Als het weer guur begin te worden en de wind de zon tot  ver achter de horizon heeft geblazen dan wordt de dorst  alsmaar groter naar een bier dat mond en maag verwarmt met zacht zoete en opwekkende smaken De tijd van de ‘ bockjes’, de Bockbieren, die even herfstig kleuren als de neerdwarrelende bladeren, is daar. Limburg lust graag een ‘bo(c)kje’, het bier, dat van amberkleurig naar diepdonkerbruin gaat en net zo divers en aantrekkelijk van smaak is. 

Maar welk Bockbier ga je inschenken? De keuze is groot en ruim. Eerst waren het vooral de ‘grote jongens’ onder de brouwers, die met een eigen Bockbier kwamen. Want na een zomer van pils en witbier wilden de kelen van de bierliefhebbers wel eens iets anders proeven. Maar naarmate er steeds meer kleine, ambachtelijke brouwerijen met bieren met klinkende namen en spetterende smaken opdoken, is de keuze een stuk opwindender geworden. Zeker in Limburg, waar de ‘warme’ smaak van Bockbier zo mooi samen gaat met die andere ‘herfsttraditionals’ als zoer vleisj, knien in ’t zuur,en friet met stoverij. En waarom niet een heerlijk zacht zoet Bockje bij een stuk vlaai of een puntje stinkkies?

Bierexpert Guillaume Vroemen heeft een reis gemaakt langs de ambachtelijke Bockbierbrouwers van Limburg. De grote jongens onder de bierbrouwers zijn niet bezocht, zij hebben over aandacht niet te klagen, maar de kleinere, nog niet ontdekte  bockbier beauties’, dáár speurde hij naar.. 

De oogst was rijk en uiterst smaakrijk. Met een zorgvuldig samengesteld panel van Bockbierkenners en liefhebbers is hij de rijkdom aan smaken gaan proeven om aan het slot van de test ‘het lekkerste Bockbier van Limburg’ te kunnen kiezen.

De leden van het testpanel van MIJNGazet:

Evianne Vroemen, bierkenner, werkzaam in de zorg.

Joep Burgers, amateurbrouwer en leraar,

Wim Rademakers, gepassioneerd bierliefhebber en logistiek planner,

Marc Wouters, ‘echte’ bockbierliefhebber,

Myriam Vroemen, bierexpert en jurylid bij internationale bierproeverijen

Guillaume Vroemen, bierexpert en pr medewerker voor de promotie van (ambachtelijke) bieren.

De Bockbieren, die meededen aan de test:

-Auwe Bok

Brouwerij: De  Batjes, Valkenburg, gesticht 2018

Klassieke herfstbok, gebrouwen bij DE FONTEIN in Stein.

7,5 % alc.

Extra: Roggemout

Info: www.batjesbier.nl

-Herfst Savelbock

Brouwerij: Breuster Brouwers uit Eijsden, opgericht 2017

Lage gisting, bier gist na op fles.

7,1.% alc.

Info: www.breusterbrouwers.nl

,

-Naaten Hond

Brouwerij:  Herder Bier, Velden,gesticht in 2018

Herfstbock.

7,5vol%alc.

Extra: Veldense hop.

Info: www.herderbier.nl

-Dubbel Bok

Brouwerij: Microbrouwerij uit Gulpen, gesticht 2016

Ondergistend.

8,5 %alc., in fles van 75 cl, gelimiteerde oplage

Extra: Geroosterde hazelnoten

Info: www.gulpenerbrouwlokaal.nl

www.gulpener.nl

-Sintermerte Herfstbok

Brouwerij: Stadsbrouwerij De Klep uit Venlo, gesticht 2012

Hoge gisting.

6,5 %alc.

Extra: Gerst- en tarwemout.

Info: www.stadsbrouwerijdeklep.nl

Graaf Ter Horst Dubbelbok

Brouwerij: de Kameraod Brouwers, Horst, opgericht 2019

Herfst-Wintereditie.

7,2 %alc.

Info:  www.kameraodbrouwers.nl

-‘T Hoekje Bokbier

Brouwerij:De Walnoot uit Aalbeek,opgericht 2015

Dubbelbock.

7,5 %alc.

Extra: Duitse lagergist.

Info: brouwerijdewalnoot.myonline.store

-Fontein Herfstbock

Brouwerij: De Fontein uit Stein, gesticht 2003

Bovengistend.

6,5 %alc.

www.brouwerijdefontein.nl

-Bockie Bé

Brouwerij: De Brouwschuur uit Weert, gesticht in 2014

Ondergistend.

7,5%alc.

Info:  www.debrouwschuur.nl

www.weerterstadsbrouwerij.nl

TOPPERS:

Zeer tevreden was de  jury over de kwaliteit van de bieren. ,,Veel bieren kregen de kwalificatie ,,smaakt naar meer”, dus dat is een prachtig en ook prettig resultaat”, aldus jury voorzitter Guillaume Vroemen. Waar de jury scherp op lette waren de geur en de schuimkraag van de bockbieren. ,,Neus en oog zijn zeker zo belangrijk als de mond om de ‘beleving van een bockbier te kunnen vaststellen”.

Scherp werd er ook gekeken of een bier ook wel een echte ‘bockbierstijl’ had. Een donkerbruin smakend bier is nog geen Bockbier. En een abdijbier van 8 %  mag je ook geen Bockbier noemen.”

Verder proefde de jury ook goed of een bier  bepaalde ‘bijsmaakjes’ had. ,,Een bier pimpen met kandijsuiker of veel kaneel, nee dat kan echt niet.”

Een boeiende wedstrijd was het, gaf juryvoorzitter Vroemen aan, met een winnaar, die maar nipt mummer twee achter zich wist te houden. ,,Het verschil was slechts 1 punt.”

TOP DRIE:

1.Sintermerte Herfstbok van Stadsbrouwerij De Klep met 45,5 punt (van de maximaal 60). ,,Jammer dat het glas zo snel leeg was”, zei Wim Rademakers (WR)over dit bier. ,,Drinkt heerlijk weg” meent Guillaume Vroemen (GV). ,,Prima herfstbock, lekker na een uitgebreid bezoek aan een herfstwinkel,” oordeelt Joep Burgers (JB). De dames hebben enkele kleine verbeterpuntjes voor de winnaar.,,Nog niet een echte, typische Bock maar wel erg lekker”, vindt Myriam Vroemen. ,.Een lekkere zachte smaak met vleugjes karamel maar de nasmaak mag best  nog wat langer duren,”vindt Evianne Vroemen(EV).

2. Dubbel Bok van de Gulpener Microbrouwerij met 44,5 punt. Een lekker bockbier met mooi schuim en fraaie robijnkleur. Heerlijke karamelgeur en de smaak is heerlijk in balans, Een aangenaam bier,”meent MV.EV looft ,, de leuke, kleine belletjes in dit ,,lekkere bier”. Voor dit bier zou ik best eens flink de beurs willen trekken, want het heeft een heerlijke, fruitige smaak en de verhouding alcohol-koolzuur is prima,”meent WV.,,Goede schuimkraag, volle smaak”, vindt JB

3. Graaf Ter Horst Dubbelbok van de Kameraod Brouwers uit Horst met 43,5 punt.

Ook lovende woorden scoort deze Horster Dubbelbock. ,,Heldere robijnrode kleur, zachte geur van zwarte pruimen en een volle smaak. Kortom, een lekker, fris bockbier” , aldus MV.  Dat vindt ook MW. ,,Hoewel dit bier voor mij best iet minder bitter had mogen zijn, is de smaak goed en de nasmaak erg aangenaam.” Van WR ,,moet je dit heerlijke bier niet te snel drinken want dan kun je er langer van genieten.”

Ex aequo eindigen de andere Bockbieren’:

Auwe Bok, De Batjes. Valkenburg: Fijn schuim, mooie donkere kleur, maar lijkt wel erg veel op een Stout of  Porter met zijn geur en smaak van koffie, Iets meer zoet en dit is een mooi, echte ‘Bock”. 

Herfst Savelsbock, de Breuster Brouwers, Eijsden :Krachtige geur, kleine, fijne belletjes, maar smaakt in het begin nogal waterig, niet echt als een Bockbier, jammer ook van de korte nasmaak en het vlakke schuim. 

Naaten Hond Herfstbock, Herder Bier, Velden: Mooie, herfstige kleur, jammer dat de schuimkraag nogal  snel verdwijnt. Fijn naar fruit en ( licht) naar koffie smaakt en geurt dit bier, hoewel de nasmaak aan de korte kant is.

T Hoekje Bokbier Brouwerij De Walnoot uit Aalbeek: Bier uit de middenmoot. Mooie lichtbruine kleur, erg stevige geur, die niet echt bekoort. Jury proeft wel het Bockbierzoet maar dit verdwijnt te snel zodat het lastig is om dit bier als een ‘typisch bockbier’ te kwalificeren. ,,Nog wat sleutelen aan de smaak”, adviseer juryvoorzitter GV.

Fontein Herfstbock, Brouwerij De Fontein uit Stein: Schuimkraag kan beter want belletjes zijn wel erg klein, maar heerlijk die geur van rozijnen en dat vleugje tabak erin. Intense, volle smaak met aangename lichte bittertjes. ,,Niet te veel over nadenken, gewoon lekker genieten van dit bier, dat het ook op een verwarmd terras buiten goed zal doen,” aldus WR.

Bockie Bé, De Brouwschuur uit Weert. Mooi, dik, donker schuim. In de geur vallen het zoet en de karamel op naast de gebrande mout. ,,Prima”, aldus JB. ,,Een goed bier maar net iets ‘te gebrand’ voor een echte top Bock” vindt juryvoorzitter GV.

Door Ray Simoen