In zijn nieuwe boek ‘Vastelaovend vertelt, verteld, vertel!’ inventariseert Peter Winkels Nederlandstalige literatuur waarin carnaval een rol speelt, vooral gericht op Limburg en Vastelaovend. Met hulp van bevriende schrijvers en dichters vond de auteur uit Reuver ruim zeventig teksten, poëzie, proza en drama waarin carnaval in onze provincie terug te vinden is. Daarvan treft de lezer een bespreking en een analyse aan. Het boek bevat behalve gedichten en korte prozafragmenten enkele volledige verhalen en lange romanfragmenten.  

De kleine bloemlezing is geïllustreerd met werk van Limburgse kunstenaars en een enige foto’s. Sjer Jacobs ontwierp het omslagbeeld. Winkels hoopt dat zijn boek een basis is voor andere (literatuur)wetenschappers om verder mee aan de slag te gaan of als inspiratie dient voor een nieuwe generatie schrijvers en dichters. Peter Winkels (Heerlen, 1954) was als literatuurhistoricus werkzaam in de journalistiek en als leraar. Als lid van commissies, jury’s en andere overlegstructuren was hij nauw betrokken bij het culturele leven in Limburg. 

‘Literatuur en Carnaval’ is een aanrader voor mensen die zich in het roodgeelgroene feest willen verdiepen. ISBN 9789461550743.