zijn er initiatieven die opmerkelijk en de moeite waard zijn. Zo heeft het reorganiserende De Domijnen een opmerkelijke actie ontketend door kunst gewoon midden in de stad op straat te gaan brengen. Als je naar www.toonjekunst.nl gaat kan je je stem uitbrengen op een favoriet kunstwerk. Vier uitgekozen werken worden uitvergroot en een half jaar in de stad op openbare plekken opgehangen. De hierbij getoonde afbeelding van ondergetekende staat er ook bij. Maar aan jou de keus om mee te doen en je eigen keus te maken. Dat kan t/m 31 mei.

Een opmerkelijke actie op het gebied van kunst en cultuur kan helpen om de lucht te klaren voor alle moois dat wij mensen kunnen maken. Geniet daar vooral van.

Tekst en foto: Peter van Deursen