Als het even kan, gaat wethouder Kim Schmitz graag langs bij organisaties of vrijwilligers die te maken hebben met haar portefeuille (armoedebestrijding, integratie, jongeren, duurzaamheid). Zoals bij de Voedselbank in Landgraaf. 

In Landgraaf ligt het Regionaal Distributie Centrum van de Voedselbank, waar wekelijks  pakketten worden klaarmaakt voor zo’n 600 huishoudens in heel Limburg. Ook voor de uitdeelpunten aan de Odasingel 86 in Sittard en de Rijksweg Zuid 84 in Geleen. Het gesprek ging over het gebrek aan vrijwilligers, maar nog meer over intensievere samenwerking. “Vooral om alle mensen die niet genoeg geld overhouden om dagelijks van te eten”, zegt Schmitz na het bezoek. “Ook in Sittard-Geleen komen veel meer mensen in aanmerking voor een pakket dan aan wie nu pakketten worden uitgedeeld. Dat komt ook doordat de ‘toelatingsnorm’ is versoepeld: je mag tijdelijk meer geld overhouden per maand om in aanmerking te komen voor een voedselpakket.” 

Want zo werkt het. De Voedselbank telt alle inkomsten bij elkaar op. Daarvan worden alle vaste lasten afgetrokken. Als niet genoeg overblijft voor eten en drinken, kun je bij de Voedselbank terecht. Door de tijdelijk hogere grens komt een gezin met twee kinderen dat 515 euro per maand overhoudt in aanmerking voor de Voedselbank. “Dat is echt niet altijd een gezin met een laag inkomen. Als je inkomen fors is gedaald, bijvoorbeeld door corona, en de kosten blijven hoog, blijft er al snel weinig over. Misschien wel te weinig om van te eten.” 

Ondanks de verhoging van die toelatingsnorm en een geheel vernieuwde en makkelijkere website, groeit het aantal aanvragen niet. “Het blijkt lastig om iedereen te bereiken. Mensen vinden het moeilijk, schamen zich voor hun situatie. In Geleen bekijken we daarom of het uitdeelpunt op een toegankelijkere locatie kan worden gevestigd. Alles om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk hun voedselpakket kunnen afhalen.”

www.voedselbanklimburg-zuid.nl

De Voedselbank Zuid-Limburg zoekt vrijwilligers. Voor het bestuur, maar ook voor het uitdeelpunt in Geleen Interesse? Kijk op voedselbanklimburg-zuid.nl/bestuur voor contactinformatie of bel met voorzitter Jan Bos (06-53242166) of Peter Eck (06-50091207). 

Foto Gemeente Sittard-Geleen